Germania acuză Rusia de atacuri cibernetice înainte de alegerile parlamentare. „Ar putea fi nişte pregătiri ale unor campanii de dezinformare”

Luni, 06 Septembrie 2021, ora 17:52
1697 citiri
Germania acuză Rusia de atacuri cibernetice înainte de alegerile parlamentare. „Ar putea fi nişte pregătiri ale unor campanii de dezinformare”
Germania alege pe 26 septembrie un nou Parlament, care va stabili succesorul Angelei Merkel FOTO Pixabay

Germania acuză Rusia în privința unor tentative de furt ale datelor unor parlamentari și denunță o presupusă pregătire a răspândirii unor dezinformări înaintea alegerilor parlamentare germane, a anunţat luni, 6 septembrie, Ministerul german de Externe.

Un grup de hackeri - ”Ghostwriter” - care ”împleteşte atacuri cibernetice convenţionale, dezinformarea şi operaţiuni de influenţare” atacă Germania ”de ceva timp”, acuză o purtătoare de cuvânt a Ministerului german de Externe, Andrea Sasse.

Înaintea alegerilor parlamentare germane - prevăzute la 26 septembrie -, grupul a încercat, cu ajutorul unor e-mailuri de tip phising şi alte mijloace, să obţină informaţii de contectare ale parlamentarilor de la nivel federal, cu scopul de a le fura identitate, precizează ea.

”Aceste atacuri ar putea fi nişte pregătiri ale unor operaţiuni de influenţare, precum campanii de dezinformare vizând alegerile parlamentare”, a denunţat ea în faţa presei, la Berlin.

”Guvernul german deţine informaţii fiabile în baza cărora activităţile Ghostwriter pot fi atribuite unor actori cibernetici ai statului rus, şi anume serviciului militar de informaţii clasificate GRU”, a acuzat ea.

Berlinul denunţă ”aceste activităţi inacceptabile drept un pericol la adresa Republicii Federale Germania şi a procesului democratic de luare a deciziilor şi drept o presiune gravă asupra relaţiilor bilaterale”, a subliniat ea.

Germania îndeamnă Guvernul rus să înceteze aceste activităţi imediat şi a cerut în mod direct unor oficili ruşi, cel mai recent în cadrul unei reuniuni, joi şi vineri, a unui grup de lucru germano-rus privind politica securităţii, în cadrul căreia adjunctul ministrului german de Externe Miguel Berger i-a prezentat această problemă adjunctului său rus, a precizat ea.

Sasse nu a dorit să comenteze cu privire la amploarea acestor atacuri cibernetice sau la eventuale pagube, însă le-a denunţat drept ”complet inacceptabile” şi a subliniat că ”Guvernul german îşi rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare”.

Directorul serviciului german de informaţii clasificate interne anunţa, la jumătatea lui iulie, că începând din februarie agenţia sa a observat activităţi care se concentrează asupra unor tentative de phishing a unor conturi private de e-mail ale unor parlamentari de la nivel federal şi de land şi ale unor colaboratori ai acestora.

El preciza atunci că puţine dintre aceste atacuri au avut succes, iar în aceste cazuri au cauzat puţine pagube.

Germania alege pe 26 septembrie un nou Parlament, care va stabili succesorul Angelei Merkel, care nu mai candidează după 16 ani de putere.

Rezultatul acestui scrutin este foarte deschis, în contextul în care principalele partide sunt creditate cu scoruri apropiate.

De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
Statele Unite au avertizat Rusia cu săptămâni în urmă cu privire la iminența unui atac precum cel care a avut loc pe 22 martie. Când vine vorba de terorism, serviciile secrete trec peste...
Amplă operaţiune împotriva unei reţele ruse de spionaj într-o țară europeană. „Obiectivele de politică externă ale Kremlinului”
Amplă operaţiune împotriva unei reţele ruse de spionaj într-o țară europeană. „Obiectivele de politică externă ale Kremlinului”
Serviciul de contraspionaj ABW din Polonia a anunţat joi, 28 martie, că este în curs o operaţiune care vizează o reţea de spionaj rusă, care se desfăşoară în coordonare cu serviciile din...
#Germania, #Rusia, #atacuri cibernetice, #alegeri , #Rusia
Comentarii
Poza MyTwoCents
MyTwoCents
rank 5
Asta doar asa ca praf in ochi pentru fraieri...