Imaginile dezastrului ramas in urma tsunamiului care a lovit Indonezia si marturii ale supravietuitorilor. Bilantul trece de 1.000 de morti si raniti (Foto&Video)

Duminica, 23 Decembrie 2018, ora 13:03 15471 citiri
Foto: captura Twitter

Tsunamiul care a lovit Indonezia in urma eruptiei vulcanului Anak Krakatau a lasat in urma sute de morti si raniti.

Cel mai recent bilant anuntat a ajuns la 222 de morti si peste 843 de raniti, in timp ce cel putin 28 de persoane sunt in continuare date disparute. Autoritatile au precizat ca numarul victimelor poate creste, avand in vedere ca nu au ajuns inca in toate zonele afectate de tsunami, arata The Guardian.

Amintim ca, initial, autoritatile indoneziene au anuntat ca valul nu era un tsunami ci o maree inalta si au cerut populatiei sa nu intre in panica. "A fost o greseala, ne pare rau", a scris mai tarziu Sutopo Purwo Nugroho pe Twitter.

Martorii dezastrului au povestit cum au fost luati prin surprindere de tsunami.

"Cand dezastrul a venit, eu si familia mea eram pe plaja. Fotografiam eruptia vulcanului Krakatau. Dintr-o data am vazut un val mare venind. Valurile au inundat toata plaja si urmatorul a ajuns in zona hotelului. Mi-am luat familia si ne-am dus in zona mai inalta, unde am fost ingrijiti de localnici. Pentru prima data si sper si ultima am vazut un tsunami", a declarat Lund Andersen, un diplomat norvegian.

O trupa pop numita "Seventeen" sustinea un concert in momentul in care valurile au lovit scena si publicul. Doi membri ai formatiei au fost gasiti morti si patru dintre ei lipsesc, conform AP.

Presedintele indonezian, Joko Widodo, a transmis condoleante pentru toate victimele tsunamiului.

Sutopo Purwo Nugroho, purtatorul de cuvant al Agentiei Indoneziene pentru Managementul Dezastrelor, a postat imagini aeriene din zona afectata din Kalianda Beach.

Sutopo Purwo Nugroho a avertizat si ca exista riscul producerii inca unui tsunami, avand in vedere ca vulcanul inca este activ. "Va rog sa nu stati in jurul plajelor din stramtoarea Sunda. Cei care au fost evacuati, nu va intoarceti inca, va rugam", a transmis el.

Agentia de climatologie din Indonezia (BMGK) a anuntat ca tsunamiul, care a lovit duminica dimineata zona de coasta din Indonezia, ar fi putut fi provocat de alunecari de teren submarine care au aparut in urma eruptiei vulcanului Anak Krakatau. Cele mai afectatae au fost zonele Pandeglang, South Lampung si Serang.

Ne pute╚Ťi urm─âri ╚Öi pe  pagina noastr─â de Facebook   sau pe   Google News