Noul șef al Mossad vrea să aducă Serviciul israelian de informații la vremurile când tăcerea era de aur

Joi, 21 Octombrie 2021, ora 20:46
27087 citiri
Noul șef al Mossad vrea să aducă Serviciul israelian de informații la vremurile când tăcerea era de aur
Șeful Mossad David Barnea a contribuit la asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani FOTO Twitter

David Barnea, noul şef al Mossadului, agenţia de informaţii externe a Israelului, a trimis recent o directivă fermă către foştii săi oficiali de informaţii: ţineţi-vă gura până când vă spun eu că o puteţi deschide.

Potrivit lui Yossi Melman, un reporter al publicaţiei israeliene Haaretz, cu experienţă vastă în ceea ce priveşte serviciile secrete israeliene, Barnea a avertizat foşti oficiali ai Mossadului că-i va pedepsi pe toţi cei care vor discuta cu presa în legătură cu misiuni curente sau trecute ale serviciului, fără să primească permisiune înainte.

Într-o societate atât de unită ca cea israeliană, ordinele venite de la şeful Mossad sunt valabile pentru oricine are legături cu agenţia, inclusiv pentru aşa-numiţii “foşti”.

Ordinul de tăcere al lui Barnea înseamnă cel mai probabil că detaliile fostelor operaţiuni ale Mossad vor rămâne învăluite în mister, sub conducerea sa. De asemenea, sugerează că notificările agenţiei destinate presei, în legătură cu operaţiuni curente, vor fi eliminate cu totul.

De când a preluat conducerea Mossadului în iunie, Barnea a respins toate cererile de interviuri din partea presei.

„Plănuieşte să aducă Mossadul la vremurile trecute, când tăcerea era de aur”, susţine Melman.

Ordinul reprezintă, de asemenea, o îndepărtare bruscă de strategia predecesorului lui Barnea, Yossi Cohen, care discuta frecvent cu reporterii pe teme actuale şi care ţinea discursuri publice.

Barnea este orientat spre acţiune, spre deosebire de o parte dintre predecesorii săi. Ronen Bergman, autor al unei cărţi care detaliză istoria de asasinări a Mossadului, spune că a existat o perioadă în care misiunea principală a Mossadului a fost „colectarea de informaţii şi pregătirea capabilităţilor, pentru a fi folosite în operaţiuni speciale ca ultimă soluţie”. Barnea, în schimb, „se concentrează mai mult pe informaţii imediate care pot fi transpuse în operaţiuni tactice menite să obţină avantaje strategice”. Cu alte cuvinte, asasinări şi operaţiuni de sabotaj împotriva unor figuri-cheie şi a unor instalaţii care fac parte din programul nuclear iranian, pe care Israelul le consideră o ameninţare existenţială.

Plictisit de finanţe, s-a reorientat spre spionaj

David Barnea s-a născut în 1965, în Ashkelon, un oraş-port israelian de la Mediterană, situat la câţiva kilometri nord de Fâşia Gaza. Barnea a crescut într-o familie de clasă mijlocie, lână Tel Aviv, unde tatăl său, fost colonel în armată, a condus o companie de comunicaţii. Mama sa, supravieţuitoare a Holocaustului în Europa, a lucrat ca profesoară.

Aproape toţi tinerii israelieni trebuie să se înscrie în serviciul militar, trei ani pentru bărbaţi şi doi ani pentru femei. Barnea a fost detaşat în Sayaret Matkal, echivalentul israelian al Delta Force din Armata SUA.

După ce şi-a încheiat serviciul militar activ în 1986, Barnea a plecat în America pentru a studia economie şi finanţe la Şcoala de Management a Institutului de Tehnologie New York. Ulterior, a obţinut un MBA de la Universitatea Pace.

La întoarcerea în Israel, a lucrat mai mulţi ani ca bancher de investiţii în Tel Aviv. Însă, potrivit unor surse familiare cu trecutul său, Barnea s-a plictisit de sectorul financiar şi în 1996, marcat de o serie de atacuri teroriste şi de asasinarea prim-ministrului Ițhak Rabin, s-a alăturat Mossadului.

A ajuns şef al secţiei de operaţiuni din Europa şi ulterior s-a întors în Israel ca şef adjunct al unităţii Keshet a Mossadului, care e specializată în supraveghere şi misiuni de sabotaj.

În 2019, Barnea a fost numit director adjunct principal, sub mandatul lui Yossi Cohen. În acest rol, i-a ajutat pe omologii săi CIA din SUA în atacul asupra generalului iranian Qassem Soleimani, liderul forţelor de elită Quds ale Gărzilor Revoluţionare.

Un om al umbrelor

Spre deosebire de unii dintre foștii directori ai serviciului secret, Barnea nu a avut un profil public, înainte să fie numit şeful Mossadului.

„De-a lungul anilor, şi-a desfăşurat activitatea în secret şi numele său a fost dezvăluit pentru prima dată în public după numirea în funcţie”, a dezvăluit Avner Avraham, fost ofiţer Mossad.

Barnea a devenit aproape legendar în interiorul agenţiei. Ca şef de operaţiuni al Mossadului, el a primit credit şi pentru că a fost cel care a supravegheat asasinarea celui mai important om de ştiinţă iranian în domeniul nuclear, Mohsen Fakhrizadeh, folosind o mitralieră controlată de la distanţă, prin satelit, cu ajutorul inteligenţei artificiale. Atacul a fost atât de exact încât soţia cercetătorului, care se afla pe scaunul din dreapta, lângă el, a fost nevătămată în urma atacului.

Deşi este director Mossad doar de patru luni, Barnea a început deja să înfiinţeze unităţi care se bazează în cea mai mare parte pe tehnologii de înaltă precizie şi pe instrumente cibernetice.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#mossad, #Mossad atac Iran, #Mossad serviciu secret, #Mossad asasineaza , #Israel