Inca un avion de lupta sirian a fost doborat de armata turca

Marti, 03 Martie 2020, ora 15:45
5492 citiri
Inca un avion de lupta sirian a fost doborat de armata turca
Foto: Arhiva Pixabay

Un avion de lupta al fortelor regimului sirian a fost doborat marti de un F-16 al armatei turce in provincia Idlib din Siria, unde au loc lupte violente intre soldati sirieni si turci, a anuntat organizatia nonguvernamentala Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Incepand de duminica, acesta este al treilea avion al armatei siriene doborat de aviatia turca, informeaza AFP.

La Damasc, agentia oficiala Sana a confirmat ca fortele turce "au vizat" unul dintre avioanele de lupta ale regimului la Idlib (nord-vest), insa fara a preciza daca aceasta a fost doborat.

La Ankara, Ministerul Apararii turc a confirmat doborarea avionului. "In cadrul operatiunii 'Scutul primaverii' care continua cu succes, un avion L-39 apartinand regimului (Assad) a fost doborat", a anuntat ministerul.

Potrivit OSDO, avionul sirian a fost doborat de un F-16 turc si s-a prabusit in zone aflate in mainile regimului, in sudul provinciei Idlib. Pilotul s-a catapultat, insa a murit, relateaza AFP, citata de News.ro. Totusi, nu se stie daca acesta a murit din cauza catapultarii sau daca a fost ucis de insurgenti.

Trupul neinsufetit a fost gasit mutilat in regiunea Deir Sunbol, aflata sub controlul rebelilor.

Turcia, care sustine unele grupari ale insurgentilor, desfasoara soldati in Siria vecina in principal in provincia Idlib, ultimul mare bastion al jihadistilor si insurgentilor.

Duminica, Turcia a anuntat ca desfasoara o ofensiva impotriva regimului in regiunea Idlib, dupa ce a suferit pierderi grele. Mai mult de 30 de militari turci au fost ucisi saptamana trecuta in lovituri aeriene atribuite de Ankara regimului sirian, care se declara hotarat sa recucereasca provincia Idlib.

Luni, drone turce au tintit vehicule militare siriene, a mai informat OSDO fara alte precizari.

Regimul lui Bashar al-Assad s-a declarat luni hotarat sa respinga ofensiva turca. Cu ajutorul aliatului sau rus, regimul Assad si-a reluat in decembrie ofensiva impotriva Idlib si a reusit sa recucereasca jumatate din provincie.

Ofensiva a provocat exodul a aproape un milion de civili, potrivit ONU, si peste 470 de civili au fost ucisi, conform OSDO.

Declansat in 2011, razboiul din Siria s-a soldat pana acum cu peste 380.000 de morti.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#avion sirian doborat Turcia , #Siria