Joe Biden, convorbire telefonica cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Iranul, principala tema abordata

Joi, 18 Februarie 2021, ora 13:33
2151 citiri
Joe Biden, convorbire telefonica cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Iranul, principala tema abordata
Joe Biden a vorbit cu Benjamin Netanyahu despre Iran FOTO Twitter

Presedintele american Joe Biden a discutat, la o luna dupa investire, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, intr-o convorbire la telefon in care Iranul s-a aflat la loc de cinste, relateaza AFP.

Timpul de care noul presedinte a avut nevoie ca sa stea de vorba cu "Bibi", foarte rasfatat de catre Donald Trump, a provocat o polemica in presa israeliana si a condus la critici dure ale unor tenori republicani.

"O conversatie buna", a rezumat laconic Joe Biden, in Biroul Oval.

"Discutia a fost calduroasa, amicala si a durat aproximativ o ora", a subliniat, la randul sau, Netanyahu, pe Twitter, precizand ca a abordat probelma "acordurilor" de pace din Orientul Mijlociu, "amenintarea iraniana" si gestionarea pandemiei covid-19.

Cei doi lideri au subliniat "importanta unei continuari a consultarii stranse in probleme de securitate regionala, mai ales Iranul", a anuntat Casa Alba, fara sa dea detalii cu privire la problema spinoasa a Acordului de la Viena din 2015 in dosarul nuclear iranian.

Joe Biden a insistat asupra sustineri Statelor Unite a recentei normalizari a relatiilor Israelului cu tari din lumea araba.

Emiratele Arabe Unite (EAU) au anuntat in vara o normalizare a relatiilor lor cu Israelul, urmate apoi de Bahrain, Sudan si Maroc.

Insa continua sa existe intrebari cu privire la pozitia pe care o va adopta noua administratie. Vor impinge Statele Unite, concret, alte tari din regiune sa se imbarce in trenul normalizarilor?

Una dntre tarile-cheie, considerata un potential candidat la normalizare, este Arabia Saudita.

Administratia Biden a anuntat deja, cu privire la aceasta tara, ca intentioneaza sa-si "recalibreze" relatiile cu Riadul si sa schimbe interlocutorul - printul mostenitor Mohammed bin Salman - zis "MBS" - cu regele Salman.

Avansarea pacii

Unul dintre dosarele cruciale pentru Arabia Saudita, cat si pentru Israel, ramane problema influentei regionale a Iranului si programul nuclear iranian.

Statul evreu nu si-a ascuns opozitia fata de Acordul de la Viena din 2015 si a sustinut campania "presiunii maxime" impotriva Teheranului a administratiei Trump, care a retras in mod unilateral Statele Unite din acest acord si a restabilit si multiplicat sanctiunile americane.

Biden s-a angajat sa revina in acord, cu conditia ca Iranul sa revina mai intai la respectarea angajamentelor pe care si le-a asumat prin acesta.

O asemenea revenire ar fi "un lucru rau", aprecia recent comandantul armatei israeliene Aviv Kochavi.

Acordurile normalizarii relatiilor Israelului cu tarile arabe sunt, in acest sens, o "contrapondere fata de axa siita", o expresie care desemneaza sustinatorii regionali ai Iranului, iar ele reprezinta o "oportunitate importanta in vederea cresterii presiunii asupra Iranului", declara saptamana trecuta un gradat de rang inalt din cadru armatei israeliene.

Potrivit rezumatului Casei Albe, Joe Biden a subliniat, de asemenea, "importanta avansarii pacii in regiune, inclusiv intre israelieni si palestinieni".

Dupa ce Donald Trump a promis, la inceputul mandatului sau, "acordul ultim" intre israelieni si palestinieni - fara sa ajunga vreodata la acesta -, administratia Biden isi afiseaza tot la inceput prudenta si vointa de a-si acorda timp.

Noul sef al diplomatiei americane Antony Blinken da asigurari ca "solutia cu doua state" este singura viabila, reluand astfel consensul international, brutalizat de catre miliardarul newyorkez.

Insa el a recunoscut totdata ca partile sunt "foarte departe de un progres major catre pace" si de o "rezolvare finala" prin infiintarea Palestinei, statul care aspira palestinienii.

O dovada a unei anumite stanjeneli este faptul ca administratia Biden nu si-a precizat inca pozitia cu privire la lunga lista de decizii unilaterale in favoarea Israelului ale lui Donald Trump si ale secretarului acestuia de Stat Mike Pompeo.

Mai puteti citi:

Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președinte a Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, democrata Nancy Pelosi, a condamnat abordarea premierului israelian Benjamin Netanyahu față de războiul din Gaza și a spus că...
Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Pericolul unui război major în Orientul Mijlociu este în prezent mai mare ca niciodată, scrie Der Spiegel. Și riscul rămâne la fel de mare acum că Israelul a răspuns, vineri, cu o...
#Joe Biden, #presedinte SUA, #Benjamin Netanyahu, #Israel, #Iran, #convorbire telefonica , #stiri internationale