Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
International > Africa
A   A   A

Liderul celui de-al doilea Califat Islamic a fost ucis: Sute de militanti islamisti s-au predat

Liderul celui de-al doilea Califat Islamic a fost ucis: Sute de militanti islamisti s-au predat
Foto: The Independent
Mai mult de 130 de membri ai sectei islamiste Boko Haram s-au predat armatei nigeriene. Mohammed Bashir, barbatul care, sub numele Abubakar Shekau, aparea ca lider al gruparii in numeroase inregistrari video recente, a fost ucis.

"Intr-una din confruntarile recente, numitul Mohammed Bashir, care aparea in inregistrarile video drept liderul grupului, Abubakar Shekau, a murit", a declarat miercuri purtatorul de cuvant al armatei nigeriene, maiorul Chris Olukolade, arata The Independent.

Dupa predarea militantilor islamisti, armata nigeriana a facut publice mai multe fotografii ale prizonierilor, dar si o imagine cu corpul mutilat al liderului jihadist.

In ultimii 5 ani, grupul a ucis mii de oameni in actiuni de gherila impotriva bazelor militare nigeriene si a civililor. In ultimele doua luni, ambitiile gruparii au crescut, militantii ocupand regiuni intinse in Nigeria. Ei declarasera infiintarea unui "Califat Islamic" in nord estul Nigeriei.
Armata nigeriana a raportat predarea a 135 de luptatori Boko Haram, marti, in orasul Biu. Alti 133 de militanti s-au predat in alte locuri din regiune, astfel incat numarul total al militantilor capturati se ridica la aproximativ 260.

La sfarsitul lunii august, armata nigeriana a raportat uciderea lui Shekau, dupa o ciocnire cu trupele guvernamentale. Filmele cu Shekau au continuat sa apara pe Internet, numai ca de data aceasta, desi existau asemanari, figura celui care aparea drept liderul sectei parea diferita, cu o fata mai rotunda si un nas mai lat.

In luna aprilie, Shekau si-a asumat responsabilitatea pentru rapirea a aproape 300 de eleve crestine dintr-un internat catolic din orasul Chibok, in luna aprilie, actiune care a declansat o vie revolta pe plan international.
O parte din fete au reusit sa scape in faza initiala a atacului, altele au evadat ulterior, insa majoritatea raman inca in captivitate. Dupa ce gruparea s-a transformat dintr-o miscare islamica relativ pasnica intr-o insurectie, Abubakar Shekau a inceput sa apara in numeroase inregistrari video pe care le posta pe Internet, amenintand si ironizand autoritatile.
Facebook ShareTweet
 Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 18:14
 Autor:Alex Varzaru

 Articol citit de 6392 ori

Citeste si: