Israelul testeaza primul element al unui scut antiracheta

Luni, 17 Martie 2008, ora 10:52722 citiri
Israelul testeaza primul element al unui scut antiracheta

Israelul a testat in premiera, saptamana trecuta, o racheta capabila sa intercepteze proiectile cu raza scurta de actiune de tipul celor lansate din Gaza asupra sudului teritoriului statului evreu, de catre grupari armate palestiniene, informeaza AFP.

"Acest sistem de armament va fi operational in 2010", a declarat generalul Dany Gotlib, care coordoneaza activitatile de cercetare la Ministerul Apararii. Societatea israeliana Rafael, producatoare de armament, a primit de la Guvern sarcina de a pune la punct un sistem numit "bolta de fier", capabil sa doboare in zbor rachetele cu raza scurta de actiune (4-70 de kilometri) de tip Qassam si Katiusa.

Premierul israelian Ehud Olmert a facut presiuni asupra companiei pentru ca sistemul sa fie operational cat mai curand posibil pentru a putea fi desfasurat in sectorul din vecinatatea Fasiei Gaza, atacat frecvent cu rachete de gruparile armate palestiniene.

In timpul razboiului impotriva Hezbollah din Liban din vara lui 2006, armata israeliana, una dintre cele mai moderne din lume, nu a reusit sa impiedice tirurile cu rachete Katiusa, dispozitive rudimentare cu o raza de actiune de pana in 40 de kilometri. Circa 4.000 de asemenea rachete au fost lansate asupra nordului Israelului.

La randul lor, localitatile israeliene vecine Fasiei Gaza, si mai ales orasul Sderot, sunt, de la declansarea Intifadei, in septembrie 2000, tinta regulata a rachetelor artizanale Qassam, lansate de gruparile armate palestiniene. Peste 4.000 de rachete Qassam au cazut in sudul Israelului, provocand moartea a 14 persoane, dintre care 11 la Sderot.