Atac terorist intr-o statiune din Coasta de Fildes: Printre morti, si europeni. Al Qaida isi lauda eroii

Duminica, 13 Martie 2016, ora 23:42
12290 citiri
Atac terorist intr-o statiune din Coasta de Fildes: Printre morti, si europeni. Al Qaida isi lauda eroii
Foto: Captura Youtube/DAHBOO777

Sase barbati inarmati au deschis duminica focul asupra turistilor si localnicilor care se relaxau pe o plaja in statiunea Grand Bassam din Coasta de Fildes.

Martorii spun ca atacatorii au mers la mai multe hoteluri si in zonele din jur si au tras la intamplare, circuland pe Internet imagini cu cadavre pe plaja. Ei au strigat inainte sa isi descarce mitralierele in oamenii de pe plaja "Allahu Akbar" (Allah e mare, n.red.).

Bilantul mortilor a crescut la 16, dintre care unul este cetatean francez. Se crede ca mai exista si alti europeni printre victime. Totodata, un copil de doar 5 ani a fost ucis de atacatori. Au murit si doi soldati din fortele de securitate care i-au neutralizat pe cei 6 teroristi. Si numarul ranitilor este mare, fiind vorba de peste 50 de victime care au fost transportate la spital.

Atacul a fost in cele din urma revendicat de ramura africana a gruparii teroriste al Qaida. In mesaj, insa, sunt laudati cei "trei eroi" care au adus haosul in statiunea ivoriana, asa ca ramane de vazut daca revendicarea va fi confirmata.

Grand Bassam este situat la est fata de cel mai important oras al tarii, Abidjan, si este o destinatie preferata de multi turisti.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE text, cele mai noi informatii despre incidentul armat din Coasta de Fildes:

23:42 - Victimele ar fi cetateni din Franta (un mort confirmat), Germania, Burkina Faso, Mali si Camerun. Identitatile nu sunt insa confirmate oficial. Autoritatile britanice au anuntat ca nu exista pana la acest moment indicii ca ar fi si cetateni ai Regatului printre victime.

22:24 - Premierul britanic David Cameron si-a exprimat condoleantele atat pentru familiile victimelor din Coasta de Fildes, cat si pentru cele ale celor din Ankara, unde 27 de oameni au murit si aproape 80 au fost raniti intr-un atentat cu masina capcana, nerevendicat inca.

22:16 - Ramura africana a al Qaida a revendicat atacurile de la Grand Bassam.

Gruparea precizeaza insa ca "trei eroi" au creat haos in statiunea ivoriana.

21:13 - Presedintele Francois Hollande a condamnat atacul in care a pierit si un cetatean francez.

"Denunt cu tarie atacul las de la Grand Bassam si-mi declar solidaritatea fata de victime si familiile acestora", a scris Hollande pe Twitter.

20:51 - Bilantul mortilor a ajuns la 16. Au fost ucisi 14 civili si doi soldati. Printre morti se afla si un copil de doar 5 ani.

20:50 - Un cetatean francez se afla printre cei 12 oameni ucisi pe plaja de la Grand Bassam, a anuntat un purtator de cuvant al Ministerului francez de Externe.

20:41 - "Pana la acest moment, nu exista indicii potrivit carora printre persoanele afectate s-ar afla cetateni romani", precizeaza MAE, conform News.ro.

20:23 - Expertii citati de presa externa sustin ca cel mai probabil atacatorii aveau legaturi cu gruparea terorista Boko Haram.

20:17 - Sase atacatori au luat cu asalt 3 hoteluri si plajele din fata lor, a anuntat un purtator de cuvant al Guvernului.

Ministrul de Interne si Securitate, Hamed Bakayoko, a confirmat la randul sau informatia.

"Trei hoteluri din Grand Bassam au fost atacate duminica de barbati inarmati. Fortele de securitate au intervenit imediat si i-au neutralizat pe cei sase teroristi", a declarat Bakayoko, adaugand ca un raport complet despre atac va fi dat publicitatii mai tarziu.

