Grecia da startul vaccinarii populatiei cu varsta de peste 30 de ani. Ce ser urmeaza sa primeasca

Sambata, 01 Mai 2021, ora 11:19
2569 citiri
Grecia da startul vaccinarii populatiei cu varsta de peste 30 de ani. Ce ser urmeaza sa primeasca
Grecia incepe vaccinarea oamenilor de peste 30 de ani FOTO Pixabay

Grecia a deschis de sambata posibilitatea vaccinarii anti-COVID-19 pentru toate persoanele cu varsta peste 30 de ani, alaturi de categoriile vulnerabile, lucratorii din sanatate si profesori, iar pana la sfarsitul lunii iunie spera sa fie vaccinati toti cetatenii care isi doresc acest lucru, relateaza EFE.

Sambata dimineata, in Sambata Mare a Sfintelor Pasti ortodoxe, au inceput programarile pentru ultimul grup de varsta ramas dupa 30 de ani, persoanele cu varsta cuprinsa intre 45 si 49 de ani, care vor avea acces la toate vaccinurile aflate in prezent pe piata: BioNtech/Pfizer, AstraZeneca, Moderna si Janssen a multinationalei Johnson&Johnson. Acesta din urma va incepe sa fie administrat in urmatoarele saptamani.

Grecia si-a propus sa vaccineze cu cel putin o doza intreaga populatie de peste 30 ani pana la sfarsitul lunii mai, care coincide cu deschiderea sezonului turistic in speranta relansarii activitatii economice.

Autoritatile sanitare au deschis joi platforma de inregistrare pentru vaccinarea anti-COVID-19 persoanelor cu varsta intre 40 si 44 de ani, dupa ce luni a fost deschisa pentru categoria de varsta de intre 30 si 39 de ani. Aceste doua mari grupe de varste vor fi vaccinate exclusiv cu serul de la AstraZeneca

Potrivit ministrului sanatatii, Vassilis Kikilias, populatia mai tanara priveste cu mult interes vaccinul de la AstraZeneca, avand in vedere ca la inceputul saptamanii au fost realizate 106.652 de programari si au fost administrate peste 9.000 de vaccinuri.

In general, campania de vaccinare avanseaza in ritm accelerat, iar in ultimele zile au fost administrate in medie 60.000 de doze pe zi, cu 10.000 mai multe decat in saptamanile anterioare, a precizat ministrul. Incepand din 5 mai, dupa Sarbatorile de Pasti ortodoxe, se asteapta sa se ajunga la 100.000 de vaccinuri pe zi, din momentul in care vor deveni operationale toate cele 1.500 de centre de vaccinare prevazute.

In total, peste 2 milioane de persoane au primit prima doza in Grecia, reprezentand 19,6% din populatie, iar 8,5% au primit ambele doze.

Desi in ultimele luni al treilea val al pandemiei a lovit cu putere tara, iar aprilie a fost a doua luna cu cele mai multe decese de coronavirus de la declansarea pandemiei, Grecia a inceput sa relaxez treptat restrictiile, cu deschiderea teraselor de saptamana viitoare, iar de la jumatatea lunii mai cu deschiderea oficiala a sezonului turistic.

De la inceperea pandemiei, Grecia, cu o populatie de 11 milioane de locuitori, a inregistrat 345.033 de contagieri si 10.381 de decese.

Peisaj apocaliptic în Grecia după sosirea valului de praf saharian. ”Este unul dintre cele mai grave episoade” VIDEO
Peisaj apocaliptic în Grecia după sosirea valului de praf saharian. ”Este unul dintre cele mai grave episoade” VIDEO
Valul de praf saharian care a acoperit Atena și alte orașe grecești a creat un decor apocaliptic. Ceața galben-portocalie a sufocat mai multe regiuni din Elada. Meteorologii susțin că acest...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#Grecia, #vaccin COVID 19, #economie , #stiri internationale