La Summit-ul NATO de la Londra se vor pune cartile pe masa. Atentie la SUA, Franta si Turcia! Care sunt mizele pentru Romania

Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 09:21
11906 citiri
La Summit-ul NATO de la Londra se vor pune cartile pe masa. Atentie la SUA, Franta si Turcia! Care sunt mizele pentru Romania
Foto: Facebook / NATO

Summit-ul NATO de la Londra s-a transformat dintr-un ceremonial aniversar, atipic, intr-o reuniune la care SUA, Franta si Turcia vor cauta sa polarizeze si sa obtina sustinatori, iar Romania va trebui sa isi expuna intentiile prin vocea presedintelui Klaus Iohannis, afirma fostul consilier prezidential pe probleme de securitate nationala Iulian Fota.

In plus, este primul summit NATO la care se discuta, la cel mai inalt nivel, despre China, dupa ce anul trecut Uniunea Europeana a abordat, in premiera, acest subiect, mai subliniaza Iulian Fota.

Comentariile sunt facute in contextul in care marti si miercuri a fost convocata la Londra o reuniune a NATO la nivel inalt, iar presa internationala relateaza pe larg despre acest eveniment. "O scurta intalnire a liderilor aliantei in scopul evitarii conflictului, dar exista ingrijorari despre intentiile presedintilor Trump si Macron", titreaza New York Times, in timp ce Time scrie ca "la a 70-a sa aniversare, viitorul aliantei militare pare mai nesigur ca niciodata".

"Evenimentul a devenit important mai degraba prin natura polemicilor care s-au nascut in ultimele saptamani in legatura cu NATO decat prin substanta in sine a acestui summit, care este mai mult ceremonial", a declarat pentru Ziare.com Iulian Fota, fost consilier prezidential pe probleme de securitate nationala.

Citeste si Trump il ataca pe Macron inaintea summit-ului NATO: Foarte insultator!.

"NATO a implinit 70 de ani in 2019, primul summit a fost la Londra, si atunci liderii aliantei au convenit ca nu pot sa lase un astfel de moment 'rotund' sa treaca neobservat. Ca atare, s-a convenit ca, la sfarsitul lui 2019, tot la Londra, sa se marcheze aniversarea a 70 de ani, printr-o discutie, ca sa ii spun asa, fiindca acest summit, prin aspectul sau ceremonial, este atipic.

Un summit NATO obisnuit are sesiuni substantiale de lucru si se intinde pe durata a doua zile aproape intregi. Acesta este un summit scurt si care contine, dincolo de cateva momente festive, standard si cu incarcatura simbolica mare, doar o discutie intre sefii de stat si de guvern. Dar, pentru ca in ultimele saptamani am avut tot felul de polemici in legatura cu statutul si viitorul NATO, lumea a inceput sa se uite mult mai atent la acest moment", a explicat Iulian Fota.

Sa fim atenti nu numai la SUA, ci si la Franta si Turcia

Intrebat daca unele declaratii venite dinspre Washington cu privire la NATO ar trebui sa ne ingrijoreze, Iulian Fota a raspuns: "Nu vad inca motive de ingrijorare, dar ar trebui sa fim preocupati (si aici insist!) nu numai de ce zic SUA sau presedintele Trump, ci ar trebui sa fim in egala masura preocupati de ce zice si Turcia, de ce zice si Franta, pentru ca toate sunt tari foarte importante ale Aliantei".

"Toate au roluri cheie, strategice, de jucat, iar modificarile de viziune sau diferitele pozitionari antitetice ale oricareia dintre cele trei sunt elemente care trebuie sa fie luate in calcul, mai ales de catre o tara cum e Romania.

De ce spun asta? Pentru ca SUA reprezinta parteneriatul nostru strategic principal, principala garantie de securitate, Franta reprezinta unul dintre motoarele Uniunii Europene - cealalta organizatie in care noi am investit foarte mult - si tara cu care ramane sa vedem (pentru ca eu am niste dubii) daca mai avem o relatie strategica (in trecut a fost un partener important al Romaniei), in timp ce Turcia este vecina noastra, este cea mai mare tara NATO din regiunea noastra (ne invecinam cu ea si la Marea Neagra), asa ca este extrem de important ce are ea de spus.

