Macedonia de Nord a devenit al 30-lea membru al NATO

Vineri, 27 Martie 2020, ora 20:11
4810 citiri
Macedonia de Nord a devenit al 30-lea membru al NATO
Foto: Arhiva Facebook/ NATO

Macedonia de Nord a devenit vineri cel de-al 30-lea stat membru al NATO, in urma unui proces indelungat care a inclus schimbarea numelui pentru aceasta tara din Balcanii de Vest, informeaza DPA.

"Republica Macedonia de Nord este oficial noul membru al NATO, al 30-lea", a transmis guvernul de la Skopje intr-un comunicat. "Ne-am indeplinit visul de generatii", se arata in comunicat.

"Macedonia de Nord este acum parte din familia NATO, o familie formata din treizeci de natiuni si aproape un miliard de persoane. O familie bazata pe certitudinea ca, indiferent cu ce provocari ne confruntam, suntem cu totii mai puternici si mai in siguranta impreuna", a subliniat la randul sau secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Mai devreme vineri, Macedonia de Nord a depus instrumentul sau de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord la Departamentul de Stat al SUA (stat depozitar al Tratatului Aliantei Nord-Atlantice) - ultimul pas formal pentru a se alatura aliantei de aparare.

Parlamentele nationale din toate tarile NATO au avut ratificat anterior aderarea Macedoniei de Nord.

"Aderarea Macedoniei de Nord la NATO reprezinta astazi punctul culminant al multor ani de efort din partea guvernului si a cetatenilor Macedoniei de Nord", a declarat Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA.

Calitatea de membru "va sustine o mai mare integrare, o reforma democratica, comertul, securitatea si stabilitatea in regiune", aratand si altor tari ca usa NATO ramane deschisa, a adaugat oficialul american.

Anul trecut, Macedonia de Nord si-a schimbat denumirea din Macedonia reglementand o disputa de lunga durata cu Grecia, membra a NATO si a Uniunii Europene, o conditie pe care Atena a pus-o pentru ca Skopje sa se alature celor doua organizatii.

O ceremonie oficiala de ridicare a steagului noii tari membre urmeaza sa aiba loc luni la sediul NATO.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Macedonia de Nord NATO , #NATO