Rusia bagă frica în aliații NATO din Europa. Încă o țară cere trupe ale SUA pe teritoriul său, pentru a descuraja Moscova

Marti, 30 Noiembrie 2021, ora 23:52
5425 citiri
Rusia bagă frica în aliații NATO din Europa. Încă o țară cere trupe ale SUA pe teritoriul său, pentru a descuraja Moscova
Întâlnire Jens Stoltenberg (NATO, stânga) și Egils Levits, păreședintele Letoniei FOTO: National News

Acumularea neobișnuită de tancuri, artilerie, drone și 90.000 de soldați ai Rusiei în apropierea graniței cu Ucraina provoacă ”îngrijorări serioase” în cadrul alianței NATO. Astfel, încă o țară se teme de agresivitatea Moscovei, Letonia cerând prin vocea ministrului Apărării, Artis Pabriks o ”prezență militară permanentă a Statelor Unite” pe teritoriul său pentru a descuraja Kremlinul.

Declarația a fost făcută în cadrul întâlnirii oficialului leton cu Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, de la Riga din 29 noiembrie 2021, potrivit The National News.

În plus, Letonia își dorește să-și întărească apărarea și cu rachete americane Patriot, a declarat Pabriks. Luni seara a sosit la Riga, Secretarul de Stat al Statelor Unite, Antony Blinken, pentru întâlnirea cu cei 29 de miniștrii de Externe ai NATO, care are loc marți.

”Avem nevoie de asistență internațională suplimentară. Ne-am dori să avem o prezență militară permanență a Statelor Unite în țara noastră. Iar apărarea maritimă și aeriană trebuie asigurată cu sisteme Patriot”, a spus ministrul Apărării din Letonia.

În premieră, alianța NATO a desfășurat patru grupuri de luptă multinaționale, fiecare de dimensiunea unui batalion, în Polonia și în cele trei state baltice, Letonia, Lituania și Estonia.

Ce se află în spatele temerilor unui război între Rusia și Ucraina: Ce pot pierde Putin și Moscova dacă trec liniile roșii

În prezent, trupele NATO din Letonia desfășoară exerciții militare de luptă într-o pădure din această țară, cu tancuri camuflate, simulând contracararea unui atac asupra capitalei Riga din partea unui agresor neidentificat.

Îndemnată de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, de sprijinul separatiștilor din estul Ucrainei și de acumulările de trupe ale Moscovei din apropierea graniței cu acest stat, NATO a luat măsura să desfășoare grupuri multinaționale pentru a apăra Polonia și țările baltice.

Statele baltice sunt considerate de către experți cel mai vulnerabil flanc al NATO, deoarece ele sunt legate de teritoriul principal al alianței doar printr-un culoar terestru de doar 60 de kilometri, între Polonia și Lituania.

Joe Biden pune la colț Rusia, China și Ungaria: Ce țări au fost invitate la Summitul democrației organizat de SUA

Trupele americane sunt staționate în Germania, dar ar putea să nu ajungă suficient de repede în țările baltice, în cazul unui atac neprevăzut al Rusiei, spun analiștii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Trei țări NATO trăiesc ”scenariul de coșmar”: Amenințarea Rusiei crește, Putin are planul pe masă
Trei țări NATO trăiesc ”scenariul de coșmar”: Amenințarea Rusiei crește, Putin are planul pe masă
Forțele ruse au zădărnicit contraofensiva Kievului vara trecută și au recăpătat inițiativa pe câmpul de luptă în 2024, câștigând aproximativ 400 de kilometri pătrați în Ucraina....
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Letonia, #Letonia NATO, #alianta nato, #tarile baltice, #amenintare Rusia, #Rusia NATO, #Rusia NATO amenintare , #NATO