Presedintele Joe Biden a recunoscut genocidul armean

Sambata, 24 Aprilie 2021, ora 19:43
5510 citiri
Presedintele Joe Biden a recunoscut genocidul armean
Joe Biden, primul presedinte al SUA care recunoaste acest genocid FOTO Facebook/ Joe Biden

Presedintele SUA Joe Biden a recunoscut sambata genocidul armean, devenind primul presedinte al Statelor Unite care a calificat astfel moartea a 1,5 milioane de armeni masacrati de Imperiul Otoman in 1915, relateaza AFP.

"Americanii ii onoreaza pe toti armenii care au fost ucisi in genocidul care a inceput pe 24 aprilie, in urma cu 106 ani", a scris presedintele american intr-un comunicat.

Este vorba de ''onorarea victimelor, nu de coplesirea cuiva'', a subliniat un oficial american, sub rezerva anonimatului, in timp ce Turcia a avertizat in prealabil orice recurs la ceea ce denunta ca fiind o ''minciuna''.

Serj Tarkan, vocalistul Trupei System of a Down a fost unul dintre cei care a aplaudat gestul presedintelui american.

Turcia a denuntat "politizarea" dezbaterii

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat sambata "terte parti" ca s-au amestecat in afacerile Turciei, dupa ce presedintele american Joe Biden a recunoscut genocidul armean, potrivit AFP.

"Nimeni nu profita de faptul ca dezbaterile - care ar trebui tinute de istorici - sunt politizate de terti si devin un instrument de interferenta in tara noastra", a declarat Recep Tayyip Erdogan intr-un mesaj adresat Patriarhului Armeniei la Istanbul.

Ministrul sau de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat ca Turcia nu are "lectii de invatat de la nimeni despre istoria sa".

"Cuvintele nu pot schimba sau rescrie istoria", a scris pe Twitter Cavusoglu, la scurt timp dupa anuntul presedintelui SUA.

Departamentul de Stat al SUA a evocat vineri un ''anunt'' asteptat sambata cu privire la ''genocidul armean'', ceea ce pare sa confirme ca presedintele american Joe Biden este pe cale sa recunoasca acest lucru, relateaza AFP.

"In ceea ce priveste genocidul armean, va puteti astepta la un anunt maine", a declarat adjuncta purtatorului de cuvant al diplomatiei americane Jalina Porter. Pana acum, guvernul american s-a abtinut sa faca referire la genocidul armean.

Presedintele american Joe Biden a avut vineri o convorbire cu omologul sau turc Recep Tayyip Erdogan, a anuntat Casa Alba in ajunul recunoasterii asteptate a genocidului armean de catre Statele Unite, noteaza AFP.

Presedintele SUA si-a exprimat dorinta de a construi o ''relatie bilaterala constructiva'', a indicat Casa Alba intr-un scurt comunicat care nu mentioneaza posibilitatea acestei recunoasteri care provoaca nemultumirea Ankarei.

Genocidul armean, recunoscut de peste 20 de tari si numerosi istorici, este contestat de Turcia.

Presedintele american Joe Biden va recunoaste oficial genocidul armean in aceasta saptamana cu riscul deteriorarii relatiilor cu Turcia, a scris miercuri presa americana, noteaza AFP.

Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Germania duce o ofensivă de farmec în interiorul Partidului Republican. Japonia își aliniază propriul „îmblânzitor“ pentru Trump. Oficiali guvernamentali mexicani discută cu tabăra...
#Joe Biden, #presedinte SUA, #genocid armean, #Turcia, #stiri internationale , #stiri internationale