Lee Harvey Oswald, cel care l-a împușcat pe John F Kennedy, s-a întâlnit cu un agent KGB înainte de asasinarea președintelui

Joi, 16 Decembrie 2021, ora 08:24 6333 citiri
Lee Harvey Oswald, asasinul președintelui Kennedy FOTO Captură/ Youtube

Lee Harvey Oswald s-a întâlnit cu un agent KGB cu doar două luni înainte de asasinarea președintelui John F. Kennedy, conform documentelor confidențiale proaspăt declasificate despre asasinare lui JFK. Notele CIA, parte dintr-un depozit de aproape 1.500 de documente publicate miercuri de National Archives and Records Administration, dezvăluie, de asemenea, că un informator anonim i-a avertizat pe oficialii ambasadei SUA din Australia cu un an mai devreme că Kennedy va fi asasinat de Uniunea Sovietică pentru o recompensă de 100.000 de dolari.

Administraţia americană a făcut publice miercuri noi materiale referitoare la asasinarea în 1963 a celui de-al 35-lea preşedinte al Statelor Unite, John F. Kennedy. Aproape 1.500 de documente clasificate anterior au fost publicate pe site-ul Administraţiei Naţionale a Arhivelor ale SUA, toate fiind disponibile pentru vizualizare şi descărcare.

Materialele publicate includ mii de pagini cu diverse memorii, rapoarte de investigaţie şi alte documente pregătite de CIA, FBI, Departamentul de Stat şi Pentagon.

Multe dintre aceste documente, în special, se referă la URSS şi indică faptul că serviciile speciale americane au studiat diverse ipoteze despre legătura Moscovei cu această crimă.

"Colecţia de materiale despre asasinarea lui John F. Kennedy, creată de Arhivele Naţionale în noiembrie 1992, are aproximativ 5 milioane de pagini. Cea mai mare parte a acestei colecţii se află în consultare publică de la sfârşitul anilor 1990", explică un comunicat al Arhivelor Naţionale ale SUA.

De asemenea, comunicatul explică faptul că până în prezent, toate documentele care fac obiectul publicării în temeiul Legii privind colectarea înregistrărilor privind asasinatul preşedintelui John F. Kennedy (1992) „au fost publicate în întregime sau parţial”.

Totodată, unele părţi ale textelor dintr-o serie de documente au rămas în continuare clasificate. Acest lucru a fost făcut la cererea agenţiilor guvernamentale americane, ghidate de considerente de securitate naţională. Anul viitor, Arhivele Naţionale şi agenţiile guvernamentale relevante vor continua să studieze aceste informaţii şi să publice pe 15 decembrie 2022 fragmentele de documente rămase clasificate cu rezerva de a-şi păstra dreptul de a susţine ca unele dintre date să nu fie publicate nici după această dată.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News