Israelul, în fața valului patru. Numărul infectărilor cu COVID-19 a depăşit din nou pragul de 1.000 de cazuri zilnice

Duminica, 18 Iulie 2021, ora 14:15
5427 citiri
Israelul, în fața valului patru. Numărul infectărilor cu COVID-19 a depăşit din nou pragul de 1.000 de cazuri zilnice
Noi restricții impuse în Israel încă de săptămâna trecută FOTO Hepta

Numărul de noi infectări cu COVID-19 raportate în decurs de 24 de ore în Israel a depăşit pentru prima dată pragul de 1.000 de cazuri în ultimele patru luni, a anunţat sâmbătă Ministerul Sănătăţii israelian, relatează dpa.

Ministerul a precizat că 1.118 de noi cazuri au fost înregistrate în decurs de 24 de ore, cel mai mare număr raportat de la mijlocul lunii martie.

Cu toate acestea, în timpul perioadei de vârf a pandemiei în ianuarie, numărul cazurilor zilnice era de peste 10.000 în Israel.

Premierul israelian Naftali Bennett a declarat vineri că varianta Delta a coronavirusului a provocat o creştere a numărului de infectări la nivel mondial, inclusiv în "ţările (cu un număr mare de persoane) vaccinate, precum Marea Britanie, SUA şi Israel".

Evaluarea actuală este că "eficacitatea vaccinurilor existente împotriva variantei Delta este mai slabă decât am sperat", a spus el. "Este clar că problema nu poate fi rezolvată doar prin vaccinare", a adăugat Naftali Bennett.

Varianta Delta de coronavirus a fost descoperită pentru prima dată în India şi este considerată extrem de contagioasă.

Având în vedere creşterea numărului de cazuri, Israelul intenţionează să reintroducă restricţii în ceea ce priveşte reuniunile cu peste 100 de persoane în spaţiile închise începând de miercuri. Din nou, numai cei care au fost vaccinaţi, au avut boala sau persoanele cu rezultate negative la testele COVID vor putea participa la astfel de evenimente. În plus, măştile vor fi din nou obligatorii în spaţiile închise.

Cum ajunge o țară cu o rată ridicată de vaccinare în această situație?

Israelul a impus măsuri stricte încă de la bun început. Atunci când tot mai multe țări relaxau restricțiile, Israelul intra în al treilea lockdown. Campania de vaccinare a fost accelerată, oamenii au fost receptivi și au înțeles importanța imunizării. Și atunci cum a ajuns la o nouă creștere a infectărilor?

La această întrebare răspunde medicul Marius Geantă, co-fondatorul Centrului pentru Inovație în Medicină. Acesta susține că totul a pornit de la ridicarea restricțiilor, când transmiterea s-a accentuat în ciuda procentului mare al populației imunizate.

”În primul rând trebuie să pornim de la momentul în care restricțiile au fost ridicate în Israel. Neexistând restricții, bariera împotriva virusului a fost imunitatea obținută prin vaccinare, sau ca urmare a trecerii prin boală. Totuși nu toată populația s-a vaccinat, ci aproximativ 66%. Numai că acest procent de 66%, sigur a încetinit foarte mult transmiterea, dar nu a eliminat-o. Și atunci tulpina Delta, care se transmite mai repede decât celelalte, ajunge la rândul ei mai repede la mai mulți oameni din categoria aceasta care nu e protejată”, explică Marius Geantă.

Medicul punctează că îmbolnăvirile se pot înregistra și în rândul persoanelor vaccinate deoarece imunitatea oferită de vaccinul Pfizer, utilizat în Israel, este cu aproximativ 10% mai scăzută în fața tulpinii Delta.

”Categoria care nu este protejată este formată din oamenii care nu s-au vaccinat, sau acel procent mic din persoanele care s-au vaccinat, dar care nu au protecție împotriva Delta. Într-adevăr, protecția este undeva la 80%, față de 90%, la vaccinul Pfizer, pentru tulpina Delta. Un lucru important însă este că, deși au crescut cazurile, numărul celor grave, al internărilor, numărul de la ATI și cel al deceselor au rămas în continuare foarte mici.

Ce vreau să spun este că inclusiv persoanele care s-au vaccinat pot să se infecteze cu Delta, dar să nu facă forme grave de boală, ceea ce e remarcabil și e mare diferență față de ce aveam înainte de perioada campaniilor de vaccinare”, concluzionează Marius Geantă.

Americanii au refuzat să furnizeze Israelului o parte din armamentul solicitat: "Deşi îi susţinem cu capacităţi, nu au primit tot ce au cerut"
Americanii au refuzat să furnizeze Israelului o parte din armamentul solicitat: "Deşi îi susţinem cu capacităţi, nu au primit tot ce au cerut"
Generalul Charles Q. Brown, preşedintele Statului-Major Întrunit al SUA, a afirmat joi că Israelul nu a primit tot armamentul american pe care l-a cerut, unul din motive fiind că administraţia...
ONU "ordonă" Israelului să ofere ajutor umanitar în Fâșia Gaza. Foametea se instalează tot mai mult în teritoriul palestinian
ONU "ordonă" Israelului să ofere ajutor umanitar în Fâșia Gaza. Foametea se instalează tot mai mult în teritoriul palestinian
Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cel mai înalt organ judiciar al ONU, a ordonat joi Israelului să ofere "asistenţă umanitară de urgenţă" în Fâşia Gaza, în faţa "foametei care...
#Israel, #Covid 19, #valul patru, #pandemie coronavirus lume , #Israel