Lovitura de stat care a durat doar o saptamana (Video)

Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 21:40
3901 citiri
Lovitura de stat care a durat doar o saptamana (Video)
Foto: Captura Youtube/FRANCE 24 English

Presedintele din Burkina Faso, Michel Kafando, a fost repus in functie, miercuri, impreuna cu Guvernul burkinez, la o saptamana dupa arestarea lor in urma organizarii loviturii de stat de catre garda prezidentiala, informeaza site-ul agentiei de presa DPA.

Michel Kafando a anuntat, miercuri, la televiziunea nationala ca si Guvernul interimar aflat la conducere dupa exilarea presedintelui Blaise Compaore din urma cu un an "s-a intors la lucru si ca-si exercita drepturile garantate de stat in aceste minute".

Regimentul pentru Securitate Prezidentiala (RSP), o unitate de elita formata din 1.200 de militari, cunoscuta pentru loialitatea fata de Compaore, a organizat miercurea trecuta, 16 septembrie, o lovitura de stat, intrerupand o sedinta de Cabinet si arestandu-i pe presedintele Michael Kafando, pe prim-ministrul Isaac Zida si pe alti doi ministri. Acestia din urma impreuna cu presedintele au fost eliberati dupa cateva zile, iar premierul abia luni.

Lovitura de stat in tara unde a fost rapit un roman: Presedintele si premierul au fost arestati

Nu a existat niciun raspuns fata de acest anunt din partea unuia dintre liderii loviturii de stat Gilbert Diendere, cel care a fost vazut de corespondentii DPA primindu-i pe presedintii din Ghana, Niger si Republica Benin care au sosit in capitala din Burkina Faso, Ouagadougou, pentru a incerca sa medieze criza instaurata. Liderii altor state africane, printre care presedintele Republicii Togoleze si vicepresedintele nigerian, sunt asteptati sa soseasca in cursul zilei de miercuri.

Garda prezidentiala si armata loialista au semnat un acord de incetare a ostilitatilor marti seara, potrivit postului de radio Omega FM. Acordul a fost agreat dupa ce, in cursul noptii de luni spre marti, armata a patruns in capitala pentru a negocia predarea organizatorilor loviturii de stat care fac parte din unitatea de elita a garzii prezidentiale.

In timpul unui summit organizat in Nigeria marti, liderii Comunitatii economice a statelor din Africa de vest (ECOWAS) nu au discutat despre gratierea organizatorilor loviturii de stat din 16 septembrie si nici daca sustinatorii lui Compaore au dreptul de contesta alegerile prevazute pentru 11 octombrie, carora li s-a interzis initial acest lucru.

Mediatorii din ECOWAS au propus ca alegerile sa fie amanate pana pe date de 22 noiembrie, dat fiind recentul conflict.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Burkina Faso lovitura stat , #Africa
Comentarii
Poza trolheim
trolheim
rank 1
De romanu' ala care si-a inscenat rapirea ce se mai aude?