Inchisori CIA in Romania: Amnesty International ne cere sa facem lumina in acest caz

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 12:45
3006 citiri
Inchisori CIA in Romania: Amnesty International ne cere sa facem lumina in acest caz
Foto: infowars.com

Amnesty International cere Romaniei sa faca lumina in cazul inchisorii secrete a CIA, din Bucuresti.

Autoritatile romane trebuie sa redeschida o investigatie asupra centrului de detentie secret al CIA, de pe teritoriul tarii, potrivit unei cereri a Amnesty International, transmite ENews Park Forest, care preia dezvaluirile de joi ale ziarului Suddeutsche Zeitung.

Cotidianul german a publicat, joi, noi dezvaluiri ca CIA a detinut si a torturat suspecti de terorism in Romania si in alte tari europene, in anii ce au urmat atentatelor teroriste de la 11 septembrie. Suddeutsche Zeitung a raportat ca a primit informatii de la fosti agenti CIA din Romania, dar si din Polonia si Lituania, potrivit carora aceste tari au avut inchisori ale CIA.

"Mai multi ani, am presat Guvernul roman sa explice implicarea sa in programul secret de detentii al CIA", a declarat directorul Amnesty International pentru Europa si Asia Centrala, Nicola Duckworth.

"Autoritatile romane trebuie acum sa raspunda acuzatiilor ca au gazduit un centru de detentie pe teritoriul sau si ca au fost oameni care au fost retinuti aici. Simpla negare nu va mai folosi", a continuat Duckworth.

Guvernul Romaniei a refuzat sa redeschida, in luna noiembrie, investigatiile referitoare la inchisorile sale secrete. La acea vreme, oficialii romani au declarat ca nu exista dovezi ale acuzatiilor de implicare in programul CIA de detinere a unor suspecti de terorism, sau ale existentei de astfel de centre pe teritoriul tarii.

Romania a fost identificata, in 2005, ca o tara care a gazduit o inchisoare secreta a CIA. Ulterior, o ancheta interna sereta a Guvernului de la Bucuresti a ajuns la concluzia ca acuzatiile nu sunt intemeiate.

"Romania trebuie acum sa realizeze o investigatie efectiva si independenta a acestor rapoarte. Deja exista prea multa informatie care a ajuns in atentia opiniei publice. Un refuz al investigatiei ar insemna o serioasa violare a angajamentelor Romaniei in domeniul drepturilor omului", a mai spus Duckworth.

CIA a avut o inchisoare temporara in Bucuresti - Ancheta AP (Video)

CIA a avut o inchisoare secreta in Romania, in nordul Bucurestiului, in care i-a gazduit pe cei mai importanti detinuti ai sai, potrivit unui reportaj realizat de Associated Press.

Inchisoarea CIA s-ar fi aflat intr-un cartier rezidential din sectorul 1 al Capitalei, nu departe de Gara de Nord, in cladirea Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS), de pe strada Mures, numarul 4, din sectorul 1, in cartierul Grivita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#CIA, #Romania CIA, #inchisoare secreta CIA, #Romania inchisoare CIA , #CIA