Noi imagini din satelit arată că Rusia ar pregăti testarea unei rachete nucleare supranumite și „Cernobîlul zburător”

Joi, 19 August 2021, ora 07:376017 citiri
Noi imagini din satelit arată că Rusia ar pregăti testarea unei rachete nucleare supranumite și „Cernobîlul zburător”
Imagini din satelit ar arăta o posibilă pregătire de testare a unei rachete nucleare de către Rusia FOTO CNN

Mai multe imagini din satelit obținute de CNN arată că Rusia ar putea pregăti un alt test al rachetei de croazieră cu propulsie nucleară, cunoscută sub numele de „Skyfall” - o armă controversată care este concepută pentru a învinge sistemele de apărare ale SUA.

Potrivit CNN, fotografiile, care au fost surprinse pe 16 august de compania comercială de imagini prin satelit Capella Space, oferă „indicii puternice că Rusia se pregătea să testeze o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară” la un centru de lansare situat în apropierea Cercului Polar polar.

CIA a refuzat să comenteze, iar Pentagonul și Ministerul Apărării din Rusia nu au răspuns solicitărilor CNN.

„Folosirea unui reactor nuclear ar oferi, în principiu, rachetei de croazieră o rază de acțiune nelimitată pentru a zbura sub și în jurul radarelor americane de apărare antirachetă”, a declarat cercetătorul Jeffrey Lewis, expert în arme la Middlebury Institute, care a analizat imaginile.

Cu toate acestea, susține Lewis, există „întrebări substanțiale cu privire la faptul că sistemul poate fi pus în funcțiune cu succes, fără a vorbi despre amenințarea pe care o poate pune testarea acestui sistem asupra mediului și sănătății umane”.

Potrivit specialistului american, riscurile pe care le implică folosirea armei i-au determinat pe experți să numească racheta „Cernobîlul zburător”.