Kosovo i-a cerut lui Pence ajutorul sa adere la NATO

Miercuri, 02 August 2017, ora 21:53
2128 citiri
Kosovo i-a cerut lui Pence ajutorul sa adere la NATO
Foto: Hepta.ro - arhiva

Presedintele kosovar Hashim Thaci a scris miercuri pe pagina de Facebook ca vicepresedintele american Mike Pence a promis sa ajute la eliminarea obstacolelor cu care se confrunta tara sa in a derarea la NATO, relateaza The Associated Press.

Thaci scrie ca a avut o "intalnire foarte prietenoasa si constructiva" cu Pence in marja unui summit al Balcanilor sustinut de catre Statele Unite in Muntenegru.

Kosovo ramane "fara vreun compromis (un aliat) in lupta impotriva oricarei forme de extremism, radicalism si terorism" i-a spus el vicepresedintelui american.

"Leadershipul american este de neinlocuit in aspiratiile noastre euro-atlantice", a subliniat seful statului kosovar.

Kosovo, care si-a declarat independenta fata de Serbia in 2008, este recunoscut de 114 tari.

Pristina face primii pasi catre o aderare la NATO si Uniunea Europeana (UE).

Pe de alta parte, biroul noului premier sarb a anuntat ca Ana Brnabic s-a intalnit cu Pence in marja summitului.

Ea este o conservatoare dura, prima femeie si prima lesbiana premier. Alegerea ei, in iunie, a fost salutata drept un semn al politicilor proeuropene ale acestei tari, care intretine in mod traditional relatii apropiate cu Rusia.

Brnabic si-a exprimat speranta ca Statele Unite sa continue sa sustina demersul Belgradului de aderare la UE, se arata in comunicat. Intalnirea sa cu Pence s-a concentrat asupra stabilitatii in Balcani si relatiilor bilaterale, potrivit aceleiasi surse.

Serbia a ramas sub influenta Rusiei, in pofida faptului ca si-a proclamat dorinta de a adera la UE. Belgradul a exclus o aderare la NATO.

Vicepresedintele Mike Pence a indemnat la progrese in Balcanii instabili si i-a indemnat pe liderii din aceasta regiune sa profite cat mai mult de sustinerea americana.

El a sustinut miercuri, la Podgorita, un discurs in deschiderea summitului liderilor din Balcani, in care a subliniat asupra angajamentului Washingtonului fata de aceasta regiune, pe care Moscova o considera in sfera sa de influenta.

La acest summit din capitala muntenegreana iau parte politicieni din Albania, Bosnia, Kosovo, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Croatia si Slovenia.

Regiunea inca se mai resimte dupa razboaiele care au insotit disparitia fostei Iugoslavii in anii '90.

"Voi apartineti unei noi generatii de lideri ai Balcanilor, iar acesta este un moment istoric pentru progresul in Balcanii de Vest ", le-a spus Pence.

"Va indemn cu mare respect sa profitati din plin de acest moment", i-a indemnat el.

Pence a catalogat Rusia drept o "tara impredictibila" care vrea sa destabilizeze regiunea balcanica.

"Dupa cum stiti, Rusia continua sa caute sa retraseze frontierele internationale prin forta, iar aici, in Blacanii de Vest, Rusia a actionat ca sa destabilizeze regiunea, subminandu-va democratiile si dezbinandu-va intre voi si cu restul Europei", le-a spus el.

Vicepresedintele american a acuzat Moscova de o tentativa de lovitura de stat in Muntenegru, in octombrie, cu scopul de a impiedica aceasta tara sa adere la NATO. Moscova respinge aceste acuzatii. Muntenegrul a aderat la NATO in iunie.

"Intentiile Rusiei au fost expuse clar atunci cand agenti sustinuti de Moscova au cautat sa perturbe alegerile din Muntenegru, atacandu-va Parlamentul si incercand chiar sa va asasineze premierul cu scopul de a-i descuraja pe muntenegreni sa intre in Alianta" Nord-Atlantica, a subliniat el.

Premierul muntenegrean s-a aflat in centrul atentiei miercuri.

In urma unei scene care a devenit virala pe Internet, in care presedintele american Donald Trump pare ca l-a impins pe Dusko Markovic, la un summit NATO la Bruxelles, in mai, in timpul unei fotografii de familie, premierul muntenegrean a facut o gafa memorabila.

In discursul pe care l-a sustinut la summit, Markovic a spus "hotelul Clinton" in loc de Hotelul Hilton.

Flancat de Pence, Markovic a declarat ca asteapta "un schimb deschis si concret de opinii al liderilor Chartei americano-adriatice, la un summit special, la hotelul Clinton".

Premierul nu s-a corectat.

Aceasta scapare i-a facut pe jurnalisti sa rada, iar pe Pence doar sa zambeasca.

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Gabriela Firea a declarat că datele arătau că un independent va putea să coaguleze voturile şi de pe stânga şi de pe dreapta, dar a precizat că membrii şi simpatizanţii social-democraţi,...
#Pence ajutor Kosovo NATO , #Kosovo
Comentarii