Knessetul a fost dizolvat. Israelul organizeaza noi alegeri, pentru a patra oara in ultimii doi ani

Miercuri, 23 Decembrie 2020, ora 07:53
3073 citiri
Knessetul a fost dizolvat. Israelul organizeaza noi alegeri, pentru a patra oara in ultimii doi ani
Foto: Facebook/ The Knesset

Parlamentul israelian s-a dizolvat marti la miezul noptii, ceea ce duce la convocarea de noi alegeri, al patrulea scrutin in doi ani, consacrand imposibila convietuire a premierului Benjamin Netanyahu cu Benny Gantz in cadrul aceluiasi guvern, informeaza miercuri AFP.

"Casatoria" fortata dintre cei doi politicieni a fost de scurta durata, nu mai mult de opt luni. Va incepe asadar o noua campanie electorala, de data aceasta pe fondul pandemiei de COVID-19 si a procesul de coruptie al premierului Netanyahu care urmeaza sa inceapa in debutul anului 2021. Scrutinul este programat sa aiba loc in luna martie.

Termenul limita pentru aprobarea bugetului de stat era 23 decembrie. Parlamentul s-a dizolvat ca urmare a imposibilitatii convenirii unui acord in cadrul guvernului de "uniune si urgenta", format in aprilie de premierul Benjamin Netanyahu si fostul sau rival Benny Gantz. Saga bugetara s-a intins timp de luni de zile.

Dupa trei alegeri soldate cu rezultate neconcludente, Netanyahu si Gantz au ingropat provizoriu securea razboiului in primavara pentru a pune capat celei mai lungi crize politice din istoria Israelului, aliindu-se la guvernare.

Acordul din primavara prevedea in special o rotatie pentru postul de prim-ministru si adoptarea unui buget unic pentru anii 2020 si 2021. Pentru ca aceasta rotatie sa se poata concretiza si astfel Gantz sa poata avea acces la postul de premier anul viitor, parlamentarii trebuiau in prealabil sa se puna de acord asupra bugetului, lucru care nu s-a intamplat.

Pentru a evita acest scenariu, partidul de centru al lui Benny Gantz, Kahol Lavan (Albastru-Alb, culorile steagului israelian), a propus ca ultima solutie un compromis: votarea a doua bugete separate, unul la sfarsitul lunii decembrie, celalalt la inceputul lunii ianuarie. Parlamentarii au respins acest compromis cu 49 de voturi la 47, fara a lasa loc de indoiala cu privire la soarta guvernului.

Prin incheierea unui pact cu Likud in primavara, Benny Gantz a provocat disensiuni in partid, jumatate din deputati refuzand sa se alature unui guvern condus de Benjamin Netanyahu, acuzat de delapidare, abuz de incredere si coruptie in mai multe cazuri.

Daca generalul Gantz a pierdut aceasta batalie politica, Benjamin Netanyahu nu sta nici el prea bine, confruntandu-se cu indepartarea colaboratorilor apropiati pe masura ce se apropie data la care va comparea in justitie la inceputul anului 2021.

Fostul sau ministru Gideon Saar a anuntat luna aceasta crearea propriei sale formatiuni politice de dreapta, Tikva Hadasha (Noua speranta), creditata deja cu locul al doilea conform unor sondaje de opinie recente. Likud ramane in prim-planul intentiilor de vot, deocamdata. Insa aparitia acestui nou partid si ascensiunea formatiunii Yamina, dreapta radicala, apartinand unui alt fost ministru, Naftali Bennett, ii iau din electorat premierului Netanyahu care, dupa acest scrutin, ar putea ajunge in situatia de a nu avea suficienti parteneri pentru a ramane la putere.

Daca ultimele trei alegeri legislative din Israel au fost dueluri Netanyahu-Gantz, "dezintegrarea partidului Kahol Lavan a schimbat dinamica", a estimat Yohanan Plessner, directorul centrului de analiza din Ierusalim Institutul Democratic Israel. In consecinta, a declarat acesta,"nici nu mai stim cine este principalul adversar" al lui Benjamin Netanyahu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#parlament dizolvat isralel, #alegeri Israel, #alegeri anticipate Israel , #Israel
Comentarii