Joe Biden, președintele democrat al SUA, susține dreptul femeilor la avort. Judecătorii conservatori de la Curtea Supremă au altă părere

Joi, 02 Decembrie 2021, ora 12:38
1938 citiri
Joe Biden, președintele democrat al SUA, susține dreptul femeilor la avort. Judecătorii conservatori de la Curtea Supremă au altă părere
Manifestație de susținere a dreptului la avort al femeilor din SUA. FOTO: Facebook / Families USA

Preşedintele american Joe Biden (democrat) s-a poziționat, miercuri, în favoarea jurisprudenței SUA care garatează dreptul femeilor la avort, în contextul în care Curtea Supremă (majoritar conservatoare) e pe cale să pronunțe o decizie prin care dreptul la avort ar putea fi restrâns la prima lună de sarcină sau ar putea fi pur și simplu interzis.

„Eu susţin (decizia în cauza – n.r.) Roe v. Wade. Cred că este cea mai raţională poziţie şi continui să o susţin”, a declarat Joe Biden, citat de Bloomberg.

Dreptul la avort în Statele Unite nu este garantat printr-o lege federală, ci are la bază jurisprundenţa, şi anume o hotărâre istorică a Curţii Supreme, „Roe v. Wade”, din 1973. Curtea Supremă stabilea prin această hotărâre că Constuţia americană garantează femilor dreptul la avort şi că statele nu pot să le priveze de acest drept.

În 1992, Curtea preciza, într-o altă cauză, că dreptul la avort este valabil atât timp cât fătul nu este „viabil”, adică în săptămânile 22-24 de sarcină.

Majoritatea conservatoare a Curții Supreme înclină spre interzicerea avorturilor

Numai că, în prezent, majoritate conservatoare a judecătorilor Curții Supreme din SUA (6 judecători din cei 9) pare să încline spre revizuirea deciziei din 1973. Efectul ar putea fi, în cel mai bun caz, restrângerea dreptului la avort pentru primele 15 săptămâni de sarcină, iar în cel mai rău caz – interzicerea avortului.

Iată ce spune despre această chestiune judecătorul John Roberts, într-o discuție care a avut loc în sala de ședințe a Curții Supreme cu avocatul care a contestat decizia unei instanțe din Mississippi prin care dreptul la avort era restâns la primele 15 săptămâni de sarcină: „Dacă e o chestiune de alegere, de ce nu sunt suficiente cele 15 săptămâni?”.

Alți doi judecători, Brett Kavanaugh și Amy Coney Barrett, au ridicat în ședință problema infirmării deciziei „Roe v. Wade” din 1973, în baza căreia femeile au dreptul la avort în SUA.

Casa Albă: „Este o amenințare gravă la adresa drepturilor fundamentale ale femeilor”

Chiar dacă Curtea Supremă nu desființează deciziile din 1973 și din 1992, respingerea căii de atac declarate împotriva deciziei din Mississippi ar crea posibilitatea ca oricare stat federal să își croiască propriile legi în privința avortului – unele mai restrictive, altele mai permisive, după caz.

Judecătorii Curții Supreme au examinat timp de două ore o lege din Mississippi care interzice avortul după 15 săptămâni de sarcină.

„Legea din Mississippi încalcă în mod deschis drepturile constituţionale ale femeilor de a avorta în deplină legalitate şi în deplină siguranţă”, a subliniat o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Aceasta este o „ameninţare gravă la adresa drepturilor fundamentale a femeilor”, a subliniat ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Corpurile femeilor au devenit un ”câmp de luptă”. Avertisment privind ”politizarea reproducerii umane”
Corpurile femeilor au devenit un ”câmp de luptă”. Avertisment privind ”politizarea reproducerii umane”
ONU a avertizat miercuri, 17 aprilie, că 30 de ani de progrese în domeniul sănătăţii sexuale şi reproductive sunt în pericol, potrivit AFP. Corpurile femeilor şi fetelor au devenit un...
Protestele democratice devin imposibil de organizat în trei state din SUA. Ce a decis Curtea Supremă
Protestele democratice devin imposibil de organizat în trei state din SUA. Ce a decis Curtea Supremă
O decizie a Curții Supreme din SUA de a respinge analizarea unui caz interzice practic protestele democratice în mai multe state. O altă curte a decis că organizatorii unui protesc sunt...
#avort, #Curtea Suprema SUA, #Joe Biden , #SUA