Igor Dodon a plecat la Moscova în ziua reţinerii procurorului general. Ce amenințări transmite fostul președinte din Moldova

Miercuri, 06 Octombrie 2021, ora 11:22
5064 citiri
Igor Dodon a plecat la Moscova în ziua reţinerii procurorului general. Ce amenințări transmite fostul președinte din Moldova
Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon FOTO Facebook/ Igor Dodon

Președintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a plecat intempestiv marţi, 6 octombrie, la Moscova, cu scurt timp înainte de suspendarea din funcţie şi reținerea pentru 72 de ore a procurorului general, Alexandr Stoianoglo, într-un dosar penal.

Dodon amenință cu ample acţiuni de protest guvernul de la Chişinău, relatează Ştiri.md şi Ziarul Naţional, Deschide.md şi IPN.

Stoianoglo a fost reţinut marţi seara în clădirea Procuraturii Generale, chiar înainte de a susţine o conferinţă de presă. El a fost filmat ieşind din sediul procuraturii în jurul orei 21.00, flancat de mascaţi de la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), precum şi de către procurorul care a declanşat urmărirea penală împotriva sa.

Potrivit procurorului de caz, Victor Furtună, Alexandr Stoianoglo este acuzat de abuz în serviciu, depăşirea atribuţiilor de serviciu, corupere pasivă şi declaraţii mincinoase făcute în faţa organelor competente.

Ca rezultat, atât Stoianoglo, cât şi adjuncţii săi au fost suspendaţi din funcţie.

Înaintea plecării la Moscova, Dodon a declarat că reţinerea acestuia reprezintă o "greşeală politică fatală" a actualei guvernări. Arestarea procurorului general "fără temeiuri clare, cu mascaţi, în grabă, noaptea, de frica a ceea ce cunoaşte el şi din neputinţa de a merge pe căi legale pentru demiterea lui - toate acestea arată că guvernarea se află în mare disperare", a spus liderul socialiştilor moldoveni, citat de Deschide.md.

"Toţi politicienii vor avea încă multe de spus despre ce s-a întâmplat azi. Astăzi este începutul sfârşitului pentru acest regim...", a spus Dodon, care nu a exclus ca şi împotriva sa să fie deschise dosare penale "la comanda" actualei guvernări.

Stoianoglo, căruia i s-a reproşat în mai multe rânduri că nu a declanşat urmărirea penală împotriva lui Igor Dodon în cazul "kuliokului" (pungă de plastic) cu bani primit de la controversatul oligarh Vladimir Plahotniuc pentru Partidul Socialist, despre care există probe că ar fi finanţat şi de Moscova - conform media moldovene - atacase la începutul acestei săptămâni organizaţiile neguvernamentale locale şi în special pe ambasadorii SUA şi UE la Chişinău pentru un presupus amestec în afacerile interne ale republicii.

"Pentru nimeni nu e ceva nou că unii procurori şi judecători se duceau la ambasadorul SUA sau la ambasadorul UE acasă pentru a se consulta. Eu am spus încă în octombrie 2020 că unii ambasadori UE s-au transformat în membri ai PAS (Partidul Acţiune şi Solidaritate, de guvernământ - n.r.) şi convingeau partidele de dreapta să nu înainteze candidaţi la prezidenţialele (de anul trecut - n.r.). Ei nici nu se ascundeau. Pe lângă acest instrument, mai erau şi ONG-urile. Banii vin de la UE, dar sunt daţi la ONG", a declarat Dodon, citat de Ziarul Naţional.

De asemenea, Dodon a ameninţat cu proteste împotriva guvernării PAS. "Eu sunt sigur ca vor începe protestele în timpul apropiat. Nu de aceea că noi le vom porni, dar lumea o să iasă în stradă. Putem să ne permitem să scoatem zeci de mii de oameni în piaţă", a afirmat fostul preşedinte socialist.

În opinia sa, Maia Sandu ar vrea un procuror general care să-i îndeplinească comenzile. "Vă spun cu ce o să se termine totul. Ei le iartă celor de la PAS totul. Scopul lor este simplu. Lor le trebuie acolo încă un verişor sau verişoară, care să deschidă dosare celor din opoziţie", a afirmat Igor Dodon, acuzând actuala guvernare de nepotism.

Referitor la atacurile procurorului general, Alexandr Stoianoglo, la adresa partenerilor de dezvoltare şi a organizaţiilor societăţii civile, Fundaţia Soros Moldova a calificat într-o declaraţie, citată de IPN, că acestea distrag atenţia publică de la adevăratele probleme ce ar trebui să fie pe ordinea de zi. "Mai mult, discursul procurorului general nu face faţă nici Procuraturii, nici procurorilor integri din sistem, căci trezeşte nedumerire privind adevăratele priorităţi ale Procuraturii Generale: investigarea marii corupţii sau crearea de agende false cu teorii conspiraţioniste şi vendete personale", se menţionează în acelaşi text.

În decembrie trecut, şefa Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI) din Chişinău, Rodica Antoci, confirmase pentru Jurnal.md că cel puţin nouă sesizări au fost depuse la ANI vizându-l pe Dodon şi camarila sa, această declaraţie intervenind pe fondul informaţiilor difuzate de media moldovene privind presupusa implicare a liderului socialist şi a 29 dintre membrii partidului său în spălarea de bani provenind din Rusia prin intermediul unor companii offshore. Tot atunci, şeful suspendat al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a declarat că Dodon va răspunde penal pentru faptele sale, dar după ce Stoianoglo nu va mai fi procuror general, conform Jurnal.md.

Avertismentul Republicii Moldova. Ce plan ar avea Rusia pentru a destabiliza regiunea transnistreană
Avertismentul Republicii Moldova. Ce plan ar avea Rusia pentru a destabiliza regiunea transnistreană
Chişinăul a avertizat, luni, că Rusia pune la cale în perioada următoare mai multe acţiuni de provocare şi destabilizare în regiunea transnistreană şi în Zona de Securitate, după...
Fermierii din România, noua temă de propagandă a Rusiei. „Autorităţile române preferă să nu contrazică Bruxelles-ul”
Fermierii din România, noua temă de propagandă a Rusiei. „Autorităţile române preferă să nu contrazică Bruxelles-ul”
Fermierii români au devenit subiect pentru propaganda Moscovei împotriva Ucrainei şi a Uniunii Europene. În briefingul de presă pe care l-a susţinut miercuri, purtătoarea de cuvânt a...
#Republica Moldova, #Igor Dodon, #Rusia, #protest , #Republica Moldova
Comentarii