19:40 - Siteul ivorian Koaci.com scrie ca au fost gasite 12 cadavre - 8 africani si 4 europeni si libanezi. Totodata peste 50 de persoane au fost ranite, sustine sursa citata. Cei raniti grav vor fi toti transportati la spitalul general din Abidjan.

19:35 - Britanicii sunt sfatuiti sa evite sa calatoreasca in anumite regiuni din Coasta de Fildes. Ministerul de Externe a anuntat ca inca investigheaza daca exista si cetateni britanici printre victime.

19:07 - Pana la aceasta ora, la spitalul din Grand Bassam au ajuns 17 raniti si 2 cadavre. Doi dintre raniti au fost transportati la un spital din Abidjan, potrivul Le Monde.

Siteul ivorian Koaci.com vorbeste de cel putin 50 de victime.

19:02 - Imagini cu fortele de securitate care au ajuns la fata locului au fost postate pe retelele de socializare.

18:57 - Pe Twitter circula imagini cu echipament si munitie lasate in urma de atacatori.

18:55 - Ziarul ivorian Connection scrie ca impuscaturile au fost auzite in hotelul Koral Beach si au continuat in zonele din jur. "Trageau la nimereala, nu conta in cine. Au mers din hotel in hotel", e citat un martor in publicatia mentionata.

18:49 - Potrivit Le Figaro, ar fi fost vizati turisti aflati la plaja. Publicatia franceza vorbeste de cel putin 10 morti.

18:38 - "Am vazut sapte morti cat am filmat. Erau 4 atactori. Inotam cand a inceput totul si am inceput sa fug", a declarat Dramane Kima, aratand o filmare a carnagiului ziaristilor de la Reuters, scrie Fox News.

18:37 - The Wall Street Journal citeaza media de stat din Coasta de Fildes cu informatia ca exista cel putin doi morti.

18:36 - Reuters citeaza surse guvernamentale care arata ca este vorba de 4 atactori inarmati care au inceput sa traga in oameni.

18:31 - Ambasada SUA in Coasta de Fildes spune ca nu exista date ca vreun cetatean american ar fi fost ucis sau ranit in atacuri.

18:22 - The Mirror sustine ca pe pagina oficiala de Facebook a guvernului Coastei de Fildes ar fi fost postat, la un moment dat, un anunt conform caruia exista 11 morti - 5 cetateni din Coasta de Fildes, 5 femei a caror nationalitate nu era cunoscuta si 1 copil de pana in 5 ani. De asemenea, ar fi fost raportate si mai multe persoane ranite. Mesajul nu exista insa, incluisv publicatia britanica revenind cu informatia ca acest raport ar fi fost intre timp sters.

18:19 - Informatii postate de publicatia britanica The Mirror, dar neconfirmate, vorbesc despre doi atacatori inarmati cu Kalashnikov care ar fi deschis focul in hotelul Etoile du Sud, din Grand Bassam. Aceeasi publicatie sustine ca atactorii ar fi strigat "Allahu Akbar" (Allah e mare, n.red.) inainte sa inceapa sa traga.

Tot The Mirror mai spune ca turisti si personal al hotelului ar fi fost luati ostatici si ca fortele speciale sunt pregatite sa intervina.

18:10 - Surse diplomatice citate de Reuters confirma incidentul armat. Nu se stie insa pana la aceasta ora cine sunt atacatorii sau daca ei au vreo legatura cu vreun grup terorist.

18:07 - Apar primele imagini. In filmuletul postat pe Internet se poate observa cum oameni fug de pe plaja.

Climatul din Coasta de Fildes a fost unul stabil pana in 2002 cand a izbucnit un conflict intre nord si sud. De atunci, armistitiile au fost deseori intrerupte de noi runde de violente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#impuscaturi statiune turisti Coasta Fildes, #impuscaturi plaja Coasta Fildes, #Grand Bassam impuscaturi Coasta Fildes , #Africa
Comentarii
Poza ivanturbinca
ivanturbinca
rank 5
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Acolo nu sunt și trupe Franceze? Francezii ce zic?