Lira turcească își continuă prăbușirea. Scădere cu peste 5% în raport cu dolarul american, până la un nou un minim record

Vineri, 17 Decembrie 2021, ora 07:20
3358 citiri
Lira turcească își continuă prăbușirea. Scădere cu peste 5% în raport cu dolarul american, până la un nou un minim record
Lira turceasca în continuă scădere FOTO Hepta

Lira turcească a scăzut joi cu până la 5,6%, la un minim record în raport cu dolarul, după ce banca centrală a Turciei şi-a redus dobânda de politică monetară, în conformitate cu un program economic neortodox stabilit de preşedintele Tayyip Erdogan, transmite Reuters.

Lira a atins un minim de 15,689 unităţi pentru un dolar, în urma măsurii, înainte de a reduce pierderile la 15,58 unităţi pentru un dolar.

Dolarul a crescut de peste două ori în raport cu lira turcească în acest an, zguduind economia emergentă a Turciei.

Reducerea cu 0,1 puncte procentuale a dobânzii băncii centrale, în conformitate cu aşteptările, a adus relaxarea sa cumulativă începută în septembrie la 5 puncte procentuale, făcând moneda locală şi mai puţin atractivă pentru investitori şi deponenţi.

Banca a semnalat că va întrerupe ciclul de relaxare pentru a-i monitoriza efectele în următoarele trei luni.

”Toleranţa băncii centrale faţă de deprecierea lirei pare cu siguranţă mult mai mare în această situaţie, Erdogan fiind acum responsabil mai mult sau mai puţin pe deplin de politica dobânzilor”, a declarat Dennis Shen, director pentru sectorul suveran şi public la Scope Ratings.

Noul plan economic al lui Erdogan acordă prioritate exporturilor şi împrumuturilor, chiar dacă economiştii şi parlamentarii din opoziţie au criticat pe scară largă politica ca fiind nesăbuită.

Cu inflaţia de peste 21%, bugetele turcilor sunt tensionate şi anxietăţile cresc.

Banca centrală a intervenit de patru ori pe piaţa valutară în ultimele două săptămâni, vânzând dolari pentru a încetini vânzările de lire şi consumând din rezervele sale valutare deja epuizate.

După ultima reducere a dobânzii, observatorii pieţei prognozează continuarea problemelor pentru liră, care şi-a pierdut 47% din valoare doar de la începutul lunii septembrie.

"Este o mişcare îndrăzneaţă care cu siguranţă va costa Turcia o mulţime de bani şi dureri de cap.

Mircea Lucescu revine în antrenorat. Cu ce echipă s-a înțeles tehnicianul de 78 de ani
Mircea Lucescu revine în antrenorat. Cu ce echipă s-a înțeles tehnicianul de 78 de ani
Mircea Lucescu nu vrea să renunțe la antrenorat și este gata să revină pe banca tehnică a unei echipe. El s-ar fi înțeles cu echipa turcă Beșiktaș Istanbul, unde a mai activat în...
Alegeri locale în Turcia. Politicianul de opoziție care vrea să-i dea o lovitură lui Erdogan
Alegeri locale în Turcia. Politicianul de opoziție care vrea să-i dea o lovitură lui Erdogan
Alegeri locale vor avea loc duminică, 31 martie, în cele 81 de provincii ale Turciei, iar Partidul Justiției și Dezvoltare (AKP) al președintelui Recep Tayyip Erdogan caută să recâștige...
#Turcia, #lira turceasca, #lira turceasca cadere , #Turcia