Lumea in care traim in 2016: Milioane de copile folosite ca sclave ori maritate cu forta

Duminica, 03 Ianuarie 2016, ora 18:00 7517 citiri
Foto: bu.edu

Zeci de milioane de fete sub 14 ani muncesc in conditii comparabile cu cele ale sclavilor in fabrici sau chiar in mine. Milioane de copile vor fi fortate sa se casatoreasca in anul ce tocmai a inceput.

Intr-un editorial publicat pe Al Jazeera, Gordon Brown, trimisul special al Secretarului General al ONU pentru Educatie Globala si fost prim-ministru si ministru de Finante al Regatului Unit, trage un semnal de alarma si ofera cateva statistici dramatice.

Astfel in 2016, 68 de milioane de fete care n-au implinit inca 14 ani sunt fortate sa faca treburi domestice, sa munceasca in fabrici nesigure ori chiar sa coboare in mine.

Tot anul acesta 15 milioane de fete se vor casatori inainte sa implineasca varsta de 18 ani. Asta inseamna ca o fetita va fi mireasa la fiecare doua secunde.

Aceste numere cresc in zonele de conflict, un exemplu fiind cel al fetelor siriene din Iordania, unde numarul copiilor fortati sa se casatoreasca s-a dublat.

Iadul sub ISIL: Copile mai mici de 12 ani, violate de teroristi. "Ele nici nu stiu ce e sexul, se joaca cu papusi"

In lume, mai mult de 720 de milioane de femei s-au casatorit sau au intrat intr-o uniune inainte de a implini 18 ani. Drepturile fetelor la o copilarie sunt calcate in picioare, astfel ca in urmatoarele decenii este de asteptat ca numarul de mirese-copil sa atinga un miliard.

Si cum atat de multi copii se afla intr-o zona de conflict, traficul de fete este in crestere. In 2016, se estimeaza ca vor fi traficate jumatate de milion de fete.

Mai mult de 30 de milioane de fete nu se bucura de o prima zi la scoala sau abandoneaza inainte de a termina invatamantul primar, precizeaza Brown.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News