Kitul Huawei trebuie eliminat din retelele 5G ale Marii Britanii pana in 2027

Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 10:55932 citiri
Kitul Huawei trebuie eliminat din retelele 5G ale Marii Britanii pana in 2027
Foto: Pixabay

Furnizorilor de telefonie mobila din Marea Britanie li se interzice sa cumpere echipamente noi Huawei 5G dupa 31 decembrie 2020. De asemenea, ei trebuie sa elimine toate kiturile 5G ale firmei chineze din retelele lor, pana in 2027.

Tehnologia promite viteze de internet mai rapide si capacitatea de a sprijini mai multe dispozitive wireless, ceea ce ar trebui sa reprezinte un avantaj pentru orice, de la jocuri mobile la fluxuri video de calitate superioara si chiar, in viitor, masini fara sofer care vorbesc intre ele. Conexiunile 5G sunt deja disponibile in zeci de orase din Marea Britanie.

Secretarul digital Oliver Dowden a comunicat decizia Camerei Comunelor, informeaza BBC.

El spune ca aceasta decizie, impreuna cu restrictiile anterioare anuntate impotriva Huawei, ar costa Marea Britanie in jur de 2 miliarde de lire sterline si o intarziere totala a lansarii 5G de doi, trei ani.

"Nu a fost o decizie usoara, dar este cea potrivita pentru retelele de telecomunicatii din Marea Britanie, pentru securitatea noastra nationala si economia noastra, atat acum, cat pe termen lung", a spus el.

Intrucat sanctiunile americane afecteaza doar echipamentele viitoare, guvernul a decis ca nu exista nicio justificare de securitate pentru eliminarea echipamentelor 2G, 3G si 4G, furnizate de Huawei.

Cu toate acestea, schimbarea stalpilor companiei poate duce la decizia retelelor de a comuta la un furnizor diferit pentru a furniza servicii de generatie anterioara.

Huawei spune ca masura este "o veste proasta pentru orice britanic cu un telefon mobil" si a amenintat ca "va muta Marea Britanie pe banda digitala lenta, va impune facturile si va aprofunda decalajul digital".

Actiunea nu afecteaza capacitatea Huawei de a-si vinde smartphone-urile catre consumatori sau modul in care vor rula.

Ambasadorul Chinei in Marea Britanie a declarat ca decizia este "dezamagitoare si gresita".

"A devenit discutabil daca Marea Britanie poate oferi un mediu de afaceri deschis, corect si nediscriminatoriu pentru companii din alte tari", a spus Liu Xiaoming.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, saluta insa stirea, spunand: "Marea Britanie se alatura unei liste din ce in ce mai mari de tari din intreaga lume care se ocupa de securitatea nationala".

Noi restrictii se vor aplica si pentru utilizarea setului de banda larga a companiei.

Operatorilor li se spune ca ar trebui "sa se indeparteze" de achizitionarea de echipamente noi Huawei in retelele cu fibre complete, de preferat, in urmatorii doi ani.

Dowden a spus ca guvernul va "incepe o scurta consultare tehnica" cu liderii industriei, in acest sens.

El a explicat ca Marea Britanie trebuie sa evite sa devina dependenta de Nokia -in prezent singurul alt furnizor folosit pentru unele echipamente.

Divizia OpenTeac BT a declarat pentru BBC ca a incheiat recent un acord pentru a cumpara kit de retea cu fibre complete de la un nou furnizor, firma americana Adtran, dar primele livrari vor incepe abia in 2021.

Marea Britanie a revizuit ultima data rolul Huawei in infrastructura sa de telecomunicatii in ianuarie 2020, cand s-a decis ca firma sa ramana furnizor, dar s-a introdus un plafon pe cota sa de piata.

Insa, in mai, SUA au introdus noi sanctiuni menite sa perturbe capacitatea Huawei de a-si fabrica propriile cipuri.
Administratia Trump sustine ca Huawei ofera o poarta de intrare pentru China pentru a spiona si a ataca potential tarile care isi folosesc echipamentele, acuzatii pe care compania chineza le respinge cu tarie.

Cel mai probabil au fost in joc si alte considerente politice, inclusiv dorinta Regatului Unit de a incheia un acord comercial cu SUA si tensiuni tot mai mari cu China din cauza manipularii focarului de coronavirus si a presiunilor din Hong Kong.

BT si Vodafone au avertizat ca, daca vor fi obligati sa inlature tot kitul 5G Huawei, clientii ar putea sa se confrunte cu blocaje in scurt timp.