Haosul de pe aeroportul din Kabul, simbolul a 20 de ani de razboi in Afganistan

Autor: Waslat Hasrat-Nazimi (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Miercuri, 25 August 2021, ora 18:34
4521 citiri

Imaginile de pe aeroportul din Kabul stupefiaza. Misiunea din Afganistan se incheie asa cum a inceput, cu o pronuntata atitudine neocoloniala, acuza Waslat Hasrat-Nazimi.

Scene dramatice pe aeroportul din Kabul. Soldatii americani striga la afganii care se indreapta spre ei si le cer sa se retraga. Unul impinge inapoi oamenii care se impingeau tot mai puternic, in timp ce altul indreapta o arma spre acestia.

Unii afgani isi arata pasapoartele, printre ele si pasapoarte europene. Insa soldatilor nu pare sa le pese. In filmari se vede cum militarii americani trag in multime si folosesc gaze lacrimogene pentru a incerca sa faca ordine in haosul iscat. Femeile tipa, implora ajutor, altele lesina. Copiii, in stare de soc, isi privesc parintii cu ochi ingroziti.

In aceste zile, astfel de imagini sunt peste tot, curgand pe ecranele televizoarelor si ale telefoanelor mobile: luati aminte ce se intampla cu cei care nu vor sa fie convertiti la acest islam din epoca de piatra. Germania si Europa sunt stupefiate. Cum s-a putut ajunge la aceasta situatie dramatica? Cat de disperat trebuie sa fie cineva care isi da copilul peste un gard de sarma ghimpata fara sa-l poata insoti?

In tabara de refugiati, toata lumea este egala

La cateva ore dupa decolarea primelor zboruri americane de evacuare, aeroportul din Kabul s-a transformat intr-o tabara de refugiati dezorganizata. Acolo, nu conteaza cine si ce pasaport sau viza detine ori daca s-a nascut in Germania sau in Afganistan. Se aplica legea celui mai puternic. La Kabul nu poti fi decat afgan, adica o fiinta umana de mana a doua, tratata ca atare.

Statutul social, nivelul de educatie, relatiile bune, bogatia sau statutul oficial de rezident - nimic din toate acestea nu mai conteaza. Iluzia conform careia trebuie doar sa te straduiesti suficient de mult pentru a scapa de razboi si de traume si a trai ca o persoana de prima clasa in America de Nord sau in Europa s-a stins.

Ceea ce se petrece pe aeroportul din Kabul este emblematic pentru ceea ce afganilor li s-a prezentat timp de 20 de ani - mai bine spus de peste 40 de ani -, respectiv ca sunt un popor neajutorat, disperat, care trebuie salvat de comunitatea internationala, superioara din punct de vedere moral.

Acestia sunt acum prinsi intre soldatii americani care trag in ei, pe de-o parte, si de talibanii care ameninta cu pedepse arhaice, pe de alta parte. Afganii sunt dependenti de acordarea drepturilor omului si, in consecinta, de dreptul la protectie si siguranta.

Perspectiva neocoloniala

Insa chiar si in randul oamenilor de mana a doua se fac distinctii. Copilul nevinovat, nepatat de suspiciunea de terorism si islamism, salvat de soldatii americani, se numara printre cele mai populare categorii. Astfel de copii pot fi inca modelati si integrati in Occident. In fiecare zi, apar noi imagini de propaganda cu militari care poarta in brate copii de cateva luni.

Tabloul este realmente grotesc, daca ne gandim ca, in urma cu numai cateva minute, parintii acestor copii au fost abuzati. Sa crezi ca numai separati de parintii lor le poti oferi un viitor dezirabil? Aceasta este o veche strategie coloniala, care a fost deja folosita impotriva popoarelor indigene in SUA si Canada.

In contrast extrem de puternic cu pruncul "pur" se afla adultul afgan necivilizat: barbatii care se bat mereu in cap in inclestarile lor sangeroase. Pentru barbatul afgan nu exista simpatie in Occident. Din nou si din nou, oamenii intreaba de ce vin aproape exclusiv refugiati barbati si de ce acestia nu riposteaza si nu ii infrunta pe talibani?

Narativul global

Ceea ce nu este luat in considerare este faptul ca armata afgana nu a renuntat fara lupta, ci a fost abandonata de SUA si NATO, precum si de propriul guvern. Barbatii sunt cei care fug, deoarece in Afganistan femeile abia indraznesc sa iasa singure din casa.

Se trece cu vederea si cat de periculos si de obositor din punct de vedere fizic este un zbor peste granitele tarii pentru femei. In schimb, imaginile orientale si neocoloniale distorsionate sunt repetate fara menajamente. In conformitate cu constatarile cercetatoarei Gayatri Chakravorty Spivak din 1988, narativul global este "barbatii albi salveaza femeile brune de barbatii bruni".

Sa ne amintim cum a fost argumentata misiunea din Afganistan in urma cu 20 de ani. Alaturi de lupta impotriva terorismului, s-a vorbit despre dorinta Vestului de a elibera Afganistanul de talibani pentru a salva femeile afgane. Tocmai aceste femei sunt acum lasate din nou in voia sortii.

Numai cele care reusesc sa se urce intr-un avion cu destinatia Occident au sansa de a trai intr-un mod care sa corespunda idealului occidental. Toti ceilalti sunt lasati sa se descurce singuri, mai cu seama barbatii din Afganistan.

Articol preluat din Deutsche Welle.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
Patru drone lansate de rebelii Houthi către o navă SUA din Marea Roșie, distruse de americani
Patru drone lansate de rebelii Houthi către o navă SUA din Marea Roșie, distruse de americani
Armata americană a anunţat miercuri că a doborât patru drone lansate de rebelii houthi din Yemen care vizau o navă de război a Statelor Unite în Marea Roşie, notează AFP. Comandamentul...
#Afganistan, #SUA, #NATO, #kabul , #Afganistan