Alegeri anticipate in Japonia - Unda verde conservatism-nationalismului

Autor: George T. Sipos - niponolog, manager universitar
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 22:07
3597 citiri

Alegerile generale anticipate pentru desemnarea unei noi structuri politice in camera inferioara a Dietei japoneze (camera cu puterea de decizie mai mare) desfasurate duminica, 14 decembrie, au confirmat predictiile analistilor politici: o victorie zdrobitoare pentru coalitia prim-ministrului Shinzo Abe, coalitie formata din partidul sau, Jiyu minshuto (liberal democratii) si din partidul religios Komeito, fondat si sprijinit de liderii organizatiei Soka gakkai, apartinand sectei budiste Nichiren.

Coalitia lui Abe si-a asigurat in urma alegerilor de duminica mai bine de doua treimi din cele 475 de locuri ale Camerei inferioare, plasand 325 de candidati in pozitii castigatoare.

Opozitia coalitiei de la guvernare, formata din Minshuto (Partidul Democrat), care a pierdut guvernarea in 2012, si alte 5-6 grupari politice dintre care numai comunistii au o traditie veche in parlament, restul fiind partide mai mult sau mai putin nou formate, nu a reusit sa ocupe decat 150 de locuri in noua structura parlamentara.

Desi a fost caracterizat drept apatic, prezenta la vot nefiind decat putin peste 52% - cea mai redusa din perioada postbelica a Japoniei (asta dupa ce alegerile din 2012 inregistrasera o participare de numai 59%) - votul de duminica al cetatenilor japonezi are darul de a-i da unda verde premierului Abe pentru politicile sale economice si nationaliste.

Asigurat ca va fi re-confirmat in pozitia de prim ministru pe 24 decembrie, precum si in cea de presedinte al liberal-democratilor la congresul national din toamna anului viitor, Abe are acum mana libera si timpul necesar pentru a continua melanjul de reforme economice, politice, nationale si globale pe care analistii l-au numit "abenomics".

In cei doi ani de cand a preluat sefia guvernului japonez -a doua incercare de acest fel din cariera politica a lui Abe, dupa un dezastrul politic din 2006-2007-politicianul japonez a implementat politici deflationiste care au dus la scaderea valorii yenului de la 83-85 la dolarul american in 2012 la 118-119 astazi, o masura menita a incuraja si intari productia manufacturiera interna.

Incepand din aprilie anul acesta, Abe a marit valoarea taxei pe bunuri de la 5 la 8%, avand in plan marirea acesteia inca o data pana la 10% in viitorul apropiat (planificata initial pentru 2015, noua marire a fost amanata pana in 2017).

Cum aceste politici nu au dus la cresterea economica asteptata, ba dimpotriva au facut economia japoneza sa se restranga si mai mult in ultimele doua trimestre, Abe a decis la finele lunii noiembrie sa dizolve camera inferioara a Dietei japoneze si sa organizeze alegeri anticipate mai mult din dorinta de a le demonstra adversarilor politici ca, in ciuda esecului aparent, politicile sale se bucura de sprijinul populatiei.

Urmas al unei dinastii politice, premierul Abe este un nationalist convins. Pozitiile sale asupra asumarii de catre Japonia a crimelor de razboi din timpul celui de-al doilea razboi mondial sunt bine-cunoscute, iar vizitele sale oficiale la controversatul altar shinto Yasukuni-unde sunt deificati si onorati soldatii cazuti pe campul de lupta in slujba tarii de-a lungul istoriei moderne a Japoniei, printre care insa se numara si criminali de razboi din cel de-al doilea razboi mondial-desi au incetat in ultima vreme, au darul de a irita Coreea si China, cu cea din urma Japonia aflandu-se deja pe pozitii antagoniste din pricina insulelor Senkaku.

Mai mult decat atat, Abe i-a promis electoratului loial ca va gasi o formula pentru a schimba constitutia si mai ales ca va elimina sau altera articolul 9 prin care Japonia renunta, la finele razboiului din Pacific, la dreptul de a mentine o armata nationala si de a se angaja in conflicte armate. Chiar daca, intre timp, guvernele japoneze conservatoare au gasit tot felul de stratageme pentru a evita prevederile articolului 9 si au mentinut o "forta de auto-aparare" (Jieitai), aceasta nu a fost niciodata organizata oficial in armata nationala.

Aici isi doreste Abe sa isi concentreze atentia, spre ingrijorarea natiunilor vecine care nu pot uita agresiunea Japoniei moderne care a inceput in 1895 prin colonizarea Taiwanului si a continuat cu cea a peninsulei coreene in 1909, cu Razboiul de 15 ani (1930-1945) si cu agresiunile din China continentala (inclusiv cu teribilul Masacru de la Nanjing, a carui existenta este si astazi negata de membri marcanti ai executivului de la Tokyo, precum Taro Aso, vice-prim-ministru si ministru de finante in guvernul Abe).

In ciuda optimismului excesiv pe care il afiseaza Abe si echipa sa incepand de aseara de cand rezultatele alegerilor au inceput sa curga, reformele "abenomics" se vor lovi in continuare de opozitie, atat din interiorul Japoniei, cat si din afara ei. In plus, desi se uita la inca patru ani de posibila guvernare, predictiile analistilor economice sunt sumbre, asteptandu-se o inflatie care va arunca yenul in cadere libera pe piata.

Deocamdata, pe termen foarte scurt, confirmarea lui Abe la carma guvernului poate fi luata drept stabilitate politica. Ce se va intampla insa cu destinul (inca) celei de-a treia mari puteri economice a lumii incepand cu anul fiscal 2015-2016 e greu de prezis.

George T. Sipos este profesor universitar de studii japoneze si est asiatice si manager in administratie universitara. Jurnalist si traducator din literatura japoneza, locuieste si munceste in prezent in Japonia. Pe langa Ziare.com, scrie sporadic pe blogul personal, Quotidian Wonders

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Japonia alegeri anticipate, #Japonia anticipate coalitie Guvernare , #Japonia
Comentarii
Poza Carrandash
Carrandash
rank 1
Poza Ariana din Carpati
Ariana din Carpati
rank 5