Prin urmare, eu sunt preocupat de toate declaratiile care vin din aceste trei capitale, pentru ca ele toate impreuna si corelate unele cu altele dau o imagine despre framantarile de astazi din interiorul NATO", ne-a mai declarat Iulian Fota.

Va conta Romania?

In aceste conditii, presedintele Romaniei va avea un cuvant greu de spus sau va fi doar unul dintre invitati?

"Repet - acest summit a plecat ca o ceremonie, dar pe masura ce unii lideri au inceput sa se pozitioneze, reuniunea a devenit mult mai importanta decat era estimat a fi initial. Si multa lume - analisti, oficiali, simpli cetateni - asteapta niste clarificari, mai ales ca unele dintre declaratii incep sa semene a pozitionare de suma zero, ceea ce intr-o alianta este de neacceptat, de neconceput.

Am inteles ca presedinte Trump va avea o discutie separata, in marja summit-ului, cu liderii tarilor din Europa Centrala. Daca informatia se confirma, asta arata o data in plus ca discutiile vor avea si substanta. Iar participarea presedintelui Iohannis este importanta pentru ca, totusi, in zona asta de Europa suntem una dintre tarile NATO importante, iar in Marea Neagra am fost poate cea mai activa tara, sa ne amintim de dorinta noastra de a convinge Occidentul de importanta strategica a Marii Negre", a subliniat fostul consilier prezidential.

Citeste si General american: Marea Neagra va fi cel mai probabil viitorul teatru de conflict intre NATO si Rusia. Rusii pot crea probleme Romaniei.

Prin urmare, spune Iulian Fota, "intr-un astfel de moment, in care politicieni importanti pun cartile pe masa, iar in interior discutia va fi mult mai deschisa (si, probabil, ca si mult mai aprinsa decat in spatiul public), este foarte important ca Romania sa vorbeasca prin vocea presedintelui si sa spuna cum vede viitorul NATO si de ce crede ca NATO este importanta".

"Fiecare dintre aceste pozitionari - americana, franceza, turca - vrea sa polarizeze, cauta aderenti, sustinatori. Ca atare, Romania va trebui, intr-un fel sau altul, sa se pozitioneze fata de toate aceste declaratii", a adaugat acesta.

China, subiect de discutie in premiera

Pe de alta parte, insa, exista si un alt aspect prea putin abordat in presa din Romania.

"Este primul summit NATO in care se discuta, la un asemenea nivel, despre China. E un aspect extrem de interesant, pentru ca in toata discutia despre viitorul NATO si de ce ar mai trebui americanii sa investeasca in alianta, multi vin si spun ca, de fapt, viitorul NATO va fi in functie de cum va sti alianta sa joace un rol vizavi de aceasta crestere spectaculoasa a Chinei.

Este foarte important sa vedem cum se raporteaza tarile NATO la China, dupa ce anul trecut am avut pentru prima data o pozitionare fata de China a Uniunii Europene", a subliniat Iulian Fota.

Afla mai multe despre:

In concluzie, "in aceasta faza, nu ar trebui sa ne ingrijoreze nimic pentru ca toate aceste declaratii pe care le-am vazut pana acum pot sa se solutioneze rapid, in decursul urmatoarelor ore, printr-o intelegere intre principalii actori".

"Iar daca ne vom afla in scenariul acesta foarte bun, vom constata ca a fost vorba mai degraba despre o pozitionare politica decat despre o decizie transanta in ceea ce priveste viitorul NATO", ne-a mai spus Iulian Fota.

Urmeaza sa vedem, pe parcursul zilei de astazi si in zilele urmatoare, daca NATO urmeaza acest scenariu foarte bun sau un altul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Reuniune NATO Londra, #Iohannis NATO Londra summit aniversar , #NATO