Gigantul petrolier francez Total si-a concediat angajatii din Yemen prin SMS

Miercuri, 19 August 2015, ora 16:34
2639 citiri
Gigantul petrolier francez Total si-a concediat angajatii din Yemen prin SMS
Foto: Hepta.ro

Peste o suta de angajati yemeniti ai companiei franceze petroliere Total au fost concediati prin SMS. Yemenul este tulburat de ample violente dupa ce rebelii houthi au reusit sa destabilizeze Guvernul si sa ocupe o parte a tarii iar o coalitie condusa de Arabia Saudita a inceput sa bombardeze pozitiile acestora.

Oamenii au primit pe telefoane mesajul "Astazi e ultima dumneavoastra zi de munca". In conditiile in care economia este in cadere libera pe fondul conflictului intern, angajatii se lupta sa isi obtina drepturile salariale restante de la Total, care paseaza responsabilitatea la un subcontractor cu legaturi cu fostul regim yemenit, scrie France24.

Grupul francez Total este singura companie petroliera straina care mai este prezenta in tara si are cam o mie de angajati in exploatarea a doua campuri de hidrocarburi. Dupa deteriorarea situatiei de securitate, compania si-a inchis birourile din capitala Sanaa si a anuntat ca va opri majoritatea operatiunilor de lichefiere a gazelor naturale. Compania a decis sa mai continue sa produca numai suficient gaz pentru a acoperi nevoia de energie electrica a populatiei locale.

Toti soferii, agentii de securitate si angajatii de la intretinere care lucrau pentru Total in Sanaa au aflat ca au fost concediati, prin intermediul unor mesaje pe telefonul mobil.

Oamenii se lupta acum sa obtina compensatie pentru concediere si sustin ca de fapt concedierea este ilegala pentru ca Yemen este in plin razboi si angajatorul este obligat sa isi avizeze angajatii cu o luna inainte si sa le plateasca salarii compensatorii cel putin 12 luni. Problema lor este ca toate apelurile facute la compania franceza au ramas fara raspuns.

Sursa citata a solicitat un punct de vedere de la Total si a obtinut raspunsul ca angajatii cu pricina sunt de fapt responsabilitatea unei firme sub-contractoare, Almaz. La randul sau, Almaz este detinuta de Yahya Mohammad Abdullah Salah, nepotul lui Ali Abdullah Salah, fost presedinte al tarii si aliat al rebelilor houthi.

O sursa a precizat ca "Almaz nu a platit niciodata contributiile sociale ale acestor angajati. Total s-a prefacut ca totul este in ordine pentru a pastra bunavointa nepotului presedintelui Salah. Dar este de datoria Total sa se asigure ca subcontractorul isi indeplineste obligatiile".

A.I.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#Total concedieri Yemen telefon, #Total Yemen concedieri , #Yemen