Acțiune surpriză a SUA legată de Tibet: ”Încetați să vă mai amestecați în treburile interne ale Chinei”

Vineri, 13 August 2021, ora 00:21
5108 citiri
Acțiune surpriză a SUA legată de Tibet: ”Încetați să vă mai amestecați în treburile interne ale Chinei”
Întâlnirea de la Casa Albă dintre barack Obama și Dalai Lama FOTO: Triple Pundit

În contextul în care Statele Unite sprijină libertatea religioasă și păstrarea identității culturale și lingvistice unice ale tibetanilor, Washingtonul a venit cu o inițiativă nouă, care a iritat Beijing-ul. Astfel, Ambasadorul american la New Delhi s-a întâlnit cu reprezentantul lui Dalai Lama, liderul religios al Tibetului, aflat în exil, în India.

Ambasada Chinei din India a reacționat după această acțiune a americanilor, opunându-se puternic ”actelor provocatoare” ale Statelor Unite. Wang Xiajian, purtătorul de cuvânt al instituției, a cerut Washington-ului ”să nu se mai amestece în treburile interne ale Chinei”, potrivit Global Times.

Ambasadorul SUA din India, Atul Keshap a scris pe Twitter marți seara, 10 august 2021, că ”s-a bucurat să se întâlnească cu Ngodup Dongchung, reprezentantul Preasfinției sale Dalai Lama. Statele Unite respectă libertatea religioasă și identițățile unice ale tibetanilor și viziunea lui Dalai Lama, pentru drepturi egale ale tuturor oamenilor”.

Wang a comentat această întrevedere, afirmând că ”orice formă de contact între SUA și Dalai Lama este o încălcare a angajamentului Americii de a recunoaște Tibetul ca o parte a Chinei, de a nu sprijini ”independența Tibetului” și de a nu sprijini încercările de a diviza China”.

Oficialul chinez a cerut Statelor Unite ”să-și onoreze promisiunile și să nu se mai amestece în treburile interne ale Chinei, sub pretextul afacerilor cu Tibetul și să nu ofere niciun sprijin forțelor care doresc ”independența tibetană”, angajându-se în activități separatiste anti-China”.

China în alertă maximă: SUA conduc cele mai mari manevre militare din ultimii 40 de ani, în Pacific VIDEO

În luna iulie 2021, în timpul vizitei în India, Secretarul de Stat, Antony Blinken s-a văzut cu Ngodup Dongchung, descriind reuniunea drept cel mai semnificativ contact cu așa-numitul guvern tibetan în exil, de când Dalai Lama s-a întâlnit cu Barack Obama, președintele SUA, de atunci, în 2016, la Casa Albă.

Wang a adăugat că ”guvernul tibetan în exil” este o organizație politică separatistă, care încalcă complet Constituția și legile Chinei și nu este recunsocut de nicio țară. Iar afacerile tibetane reprezintă ”doar o afacere internă a Chinei, care nu permite nicio intervenție străină”.

Biden dă lovitura în SUA: America duduie motoarele economiei ca-n vremea lui Kennedy, Carter și Johnson

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#SUA Dalai Lama, #SUA Tibet, #China Tibet, #Dalai Lama, #Dalai Lama Tibet, #tensiuni SUA China , #China