Jurnalistii din Croatia au iesit in strada din cauza cenzurii: 1.100 procese sunt pe rol impotriva presei croate

Sambata, 02 Martie 2019, ora 20:45 2369 citiri
Foto: Facebook / Nikola Solic

Sute de jurnalisti croati au manifestat sambata la Zagreb impotriva inmultirii proceselor care vizeaza reprezentanti ai acestei bresle si care in ochii acestora echivaleaza cu cenzura, informeaza AFP.

Protestul, convocat de Asociatia Jurnalistilor Croati (HND), a avut ca obiectiv sa denunte numeroasele actiuni in justitie care vizeaza mass media, dar si presiunile politice, amenintarile la adresa reporterilor si nerespectarea legislatiei in domeniu.

"Ati capturat mass media, dar noi nu vom renunta niciodata la jurnalism!", se putea citi pe o pancarta uriasa. "Incetati cu persecutiile", a pledat presedintele Asociatiei, Hrvoje Zovko, acuzand guvernul conservator ca "distruge jurnalismul". "Traim intr-o tara in care putem fi condamnati pentru ca am publicat o informatie adevarata", a adaugat el.

In centrul miscarii de protest figureaza plangerile depuse de conducerea radioului si televiziunii publice HRT - peste 30, potrivit HND - impotriva Asociatiei Jurnalistilor Croati, mass media concurente si jurnalistilor.

HRT solicita totodata din partea Asociatiei Jurnalistilor Croati o compensatie financiara pentru "afectarea reputatiei" sau "violarea dreptului la viata privata".

Potrivit HND, peste 1.100 de procese sunt pe rol impotriva jurnalistilor sau a mijloacelor de informare in masa.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News