Conferință de presă a președintelui Biden despre situația din Afganistan: „Orice american care vrea să vină acasă, va fi adus acasă" VIDEO

Vineri, 20 August 2021, ora 21:182792 citiri
Conferință de presă a președintelui Biden despre situația din Afganistan: „Orice american care vrea să vină acasă, va fi adus acasă" VIDEO
Joe Biden, despre situația din Afganistan FOTO Captură/ Youtube

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că orice american care vrea să vină acasă din Afganistan, va fi adus acasă.

"Vreau să fie clar: Orice american care vrea să vină acasă, va fi adus acasă", a declarat Biden, care a precizat că 5.700 de persoane au fost evacuate joi, inclusiv 169 de americani care au ajuns la aeroport cu sprijin militar."Aliaţii noştri în lume nu pun la îndoială credibilitatea noastră", a afirmat preşedintele SUA într-o conferinţă de presă. "Am vorbit cu aliaţii noştri din NATO. De fapt este contrariul", a adăugat el.

Şeful administraţiei american a afirmat că nu poate garanta "rezultatul final" al operaţiunii de evacuare la Kabul, una "dintre cele mai dificile din istorie" în finalul unui război lung de 20 de ani în Afganistan.

"Această misiune de evacuare este periculoasă. Ea implică riscuri pentru forţele noastre armată şi este desfăşurată în condiţii dificile", a declarat Biden, înconjurat de vicepreşedinta Kamala Harris, de secretarul de stat, Antony Blinken, de şeful Pentagonului, Lloyd Austin, şi de înaltul său consilier pentru securitate Jake Sullivan.

"Dar în calitate de comandant şef, vă pot asigura că voi mobiliza toate mijloacele posibile", a promis el.

Doar SUA sunt "capabile" să efectueze o astfel de operaţiune, printre "cele mai dificile din istorie", "la celălalt capăt al lumii cu o astfel de precizie", a afirmat preşedintele american.

"Nu pot promite care va rezultatul final", a declarat el într-un discurs susţinut la Casa Albă, anunţând că SUA au evacuat 13.000 de persoane din Afganistan din 14 august.

Cu toate acestea, Joe Biden a promis vineri că fiecare american care va dori să fie evacuat din Afganistanul controlat în prezent de talibani va fi adus acasă.

Totodată, Biden a subliniat că "vom face tot posibilul, tot ce putem pentru a oferi o evacuare în siguranţă aliaţilor şi partenerilor noştri afgani, precum şi afganilor care ar putea fi persecutaţi din cauza relaţiei lor cu Statele Unite".

Ţările occidentale au încercat să accelereze vineri evacuările, după ce au apărut informaţii că talibanii au declanşat represalii împotriva în special a persoanelor care au lucrat cu forţele internaţionale conduse de SUA sau cu guvernul precedent.

În total, 18.000 de persoane au fost evacuate cu avionul de când insurgenţii au preluat controlul duminică asupra capitalei Kabul, potrivit NATO, dar guvernele occidentale se confruntă cu critici că nu au anticipat o astfel de retragere haotică.

SUA au început să-şi retragă trupele din Afganistan în mai, dar au fost constrânse să accelereze evacuarea americanilor rămaşi în Afganistan şi a aliaţilor lor după înaintarea rapidă a talibanilor, care au preluat şi controlează de duminica trecută capitala Kabul, precum şi aproape întreaga ţară după fuga preşedintelui afgan Ashraf Ghani.

Biden este ţinta criticilor după scenele de evacuare haotică din Kabul şi relatările afganilor eligibili pentru evacuare, împiedicaţi să ajungă la aeroport de posturile de control ale talibanilor.

"Suntem în contact permanent cu talibanii şi lucrăm pentru a ne asigura ca civilii să aibă un acces sigur la aeroport", a afirmat preşedintele american.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News