Liderul Statului Islamic, posibil ranit intr-un atac - cum ar fi afectata gruparea terorista

Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 18:37
2962 citiri
Liderul Statului Islamic, posibil ranit intr-un atac - cum ar fi afectata gruparea terorista
Foto: Times of India

Dupa ce oficiali irakieni au anuntat ca liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost ranit sambata trecuta in urma unei lovituri aeriene, s-au ridicat numeroase intrebari despre ce se stie pana acum si ce efect ar avea acest lucru asupra organizatiei teroriste, care controleaza vaste teritorii din Siria si Irak.

Cine este al-Baghdadi?

Al-Baghdadi, despre care se crede ca are 40 si ceva de ani, s-a nascut in Samarra, Irak, sub numele de Ibrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri al-Samarrai, potrivit unei analize AP.

El a condus ramura al Qaida din Irak in timpul razboiului dus de Statele Unite, filiala fiind criticata inca de atunci pentru atacurile sale extrem de violente. Aceasta a devenit ulterior Statul Islamic, dupa ce a castigat controlul pe suprafete importante din Siria si Irak si a declarat "califat" in regiune.

Ce s-a intamplat cu liderul Statului Islamic?

Un oficial al serviciilor secrete irakiene a declarat ca al-Baghdadi a fost ranit in urma unei lovituri aeriene, in timpul unei reuniuni in orasul Qaim, aflat in provincia Anbar din Irak, in apropiere de granita cu Siria.

Oficialul a obtinut detaliile de la informatori din interiorul grupului jihadist. Un lider de top din armata irakiana a spus, de asemenea, ca are informatii potrivit carora al-Baghdadi ar fi fost ranit.

Liderii Statului Islamic, la adapost: De ce nu poate America sa ii ucida

Pozitia oficiala a Irakului

Atat Ministerul Apararii, cat si cel de Interne din Irak au confirmat ca al-Baghdadi a fost ranit. La scurt timp, purtatorul de cuvant al armatei irakiene, Saad Maan Ibrahim, s-a delimitat de informatiile oferite de cele doua ministere si a spus ca "sunt in desfasurare investigatii cu privire la posibila ranire a lui Abu Bakr al-Baghdadi". El a adaugat ca mai multi lideri proeminenti ai Statului Islamic au fost ucisi in atac, insa nu a dat niciun nume.

Unde este al-Baghdadi?

Nimeni nu stie cu exactitate unde se afla acesta. Rami Abdurrahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului din Marea Britanie, a spus ca unii dintre militantii Statului Islamic raniti in lovitura aeriana de langa Qaim au fost transportati in orasul sirian de frontiera Boukamal. Totusi, nu se stie daca al-Baghdadi s-a numarat printre ei.

Cum ar fi afectat Statul Islamic de ranirea lui al-Baghdadi?

Analistii sunt de parere ca militantii ISIL isi vor continua, cel mai probabil, ofensiva in Siria si Irak, desi acestia ar putea fi afectati din punct de vedere psihic, intrucat in atacul fortelor irakiene a fost ucis un adjunct al lui al-Baghdadi.

SUA castiga teren in fata Statului Islamic - Impactul atacurilor precise este devastator

In ce stadiu se afla acum lupta impotriva ISIL?

Comandamentul Central al Statelor Unite a informat ca coalitia internationala impotriva ISIL a lansat 18 lovituri aeriene in Irak, de sambata pana luni. Printre acestea s-au numarat si doua atacuri in Qaim, care au distrus un convoi de vehicule blindate si doua puncte de control ale extremistilor islamisti.

De asemenea, Ministerul Apararii din Marea Britanie a precizat ca saptamana aceasta a folosit o drona Reaper pentru prima oara in campania de lupta contra militantilor din Irak.

Adjunctul lui al-Baghdadi, ucis in atacul aerian

Oficialii din Bagdad si Washington raman prudenti in legatura cu soarta liderului Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, insa confirma ca un apropiat al acestuia a fost ucis intr-o lovitura aeriana.

A fost sau nu a fost ucis liderul Statului Islamic?

Un oficial irakian a confirmat ca locotenentul lui Baghdadi, Abdur Rahman al-Athaee, cunoscut si drept Abu Sajar, a fost ucis intr-un atac in noaptea de vineri spre sambata, cand a fost distrus un convoi de vehicule blindate.

Despre Athaee se stie ca era omniprezent langa liderul ISIL si prezenta sa in convoi putea insemna ca si al-Baghdadi era acolo. Totusi, monitorizarea comunicatiilor ISIL dupa atac nu a dus la indicii din care sa se traga concluzia ca al-Baghdadi ar fi fost ucis. Oficialii americani nu au respins ideea ca acesta ar fi putut fi totusi ranit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#lider Stat Islamic ranit, #lider Stat Islamic ucis, #lider Stat Islamic intrebari, #Statul Islamic SUA , #Statul Islamic