Guvernul de la Tripoli avertizeaza: Libia se va prabusi!

Sambata, 26 Iulie 2014, ora 23:07
3186 citiri
Guvernul de la Tripoli avertizeaza: Libia se va prabusi!

Guvernul de la Tripoli a avertizat vineri in privinta "prabusirii statului" libian, in contextul in care capitala Libiei este afectata de 13 zile de lupte intre militii rivale.

Explozii puternice au avut loc vineri dimineata la Tripoli si coloane de fum s-au ridicat din mai multe locuri, potrivit unui jurnalist al AFP.

Intr-un comunicat, Guvernul interimar libian a indemnat din nou la incetarea luptelor, avertizand in privinta "prabusirii statului".

Guvernul a amintit ca premierul Abdallah al-Theni a fost impiedicat de membri ai unei militii sa ia avionul de la aeroportul militar din Miitiga.

Aeroportul international de la Tripoli este inchis din 13 iulie, cand au inceput luptele, soldate cu cel putin 47 de morti si 120 de raniti, potrivit unui ultim bilant furnizat de Ministerul Sanatatii.

Aceste confruntari, cele mai violente la Tripoli de la indepartarea de la putere a regimului lui Muammar Kadhafi, in 2011, au izbucnit in urma unui atac comis de o grupare armata alcatuita din combatanti islamisti si fosti rebeli din orasul Misrata (la 200 kilometri est de Tripoli), care incearca sa-i alunge de la aeroport pe fostii rebeli din Zenten, vechi camarazi de arme.

Considerati drept aripa armata a miscarii liberale, fostii rebeli din Zenten (la 170 de kilometri sud-vest de Tripoli) controleaza, de la indepartarea de la putere a lui Kadhafi, aeroportul din Tripoli si mai multe obiective militare si civile din sudul capitalei.

Fostii rebeli din Zenten sunt acuzati de rivali ca au printre ei combatanti si ofiteri din cadrul armatei fostului regim Kadhafi care ar fi participat la reprimarea revoltei din 2011.

Potrivit islamistilor si rebelilor din Misrata, este vorba de un conflict intre "revolutionari" si "ramasitele fostului regim".

Insa analisti libieni apreciaza ca aceste confruntari sangeroase fac parte dintr-o lupta intre curente politice, dupa anuntarea rezultatelor alegerilor legislative din 25 iunie.

Potrivit unor alesi si observatori, liberalii ar fi obtinut mai multe mandate decat islamistii, care de-acum incearca sa marcheze puncte pe plan militar.

In acest context, Consiliul de Securitate ONU a condamnat "violenta (...) inacceptabila, care nu trebuie utilizata pentru atingerea unor obiective politice".

Vineri, Guvernul a anuntat ca a infiintat o comisie care va avea sarcina de a intra in contact cu partile aflate in conflict in vederea incheierii unui armistitiu.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Libia prabusire avertisment, #Libia colaps , #Razboi Libia