Germania îşi doreşte infiinţarea unei noi "forţe de reacţie rapidă" în Europa. "Evenimentele din Afganistan au demonstrat că trebuie să fim capabili să acţionăm ferm"

Vineri, 22 Octombrie 2021, ora 00:441983 citiri
Germania îşi doreşte infiinţarea unei noi "forţe de reacţie rapidă" în Europa. "Evenimentele din Afganistan au demonstrat că trebuie să fim capabili să acţionăm ferm"
Iniţiativei i s-au alăturat alte 4 state membreŞ Finlanda, Portugalia, Slovenia şi Ţările de Jos FOTO Pexels.com

Germania a lansat o iniţiativă vizând crearea unei forţe de reacţie rapidă a Uniunii Europene, împreună cu alte patru state membre, potrivit informaţiilor primite joi, 21 octombrie, de agenţia dpa.

Iniţiativa, căreia i s-au alăturat Finlanda, Portugalia, Slovenia şi Ţările de Jos, preconizează extinderea actualelor grupuri de luptă în forţe capabile de reacţie rapidă la crize.

Noul format ar include capabilităţi spaţiale şi cibernetice, împreună cu forţe speciale şi transport aerian.

Evenimentele recente din Afganistan au demonstrat încă o dată că UE trebuie să fie capabilă să acţioneze robust şi rapid, se arată în documentul redactat de cele cinci state.

Pentru atingerea acestui obiectiv, trebuie îmbunătăţite disponibilitatea, pregătirea, capacitatea de desfăşurare şi competenţa forţelor, adaugă documentul.

Pentru o mai mare flexibilitate, cele cinci state propun să se recurgă la Articolul 44 din Tratatul UE - niciodată activat până acum - spre a face posibile coaliţii de state membre dispuse să îndeplinească activităţi de securitate fără permisiunea ţărilor neparticipante.

Totodată, aranjamentele de cooperare regională deja existente ar trebui folosite cu un plus de eficienţă, se spune în documentul menţionat.

Acesta nu include propuneri precise cu privire la dimensiunea forţei de reacţie, menţionând doar că forţele terestre ar trebui să fie de mărimea unei brigăzi, adică în jur de 5.000 de militari.

Conceptul actual al grupurilor de luptă prevede ca două unităţi, fiecare totalizând circa 1.500 de militari, să se afle în stand-by, cu forţe din diferite state membre rotindu-se la fiecare şase luni.

Au existat însă probleme constante în atingerea efectivelor planificate, în prezent fiind disponibil un singur grup de luptă, a menţionat dpa.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News