Lockdown-ul ii baga pe francezi in depresie. Irene Costelian: "Bugetele spitalelor de psihiatrie cresc de trei ori in perioada asta"

Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 00:04
2847 citiri
Lockdown-ul ii baga pe francezi in depresie. Irene Costelian: "Bugetele spitalelor de psihiatrie cresc de trei ori in perioada asta"
Irene Costelian descrie situatia di Franta in culori sumbre

Franta a mizat pe un lockdown dur in lupta cu pandemia, iar numarul cazurilor de COVID a inceput sa scada. Insa, pe de alta parte, restrictiile severe au cauzat alte probleme, cat se poate de serioase, explica jurnalista franceza cu origini romane Irene Costelian.

Nascuta in Romania, dar plecata in Franta inca din copilarie, jurnalista Irene Costelian, de la cotidianul Liberation, a vorbit cu Ziare.com despre provocarile cu care se confrunta patria sa de adoptie, despre succesele, dar si despre esecurile in lupta cu pandemia. A rezultat o imagine sumbra, a unei tari pana de curand prospera, dar care face fata tot mai greu crizei sanitare si economice.

Ziare.com: Presedintele Marcon a anuntat ca Franta va relaxa restrictiile impuse in urma cu o luna din cauza epidemiei. Care sunt primele masuri in acest sens?

Deocamdata, nu putem vorbi de o relaxare in adevaratul sens al cuvantului. Dar sunt cateva semne. Din 28 noiembrie, se vor deschide magazinele neesentiale care au fost inchise timp de aproape o luna, iar deplasarile vor fi permise pe o raza de 20 de kilometri in jurul domiciliului. Vor urma si altele, dar totul gradual, in functie de cum evolueaza situatia sanitara.

Si cum au fost primite de populatie aceste masuri de relaxare?

Fara prea mult entuziasm. Oamenii au obosit, sunt la capatul puterilor si se asteptau la niste masuri de relaxare mai ample. Sa nu mai spun, cea mai ciudata decizie e cea legata de Sarbatori. Atunci vei putea sa te duci la bunici, dar nu ai voie sa mananci la masa cu ei. Ciudat, nu? Astfel de decizii bizare provoaca nedumerire si nemultumiri.

Saptamanile trecute erau anuntate numeroase greve, iar intre timp au avut loc si manifestatii importante. Care e atmosfera in prezent?

As spune ca e o atmosfera depresiva. Oamenii sunt disperati, economia e in scadere, lockdown-ul a promovat multa incertitudine si disperare in randul oamenilor. Am vazut ca ultimele cifre sunt inspaimantatoare! Sunt oameni care nu mai au din ce trai, mai ales cei care lucrau in restaurante si baruri. Circa 10 milioane de francezi se confrunta cu saracia, o cifra nemaiintalnita aici. Economia e inchisa, oamenii nu mai au bani, e multa disperare. De curand, ministrul Sanatatii a anuntat ca bugetul pentru spitalele si clinicile de psihiatrie va creste de trei ori. E enorm, asta arata ca oamenii sunt foarte grav afectati de acest lockdown, de criza.

Noiembrie cu proteste in Franta

Oamenii au iesit in strada si au protestat, dar nu neaparat din cauza lockdown-ului. Ce s-a intamplat?

Nu, de data asta situatia este diferita. Niste asociatii au instalat migranti in piata Republicii din centrul Parisului si a intervenit politia sa-i impiedice. Drept pentru care niste oameni din asociatiile care ii sprijina pe migranti au sarit pe politisti si acum ii acuza de violente. Ministrul de Interne a cerut un raport complet in privinta asta.

Sursele imaginilor sunt destul de controversate. Din moment ce ocupi spatiul public ilegal si refuzi sa-l eliberezi, nu este de mirare ca politistii au intervenit.

Si au mai fost si protestele impotriva legii de securitate, dar nu au durat foarte mult, mai ales ca nu toti jurnalistii erau contra. Asta dupa ce autoritatile au modificat legea imaginii

In ce sens?

Adica, jurnalistii din Franta vor putea filma si difuza scene violente in care sunt implicate fortele de ordine, dar numai cu conditia sa nu se vada fetele politistilor.

Revenind la problemele economice, care au fost principalele masuri care s-au luat pentru a stopa criza?

Dupa ce in primavara s-a anuntat injectarea a 300 de miliarde de euro in economie, ministrul Economiei a anuntat ca va acorda ajutoare pentru intreprinderi care vor ajunge la 1,6 miliarde de euro lunar. Nu stiu daca vor fi suficiente, cifrele economice nu arata deloc bine, asa cum spuneam. In al doilea trimestru spuneau ca PIB-ul a scazut cu 14%, iar acum, dupa noul lockdown, vor fi noi scaderi. Asteptam concluziile la final de an, dar e clar ca va fi greu.

Cel mai bogat roman din America, previziuni despre epoca post-Trump: "E tot mai evidenta tendinta asta: toate orasele mari incep sa se goleasca"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alertă teroristă la Paris. Un bărbat suspectat că a intrat cu explozibili în consulatul Iranului a fost arestat VIDEO
Alertă teroristă la Paris. Un bărbat suspectat că a intrat cu explozibili în consulatul Iranului a fost arestat VIDEO
Un bărbat care purta o vestă ce părea să conțină materiale explozive a pătruns vineri, 19 aprilie, în clădirea consulară a Iranului din Paris. Forțele speciale franceze au înconjurat...
Incendiatorul de mașini din Chitila, prins de polițiști după 21 de zile. Unde se ascundea
Incendiatorul de mașini din Chitila, prins de polițiști după 21 de zile. Unde se ascundea
După 21 de zile, un tânăr de 28 de ani, care a incendiat o mașină, a fost în sfârșit depistat de oamenii legii. A fost găsit la Chiajna, acolo unde locuia fără forme legale. A fost...
#Franta, #coronavirus, #covid, #pandemie, #Emmanuel Macron, #greve, #violente, #politie, #lockdown, #relaxare restrictii coronavirus , #stiri externe