Alitalia, ultimul zbor. Pandemia și trenurile de mare viteză i-au dat lovitura finală

Vineri, 15 Octombrie 2021, ora 10:52
4417 citiri
Alitalia, ultimul zbor. Pandemia și trenurile de mare viteză i-au dat lovitura finală
Ultimul avion al Alitalia a zburat pe ruta Cagliari-Roma FOTO Simple Flying

După o activitate de 74 de ani, compania aeriană italiană Alitalia și-a închis porțile. Pandemia de coronavirus s-a dovedit a fi o lovitură fatală pentru compania italiană, aflată în criză de 30 de ani: numai în ultimii 20 de ani, vistieria Statului a suferit pierderi de aproximativ 13 miliarde de euro.

Alitalia, care a fost la un moment dat un simbol al stilului italia, dar a cărei strălucire a fost distrusă de managementul defectuos, a efectuat joi, 14 octombrie, ultimul său zbor, la 75 de ani de la înfiinţare, înainte ca activitatea sa să fie preluată de succesoarea sa mai mică Italia Trasporto Aereo (ITA).

Alitalia, preferată în mod tradiţional de papi, de vedete şi de elita politică italiană, a fost condusă de administratori numiţi de stat din 2017, pentru a evita să fie lichidată.

Un zbor de seară din capitala Sardiniei, Cagliari, a aterizat la Roma la ora 21:00 GMT, marcând finalul operatorului aerian fondat în 1946, după o serie de restructurări şi schimbări de proprietari.

Compania a fost profitabilă un singur an în acest secol, iar guvernul a salvat-o în nenumărate rânduri, cheltuind peste 8 miliarde de euro în numai trei ani.

Alitalia va transmite acum ștafeta unei noi companii, Italia Trasporto Aereo (ITA), care va angaja numai 2.800 din cei aproape 14.000 de lucrători. Noua companie va fi total publică, ceea ce pentru angajați va însemna o reducere a salariului și eliminarea mai multor beneficii.

Potrivit acordului negociat cu Comisia Europeană, noul operator trebuie să fie profitabil până la sfârşitul actualului plan de afaceri 2021-2025.Noul operator negociază să cumpere brandul Alitalia.

Cum au contribuit trenurile de mare viteză ale Italiei moartea Alitalia

În urmă cu peste un deceniu, când Francesco Galietti trebuia să călătorească de la Roma natală la Milano, obișnuia să ia avionul. Astăzi, el ia trenul.

Și Galietti,CEO al unei firme de consultanță politică din Roma, nu este singurul care a dat avionul pe tren. Cifrele publicate în 2019 de compania feroviară de stat din Italia, Ferrovie dello Stato, arată că numărul pasagerilor care iau trenul pe ruta principală de afaceri a țării, Roma-Milano, aproape s-a cvadruplat într-un deceniu, de la 1 milion în 2008, la 3,6 milioane în 2018.

Peste două treimi dintre oamenii care călătoresc între cele două orașe iau acum trenul. Este o realizare remarcabilă a rețelei feroviare de mare viteză din Italia, care a a fost pusă în funcțiune în 2008.

Călătoria între Milano și Roma durează 2 ore și 59 de minute. Și, bineînțeles, gările sunt în centrul orașului, lucru apreciat de călători. În plus, nu trebuie să vii cu mult timp inainte în gară, ca în aeroport, ușile se închid cu două minute înainte de plecare.

În comparație, trebuie să mergi o jumătate de oră cu mașina pentru a ajunge la aeroportul Fiumicino din Roma, și trebuie fii în aeroport cu 90 de minute înainte de plecarea avionului, stai o oră în aer și apoi aterizarea se face în afara orsșului Milano. Aeroportul Linate, cel mai apropiat, este la aproximativ 20 de minute de mers cu mașina de oraș. Este evident de ce oamenii optează pentru tren.

Tot mai multe orașe din Italia s-au săturat de supraaglomerare. Măsurile anunțate în zone turistice îndrăgite de români
Tot mai multe orașe din Italia s-au săturat de supraaglomerare. Măsurile anunțate în zone turistice îndrăgite de români
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioadele de vârf,...
Cum a reușit legendarul Boris Becker să scape de falimentul personal. Fostul tenismen a stat la închisoare
Cum a reușit legendarul Boris Becker să scape de falimentul personal. Fostul tenismen a stat la închisoare
Justiţia britanică a decis să închidă procedura de faliment personal împotriva fostului jucător german de tenis Boris Becker, în urma unui acord cu avocaţii săi, a anunţat joi...
#Italia, #companie, #alitalia, #zbor, #tren, #pandemie, #faliment , #stiri internationale