Istoria moscheii unde a avut loc atacul de la Londra: In anii 2000, era un paradis al islamistilor

Luni, 19 Iunie 2017, ora 20:00
4444 citiri
Istoria moscheii unde a avut loc atacul de la Londra: In anii 2000, era un paradis al islamistilor
Foto: Facebook/Finsbury Park Mosque

Moscheea Finsbury Park, aflata in nordul Londrei, este una dintre cele mai importante din Marea Britanie si a fost cunoscuta, la inceputul anilor 2000, ca un centru al islamistilor din capitala Regatului Unit.

Extremistii veneau sa asculte predicile imamului radical egiptean Abu Hamza, care prezenta o interpretare stricta a legii islamice si lauda acte de terorism, relateaza Le Figaro.

Intr-una dintre predicile sale, el a vorbit despre nevoia de jihad: "Lui Allah ii plac cei care cred in El, care ii ucid pe cei care nu cred in El. Lui Allah ii place acest lucru. Deci, daca voua, musulmanilor, nu va place acest lucru pentru ca nu va place sangele, atunci este ceva in neregula cu voi".

Citeste si:

Moscheea a fost unul dintre locurile de intalnire ale celor mai cunoscute personaje islamiste. Unul dintre teroristii care a comis atentatele din 11 septembrie 2001, Zacarias Moussaoui, precum si Richard Reid, prins ca voia sa arunce in aer un avion, folosind explozibili ascunsi in pantofi, au frecventat acest lacas de cult.

Hamza a fost suspendat de la Moscheea Finsbury Park in aprilie 2002, apoi concediat in februarie 2003.

Peste 100 de ofiteri de politie au perchezitionat si inchis moscheea in 2003, in urma unui presupus complot de atac cu arma biologica vizand metroul din Londra.

Hamza a continuat sa predice islamul radical in fata moscheei, pana cand a fost arestat, in 2004 si condamnat la sapte ani de inchisoare pentru 15 capete de acuzare, inclusiv incitare la uciderea persoanelor de alta credinta decat cea musulmana. El a fost extradat in 2012 in Statele Unite, unde a fost condamnat, in ianuarie 2015, la inchisoare pe viata, pentru 11 capete de acuzare, inclusiv luare de ostatici si terorism.

Moscheea a suferit o transformare profunda sub o noua conducere. Insa documente clasificate americane, publicate de WikiLeaks in aprilie 2011, afirmau ca lacasul de cult reprezenta inca un "adapost" pentru extremistii islamici.

Potrivit documentelor, 35 de barbati au trecut pe la moscheea Finsbury Park inainte de a pleca sa lupte impotriva fortelor aliate in Afganistan.

Pe de alta parte, in 2015, moscheea a fost una dintre cele aproximativ 20 din Marea Britanie care au luat parte la o zi a portilor deschise pentru a promova intelegerea mai buna a islamului, dupa atentatele de la Paris.

In pofida schimbarii conducerii si concentrarii pe relatiile din comunitate, moscheea a primit numeroase e-mailuri si scrisori de amenintare dupa atacurile de la Paris.

In decembrie 2015, a fost vizata de o tentativa de incendiere.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Moscheea Finsbury Park, #predici iman Moscheea Finsbury Park , #atentat Marea Britanie