Justin Trudeau obtine al doilea mandat, dar pierde majoritatea absoluta in Parlament

Marti, 22 Octombrie 2019, ora 12:302868 citiri
Justin Trudeau obtine al doilea mandat, dar pierde majoritatea absoluta in Parlament
Foto: Facebook/Justin Trudeau

Premierul canadian Justin Trudeau a obtinut un al doilea mandat la alegerile de luni, insa Partidul sau Liberal a obtinut doar o majoritate relativa in Parlament, ceea ce-l va obliga sa conteze pe sprijinul unui mic partid de stanga.

Potrivit proiectiilor televiziunilor, marti catre ora 6.00 GMT (9:00, ora Romaniei), liberalii au obtinut o victorie cu 156 dintre cele 338 de mandate din Camera Comunelor. In Adunarea in exercitiu ei dispuneau de o majoritate absoluta de 177 de mandate, relateaza AFP.

"Ati facut-o, prietenii mei, felicitari", a declarat Justin Trudeau, zambind in fata sustinatorilor sai, reuniti in centrul orasului Montreal.

"In aceasta (luni - n.red.), canadienii au respins disensiunile", a spus el, adaugand ca "au respins taierile si austeritatea si au ales un program progresist si o actiune puternica impotriva modificarilor climatice".

Aproape in acelasi moment, rivalul sau, liderul conservator Andrew Scheer, isi recunostea infrangerea si il felicita pe premierul in exercitiu, adresandu-i totodata un avertisment.

"Leadershipul sau este afectat, iar timpul sau la guvernare se va incheia in curand", a declarat el, adaugand ca: "Atunci cand va veni acest moment, conservatorii vor fi pregatiti".

Guvernele minoritare canadiene au o speranta de viata estimata de experti in medie intre 18 si 24 de luni.

Fara sa astepte rezultatele definitive, presedintele american, Donald Trump, a salutat, intr-un mesaj postat pe Twitter, victoria lui Trudeau, "magnifica si obtinuta printr-o lupta puternica". El se declara fericit sa-si continue colaborarea cu Trudeau, cu care a avut uneori relatii complicate dupa summit-ul G7 din 2018 in Canada.

Creditati cot la cot cu liberalii in toate sondajele, conservatorii se multumesc cu un pic peste 120 de circumscriptii, urmati de separatistii din Blocul de la Quebec (32) si Noul Partid Democrat (NPD, stanga), cu 24 de mandate.

Toti liderii marilor partide au fost realesi.

Astfel Trudeau aduce partidului sau al doilea mandat, in pofida numeroaselor scandaluri care i-au marcat cei patru ani de putere si unor atacuri adesea virulente ale opozitiei la adresa bilantului sau. Insa el iese slabit din acest scrutin in privinta mentinerii la putere si este nevoit sa obtina sustinerea unui partid mic, NPD al lui Jagmeet Singh.

Liderul liberal poate incepe inca de marti negocieri delicate in vederea unor acoduri punctuale in voturi in Camera.

"Va avea loc, fara indoiala, o apropiere mai usoara intre liberali si NPD decat cu Blocul", apreciaza Hugo Cyr, un politolog la Universitatea Quebec de la Montreal.

"Daca Partidul Liberal face concesiile asteptate de NPD, poate fi destul de solid, ne putem imagina ca va dura cel putin 18-24 de luni", estimeaza el. "Dar este sigur ca Partidul Liberal va trebui sa-si indoiasca un pic vinul cu apa", a adaugat acesta.

El urmeaza sa formeze ulterior un nou guvern, sa-si intocmeasca programul legislativ, iar apoi sa-l supuna votului noului Parlament.

Atuurile tineretii

La randul sau, liderul Blocului din Quebec Yves-Francois Blanchet s-a declarat multumit de scorul bun din Quebec, singura provincie in care a prezentat candidati. El urmeaza sa-si tripleze procentul din 2015 si sa se afle la egalitate cu liberalii.

Blanchet s-a declarat deschis unei colaborari punctuale cu noul Guvern Trudeau, cu conditia ca interesele Quebecului sa fie aparate.

"Blocul poate colabora cu orice guvern. Daca ceea ce se propune este bun pentru Quebec, puteti conta pe noi", a declarat el in fata activistilor.

Justin Trudeau, in varsta de 47 de ani, nu mai are atuurile tineretii - Scheer si Singh au 40 de ani - si noutatea care a contribuit la ajungerea sa la putere, spre surpriza generala, in 2015, cand l-a invins pe Stephen Harper.

Liderul liberal isi incheie primul mandat slabit de mai multe scandaluri. Popularitatea i-a scazut in urma unui scandal cu privire la un amestec politic intr-o procedura judiciara si publicarea, in plina campanie, a unor fotografii in care era deghizat intr-o persoana de culoare ("blackface").

In campanie, el si-a aparat bilantul economic solid, legalizarea canabisului, taxa pe carbon, primirea a zeci de mii de refugiati sirieni, acordurile de liber-schimb incheiate cu UE, Statele Unite si Mexicul.

Scheer promitea o intoarcere la un echilibru bugetar, scaderi de impozite, cu un obiectiv simplu: "sa punem din nou bani in buzunarele canadienilor".

Un conservator cu valori catolice asumate, el a incercat sa compenseze printr-o imagine mai putin patata fata de atacurile dure la adresa lui Trudeau.

Insa nu a scapat de polemici - ostilitatea personala fata de avort si suspiciuni cu privire la faptul ca a comandat o campanie de denigrare a rivalului sau din dreapta conservatoare Maxime Bernier.

Citeste si Reactie nervoasa a premierului Canadei: A cerut ca doua femei care il deranjau sa fie date afara din sala (Video)