Il poate invinge un republican pe Obama?

Sambata, 26 Martie 2011, ora 21:26
2720 citiri
Il poate invinge un republican pe Obama?

Mitt Romney este parintele planului lui Obama de reforma a sistemului de sanatate din America.

Newt Gingrich este un barbat care a comis adulter si se afla la a treia casatorie. Tim Pawlenty este prea ecologist. Haley Barbour are relatii tensionate cu sudul Statelor Unite.

Niciunul dintre aceste nume cunoscute in Partidul Republican nu poate fi scos, deocamdata, la inaintare pentru a-l putea invinge pe Barack Obama, la alegerile din 2012.

Sondajele de opinie arata ca Obama ar pierde alegerile in fata unui candidat imaginar care ar avea caracteristicile unui "republican moderat", acesta obtinand 46% din voturi fata de doar 44% ale liderului de la Casa Alba, arata Public Policy Polling.

Cine l-ar putea bate pe Obama: Vezi candidatul ideal pentru presedintia SUA

"Daca principala grija a americanilor este pentru trecutul meu, o eventuala candidatura ar fi inutila", recunoaste Gingrich, unul dintre numele republicanilor care ar putea sa-l invinga pe Obama. Associated Press se intreaba daca exista vreun potential candidat "fara pata si fara de prihana", pe placul americanilor, care sa poata obtina investitura republicana pentru alegerile prezidentiale din noiembrie 2012. Deocamdata, raspunsul este "nu".

Tabara republicana este profund viciata, nu are un concurent serios si fiecare dintre numele care tot apar are cel putin o problema care ar putea fi transformata in "piatra de moara" intr-o campanie electorala.

Partidul Republican are, la ora actuala, doua variante variante. Pe de-o parte ar putea alege un om cunoscut, cu o imagine cat de cat curata, si sa incerce "spalarea" sa. Un drum greu de parcurs, mai ales in era Internetului, cand site-urile de socializare si blogurile sunt pline de informatii compormitatoare despre politicieni.

Apoi ar putea cauta un nume proaspat si, cu o campanie bine pusa la punct, ar avea sanse sa-i castige pe simpatizantii republicani. Daca este preferata prima varianta, lupta ar trebui sa inceapa.

John Kerry, fostul candidat al democratilor la investitura, in 2004, a fost asaltat, pe Internet, de intrebari legate de serviciul militar din Vietnam si despre cercurile elitiste in care se invartea. Atunci cand staff-ul de campanie si-a dat seama ca Internetul este o arma de temut si a actionat, a fost prea tarziu. Kerry a pierdut lupta.

"Ca sa castigi o lupta politica, trebuie sa conduci neinfricat o barca de foc", spune Michael Meehan, consultant democrat, care a facut parte din echipa de campanie a lui John Kerry.

Cu alte cuvinte, un candidat "patat" poate fi salvat, in conditiile in care strategia este pe termen lung, iar lupta incepe devreme.

Mitt Romney, unul dintre posibilii favoriti, a invatat din greselile altora si abordeaza deja, in discursurile sale politice, cel mai sensibil subiect din punctul sau de vedere. Planul de reforma a sistemului de sanatate, cunoscut sub numele de "Obamacare", are la baza o lege pe care Romney a intiat-o, in timp ce era guvernator al statului Massachusetts.

Avand in vedere ca Administratia Obama nu pierde nici o ocazie pentru a sublinia asemanarile, Mit Romney ar putea avea probleme in convingerea fanilor republicani ca nu are nici o legatura cu democratii. "Experimentul nostru nu a fost perfect - unele propuneri au functionat, altele nu", a afirmat, recent, posibilul candidat republican la presedintia SUA.

Newt Gingrich, la randul sau, a cerut divortul de prima sotie in timp ce aceasta lupta impotriva cancerului. De a doua sotie a divortat dupa ce o aventura extraconjugala a fost recunoscuta public, chiar in perioada in care Gingrich conducea Camera Reprezentantilor iar Clinton era in ancheta privind aventura sa cu Monica Lewsinsky. S-a recasatorit ulterior cu amanta sa, Callista Gingrich, in varsta de 23 de ani.

Haley Barbour ar mai fi o varianta posibila, dar analistii aprecieaza ca sunt mai multe bile negre decat albe, in trecutul sau. Acesta a fost implicat in fiecare alegere prezidentiala din 1968 incoace si, in afara varstei inaintate care nu l-ar ajuta deloc, mai are si acuzatii de rasism la activ, dupa ce s-a pronuntat impotriva Ku Klux Klan-ului. Actualul guvernator al statului Mississippi nu are, deci, sanse prea mari, dar o campanie de imagine l-ar putea ajuta.

Tim Pawlenty, un alt nume de pe "lista scurta" a republicanilor, are un avantaj clar: varsta. Chiar la inceputul lunii martie, a anuntat pe Facebook ca si-a creat un comitet electoral in vederea obtinerii candidaturii republicane. Insa, pana una alta, fostul guvernator de Minnesota a fost unul dintre cei mai inversunati aparatori ai legii legate de modificarile climatice, luata in deradere, acum, de catre republicani. El a semnat pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 15 procente, pana in 2015, cifra cu care Partidul Republican nu a fost de acord.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Obama alegeri 2012, #candidati republicani alegeri SUA 2012 , #America