Conflictul diplomatic dintre Franța și SUA. Decizia luată de Franța după o convorbire telefonică dintre Biden și Macron

Joi, 23 Septembrie 2021, ora 07:314466 citiri
Conflictul diplomatic dintre Franța și SUA. Decizia luată de Franța după o convorbire telefonică dintre Biden și Macron
Într-o convorbire telefonică, miercuri, Macron şi Biden au convenit să lanseze consultări aprofundate FOTO Facebook

Preşedintele francez Emmanuel Macron îşi va retrimite ambasadorul în Statele Unite săptămâna viitoare, după ce preşedintele Joe Biden a fost de acord, într-o discuţie la telefon, că dacă Franţa ar fi fost consultată înainte de anunţarea unui pact de securitate cu Australia ar fi fost împiedicat un conflict diplomatic, au declarat miercuri cele două părţi, transmite Reuters.

Săptămâna trecută, Franţa şi-a rechemat ambasadorii din Statele Unite şi Australia şi l-a acuzat pe Biden că a înjunghiat-o în spate, după ce Australia a renunţat la un contract de 40 de miliarde de dolari pentru achiziţionarea de submarine franceze şi a optat în schimb pentru submarine americane.

Într-o convorbire telefonică, miercuri, Macron şi Biden au convenit să lanseze consultări aprofundate pentru a reconstrui încrederea, au declarat biroul lui Macron şi Casa Albă, într-o declaraţie comună.

Macron şi Biden se vor întâlni în Europa la sfârşitul lunii octombrie.

"Cei doi lideri au fost de acord că situaţia ar fi beneficiat de consultări deschise între aliaţi pe probleme de interes strategic pentru Franţa şi partenerii noştri europeni", se menţionează în declaraţie.

”Preşedintele Biden şi-a transmis angajamentul continuu în acest sens”.

Washingtonul s-a angajat, de asemenea, să stimuleze sprijinul pentru misiunile de combatere a terorismului conduse de naţiunile europene din regiunea Sahel din Africa, a declarat biroul Macron.

Statele Unite "recunosc importanţa unei apărări europene mai puternice şi mai capabile, care să contribuie pozitiv la securitatea transatlantică şi globală şi să fie complementară NATO", se spune în declaraţie.