Maduro si Guaido au aceeasi misiune, doar metode diferite. Cine va trezi poporul venezuelean?

Joi, 02 Mai 2019, ora 19:40
10658 citiri
Maduro si Guaido au aceeasi misiune, doar metode diferite. Cine va trezi poporul venezuelean?
Foto: captura video Youtube

Venezuela este deja de mult timp camp de lupta, iar in aceasta saptamana am asistat la scene ingrozitoare, de adevarat razboi civil. Tancuri ale armatei care calca cetateni, protestatari dispersati cu lacrimogene si tunuri cu apa sunt imagini care au socat intreaga lume.

O femeie a fost impuscata mortal si zeci de persoane sunt ranite in urma interventiei in forta a armatei, anunta BBC. Situatia devine tot mai grava pe masura ce Nicolas Maduro se agata tot mai tare de putere, iar liderii externi care il sustin pe Juan Guaido pun gaz pe foc cu declaratii razboinice.

Frica, disperarea si deznadejdea sunt emotiile care au pus stapanire pe chipurile venezuelenilor. Si pe actiunile lor. Prezenta la proteste este departe de a fi masiva, pe masura situatiilor la care sunt supusi. Iar apelurile lui Guaido pentru apararea democratiei nu au suficienta forta pentru a inspira speranta schimbarii.

De ani de zile cetatenii se lupta pentru supravietuire. Apa si mancarea au devenit greu de obtinut, iar produsele uzuale de igiena sunt un lux. La fel si accesul la sanatate si educatie.

Cum s-a ajuns aici

Venezuela a fost condusa in ultimii 20 de ani de partidul socialist PSUV. Din 1999 pana la moartea sa din 2013 Hugo Chavez a fost presedinte. A fost succedat apoi de mana sa dreapta, Nicolas Maduro, intr-un scrutin a carui legalitate a fost contestata puternic.

De cand sunt la putere, socialistii si-au asigurat controlul celor mai multe dintre institutii, in special cele din domeniul justitiei sau care se ocupa de alegeri. Astfel, chiar si cand poporul a votat cu Opozitia, oferindu-i majoritate in Parlament, Maduro a convocat noi alegeri si si-a format propriul sau Parlament, de 545 de membri, toti loiali lui, oferindu-i puteri discretionare, interzicand in acelasi timp adevaratului Parlament sa mai adopte legi. Cum detinea si controlul Curtii Supreme, adevaratul Parlament a fost dizolvat in instanta si astfel PSUV si-a cimentat pozitia de partid-stat.

In mai 2018, Maduro a castigat un al doilea mandat, in urma unor alegeri fraudate masiv. El a depus juramantul anul acesta pe 10 ianuarie. Cu perspectiva a inca 6 ani sub regimul sau, seful Parlamentului, Juan Guaido, s-a autoproclamat presedinte interimar pe 23 ianuarie. Statele Unite si alte peste 50 de tari, inclusiv Romania, si-au declarat sustinerea pentru el, insa Maduro refuza sa renunte pasnic la putere, ceea ce ne aduce la situatia de fata, aminteste BBC.

Nu mai e nevoie sa amintim ca in tot acest proces pus in miscare de Chavez si Maduro Venezuela, in ciuda faptului ca detinea cele mai mari rezerve de petrol din lume, a ajuns printre cele mai sarace tari. FMI a prognozat ca in 2019 inflatia ajunge la 10.000.000%, insa desigur, banca centrala controlata de socialisti a incetat sa publice astfel de statistici, potrivit The Economic Times.

Dupa cresteri succesive ale salariului minim, cea mai recenta de la sfarsitul lunii aprilie fiind de 100%, acesta nu este nici macar echivalentul a 8 dolari americani, ceea ce ii lasa in continuare in foamete si saracie pe cetateni.

Puterea e a cetatenilor

Dupa ce zeci de ani si-au cedat, strop cu strop, puterea personala, cetatenii Venezuelei au devenit captivi supravietuirii si au uitat ca puterea este in continuare la ei, trebuie doar sa se uneasca si sa si-o exercite.

Din acest punct de vedere, atat Maduro, cat si Guaido au acelasi rol de ceas desteptator pentru venezueleni, remarca Bloomberg. Ramane de vazut care dintre alarme ii va trezi.

Dupa ce au permis ca situatia sa devina tot mai rea, pana cand existenta a inceput sa le fie amenintata, cetatenilor li s-a dat sa aleaga: transforma deznadejdea in furie si frica in violenta, asemenea celui care ii asupreste, sau isi asuma greselile, imbratiseaza speranta si aleg tranzitia spre un viitor pe care il construiesc impreuna.

Venezuela inca are de ales. La fel si multe alte tari unde cetatenii spun ca ei sunt "prea mici sa faca ceva" si ca "oricum nu s-ar schimba nimic".

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#criza Venezuela razboi civil, #Maduro Guaido razboi civil Venezuela , #Venezuela
Comentarii
Poza Vintage
Vintage
rank 5
Venezuela - Guaidó Got Snookered - White House Starts Beating
Poza Gurgui017
Gurgui017
rank 5