Alegerea „punk“ a cancelarului Angela Merkel pentru ceremonia de plecare din funcție i-a surprins pe nemți

Marti, 30 Noiembrie 2021, ora 12:11
6149 citiri
Alegerea „punk“ a cancelarului Angela Merkel pentru ceremonia de plecare din funcție i-a surprins pe nemți
Cancelarul german Angela Merkel/ FOTO Twitter

Angela Merkel i-a făcut pe germani să se întrebe cât de bine îl cunosc pe cancelarul care i-a guvernat timp de 16 ani, după ce a ales o melodie a artistei punk Nina Hagen pentru ceremonia ei de adio, scrie The Guardian.

Merkel, al cărei succesor, social-democratul Olaf Scholz, este de așteptat să depună jurământul săptămâna viitoare, va avea o ceremonie de rămas-bun joi seară, în curtea Ministerului Apărării, unde va cânta fanfara militară.

La fel ca predecesorilor săi, Angelei Merkel i s-a permis să solicite trei melodii pentru a fi interpretate de fanfară în timpul ceremoniei. Dar, în timp ce Gerhard Schröder și Helmut Kohl au ales o muzică convențională pentru această ceremonie - My Way de Frank Sinatra sau Oda bucuriei a lui Ludwig van Beethoven - unele dintre alegerile lui Merkel arată o față necunoscută a cancelarului german.

Merkel a cerut o piesă punk, cântată de una din cele mai non-conformiste artiste din Germania, în contrast cu imaginea conservatoare pe care şi-a creat-o de-a lungul timpului, relatează The Guardian.

Dar iată care sunt cele trei melodii alese de Merkel pentru ceremonia sa de adio:

Großer Gott, wir loben Dich (Sfinte Doamne, lăudăm numele Tău) este un imn popular creștin din secolul al XVIII-lea. Este o legătură cu rădăcinile sale, ca fiică a unui pastor protestant, și cu identitatea partidului său - Uniunea Creștin Democrată (CDU).

A doua alegere a lui Meklel este Für mich soll’s rote Rosen regnen a lui Hildegard Knef (Să plouă cu trandafiri roșii pentru mine), o piesă melancolică despre ambiția adolescenței, care sugereză sclipirea ironică. "Trebuia să mă conformez, să mă descurc. Oh, nu mă pot conforma, nu mă descurc, dar eu vreau mereu să câștig”, spun versurile.

Dar alegerea care a uimit este melodia Du hast den Farbfilm vergessen (Ați uitat filmul color) a divei punk Ninei Hagen.

Înregistrat pentru prima dată în 1974, într-un stil convențional, cântecul a fost un hit în topurile est-germane, înainte ca Hagen să emigreze de cealaltă parte a Cortinei de fier, unde a devenit principala vedetă punk a Germaniei de Vest, în anii 1980. Dar chiar și să-și îmbrățișeze identitatea est-germană este o mișcare neobișnuită pentru Merkel, pe care țara ei a cunoscut-o în majoritatea celor 16 ani la putere, când rareori și-a adus în prim-plan educația din est.

Cântecul, ale cărui versuri au fost scrise de Kurt Demmler, este un strigăt furios în care Hagen îi reproșează iubitului ei, Michael, că a făcut doar un film alb-negru în vacanța lor pe insula Hiddensee. Drept urmare, ea se plânge că "nimeni nu va crede cât de frumos a fost aici”, spun versurile.

Deși nu a fost cenzurat de stat, cântecul a fost perceput la acea vreme drept o critică voalată la adresa republicii socialiste și a cotidianului ei gri și monoton, în care filmele color erau o marfă rară.

Unii comentatori se întreabă dacă există și un sens mai modern în cântecul lui Hagen: un strigăt de frustrare față de bărbații care nu-și fac fac treaba cum trebuie și, prin urmare, un atac voalat la colegii lui Merkel.

A fost căsătorită de două ori, este mamă vitregă

Prima femeie cancelar din Germania se pregăteşte să părăsească această funcţie după ce s-a impus drept unul dintre cei mai mari lideri ai lumii, dar şi mai longeviv, după ce a ajuns în această funcţie în 2005.

În vârstă de 66 de ani, Angela Merkel e posibil să renunţe complet la viaţa politică, după încheierea ultimului său mandat de cancelar, şi să se concentreze pe viaţa de familie şi pe rolul de soţie şi de... mamă vitregă. O viaţă de familie despre care se ştiu foarte puţine lucruri, pentru că Angela a ales să fie foarte discretă în această privinţă. Un lucru interesant în ceea ce priveşte aspectul personal este că Angela foloseşte numele de familie al primul ei soţ, al ei fiind Kasner. În 1977, la doar 23 de ani, Angela s-a măritat cu fizicianul Ulrich Merkel, un mariaj care a durat circa cinci ani.

În urma divorţului, cancelarul a păstrat numele de familie al fostului soţ. În 1981, cu un an înainte să se pronunţe divorţul de Merkel, Angela l-a întâlnit pe Joachim Sauer, profesor emerit de chimie şi fizică la Universitatea din Berlin. Cei doi au devenit un cuplu, dar au ajuns la altar mult mai târziu, de-abia pe 30 decembrie 1998.

Acest al doilea soţ al Angelei este faimos prin faptul că este foarte scump la vedere, nu-i plac evenimentele publice şi apare foarte rar spre deloc la braţul faimoasei sale soţii. A fost foarte bizar faptul că acesta nu a fost prezent nici măcar la învestirea din 2005 a Angelei în funcţia de cancelar al Germaniei, fapt pentru care presa din ţara natală l-a poreclit "Fantoma de la Operă".

În vârstă de 71 de ani, Primul Domn al Germaniei a mai fost căsătorit o dată, la fel ca Angela, cu o colegă de breaslă, din acest prim mariaj rezultând singurii lui copii, băieţii Daniel şi Adrian. Aceştia sunt, de altfel, şi copiii prin alianţă ai Angelei, cancelarul german neavând moştenitori biologici, din motive pe care nu le-a discutat, evident, cu presa.

Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
Document secret. Armata Germană face planuri cum va hrăni mii de soldați americani în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO
Document secret. Armata Germană face planuri cum va hrăni mii de soldați americani în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO
Șefii armatei germane întocmesc planuri privind modul în care vor hrăni mii de soldați americani și le vor realimenta tancurile în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO, ca parte...
#Germania, #Cancelar, #Angela Merkel, #ceremonie adio, #fanfara, #melodii , #stiri internationale