30 de ani de la lovitura de stat eșuată din URSS: Cum au încercat comuniștii să-l dea jos de la putere pe Gorbaciov VIDEO

Joi, 19 August 2021, ora 11:334288 citiri
30 de ani de la lovitura de stat eșuată din URSS: Cum au încercat comuniștii să-l dea jos de la putere pe Gorbaciov VIDEO
Boris Elțin pe tanc în mijlocul demonstrațiilor de la Moscova, 19 august 1991

În urmă cu 30 de ani, în august 1991, un grup de oficiali ai Partidului Comunist al Uniunii Sovietice a încercat să-l îndepărteze pe Mihail Gorbaciov de la putere, din funcția de președinte al țării. Mișcarea a provocat valuri în întreaga lume, însă puciul a eșuat după numai trei zile, iar Gorbaciov a revenit la Moscova, preluându-și prerogativele.


Evenimentele s-au derulat cu repeziciune, iar șefii care au dorit lovitura de palat au fost arestați, însă puterea lui Gorbaciov a slăbit dramatic, ducând la prăbușirea Uniunii Sovietice și la demisia acestuia, după aproximativ patru luni, potrivit Daily Mail.

Un grup de lideri comuniști de frunte de la Moscova, condus de vicepreședintele de atunci, Ghennadi Ianaev a încercat să dea o lovitură de stat în august 1991 în fostul URSS.

Puciștii au vrut să răstoarne reformele pe care Gorbaciov le instituise pentru a transforma Uniunea Sovietică și a pune capăt Răzbiului Rece dus cu Statele Unite.

Ianaev a declarat că preia funcția de președinte în exercițiu, în condiții de urgență, el fiind susținut de un comitet format din opt membri, care includea și înalți oficiali militari, ai poliției și KGB-ului, Serviciul de Securitate.

În acest timp, Gorbaciov a fost reținut la casa sa de vacanță din Crimeea. Însă, evenimentele s-au precipitat, iar Boris Elțin a fost liderul care s-a împotrivit loviturii de stat, fiind în fruntea rezistenței. El a ordonat, în calitatea sa de președinte al Republicii Ruse, soldaților sovietici, poliției și agenților KGB să-i urmeze odinele.

Complotul lui Putin împotriva Statelor Unite: Amestecul perfid al Kremlinului în afacerile americanilor

Ce s-a întâmplat cu președintele Gorbaciov?

La Moscova, mii de protestatari s-au înfruntat cu militarii și cu armata, care a scos tancurile pe străzi. Elțin s-a urcat pe un tanc și a îndemnat poporul sovietic să lupte și să declanșeze o grevă generală.

Nu era clar dacă confruntările de la Moscova vor duce la o rezistență puternică față de pucișii care preluaseră abuziv puterea. Pe plan extern, președintele SUA; George H.W. Bush s-a alăturat altor lideri occidentali, care condamnau lovitura de stat de la Moscova.

Ianaev a denunțat rezistența condusă de Elțin, numind-o ”periculoasă și iresponsabilă”. El a adăugat că ”vom face tot posibilul să nu folosim forța armată contra civililor”, transmițînd și faptul că Gorbaciov ”este acum în vacanță”, ”într-un loc sigur” nedivulgat.

Cele mai mari secrete din istoria Uniunii Sovietice VIDEO

Noua putere a dat un decret de urgență, care anunța preluarea puterii în Uniunea Sovietică, motivând că Gorbaciov nu își putea îndeplini atribuțiile de președinte din motive de sănătate.

Însă, puciul a eșuat după trei zile, iar Gorbaciov s-a întors la Moscova, revenind în fruntea statului. Grupul ”celor opt” a fost destructurat și arestat, printre ei fiind Ghennadi Ianaev, Valadimir Kriuchkov și Dmitri Iazov.

Ulterior, Gorbaciov a demisionat pe 25 decembrie 1991 din funcția de președinte al Uniunii Sovietice, iar URSS a încetat să mai existe, Rusia luându-i locul. Boris Elțin a devenit primul șef de stat al Rusiei, după prăbușirea Uniunii Sovietice.