Prioritățile ”Guvernului Semafor” al Germaniei

Joi, 25 Noiembrie 2021, ora 23:35
2101 citiri
Prioritățile ”Guvernului Semafor” al Germaniei
Culorile celor trei partide care alcătuiesc coaliția de guvernare de la Berlin

Partidul Social-Democrat din Germania (SPD) şi partenerii de coaliţie, Partidul Liber-Democrat (FDP) şi Alianţa '90/Verzi, au prezentat miercuri programul de guvernare pentru următorii patru ani, fiind prevăzute o serie de măsuri sociale şi de protecţie a mediului. Cancelar va deveni Olaf Scholz, care până acum a fost vicecancelar şi ministru de Finanţe în Guvernul Angela Merkel.

De la „automat“ la cancelar, austerul Olaf Scholz, multă vreme neagreat în Partidul Social Democrat (SPD), se pregăteşte să preia ştafeta de la Angela Merkel, în fruntea unei coaliţii inedite de trei partide, graţie experienţei sale de ministru şi de ales local şi unei campanii fără note false, comentează AFP.

La 63 de ani, ministrul de finanţe al ultimului guvern Merkel a prezentat miercuri acordul final de coaliţie negociat timp de două luni cu Verzii şi liberalii. Acordul deschide calea alegerii sale, în săptămâna care va începe la 6 decembrie, drept cancelar al celei mai mari economii din Uniunea Europeană, după o revenire puţin anticipată a SPD, descris ca muribund nu cu mult timp în urmă.

Fără a face valuri şi inspirându-se din stilul Merkel până la mimetism în gestică, Olaf Scholz a reuşit să se impună, deşi rămâne destul de puţin cunoscut chiar şi germanilor.

Nu a apărut nicio biografie a viitorului cancelar, totuşi fost ministru de mai multe ori şi ex-primar al Hamburgului, al doilea oraş al ţării.

Descris de revista Der Spiegel drept „întruchiparea plictiselii în politică“, Scholz a parcurs toate eşaloanele acţiunii publice începând din anii 1970.

Născut la Osnabrück la 14 iunie 1958, dintr-un tată comis-voiajor şi o mamă casnică, a intrat încă din 1975 în puternica mişcare de tineret a SPD, „Jusos“. Pe atunci purta părul lung, pulovere de lână şi lua parte la numeroase manifestaţii pacifiste.

În paralel a făcut studii juridice şi în 1985, cu capul deja pleşuv, a deschis un cabinet de avocatură specializat în dreptul muncii. A apărat salariaţi în numeroase dosare, începând cu reunificarea germană în 1990, privatizarea şi destructurarea unor întreprinderi din fosta RDG.

Cariera sa a decolat cu adevărat atunci când social-democratul Gerhard Schroeder a devenit cancelar. Ales în Bundestag în 1998, Scholz ajunge secretar general al SPD în 2002. În această calitate, trebuie să explice zilnic în faţa camerelor TV detaliile reformelor liberale impopulare ale cancelarului.

Tonul său monoton îi aduce supranumele de „Scholzomat“, o butadă care îi displace, chiar dacă în august a admis că „nu este, desigur, o descriere cu totul falsă“. „Mi se puneau mereu aceleaşi întrebări şi dădeam mereu aceleaşi răspunsuri“, s-a apărat cel care dă asigurări că „râde mult mai des decât cred oamenii“.

Doi ecologişti şi un liberal, propuşi la ministere-cheie

Favoriţii la principalele posturi în viitorul Guvern german - o femeie la şefia diplomaţiei, un ecologist sciitor la conducerea unui „super”-Minister al Mediului şi un liberal la Finanţe - nu au mai deţinut funcţii ministeriale la nivel federal, relatează AFP. Fosta campioană la trambulină, candidata Verzilor la Cancelarie înfrântă, Annalena Baerbock urmează să fie prima femeie la conducerea Ministerul de Externe.

Liderul Partidului Liberal Democrat (FDP), care s-a clasat al treilea în urma scrutinului de la 26 septembrie, Christian Lindner, în vârstă de 42 de ani, urmează să obţină prestigiosul post de ministru al Finanţelor al primei economii europene, râvnit de Verzi în cursul negocierilor de formare a coaliției. Ecologistul Robert Habeck urmează să aplice, la Ministerul Mediului, progranul de măsuri împotriva modificărilor climatice stabilit de către partenerii din cadrul noii coaliții.

Habeck, în vârstă de 52 de ani, catalogat uneori drept un ”verde pal”, a consacrat victoria ”realos” - aripa de centru a Verzilor, mai puţin radicală decât "fundis", atunci când a fost ales copreşedinte al Grünen, în urmă cu aproape patru ani. Ales pentru prima oară deputat în Bundestag la 26 septembrie, el este considerat drept ”gânditorul” Verzilor.

Măsuri interne

Potrivit publicațiilor Focus și Bild, programul de guvernare promite că salariul minim va fi majorat la 12 euro pe oră, iar pensiile nu vor fi diminuate şi nu va fi crescută vârsta de pensionare. În contextul crizei sanitare, Liderul SPD, Olaf Scholz, a prezentat prioritățile noile coaliții, iar prima urgență pentru noul guvern este combaterea noului val de Coronavirus, spunând că numai vaccinarea generală este o soluție viabilă. De asemenea, salariile personalului din centrele de asistenţă medicală vor fi majorate și va fi creat un nou sistem decizional pentru gestionarea crizei pandemiei.

Pe plan economic, Germania va face investiţii masive în dezvoltarea sistemelor de energii regenerabile, inclusiv în hidrogen; până în anul 2030, Germania trebuie să reuşească asigurarea a 80% din necesarul de electricitate din energii ecologice. Germania va face de asemenea investiţii în tranziţia digitală, inclusiv pentru sistemul de învăţământ.

Programul de guvernare mai promite că vor fi construite 400.000 de locuinţe anual, iar preţurile chiriilor vor rămâne plafonate. Noul cabinet va fi prezentat pentru învestitură Bundestag-ului – camera inferioară a parlamentului Germaniei. Vă reamintim, Angela Merkel se retrage din funcția de cancelar pe care a deținut-o fără întrerupere din 2005. Partidul ei, Uniunea Creștin Democrată (CDU) a obținut în alegeri cel mai slab rezultat din istoria sa și intră în opoziție după 16 la guvernare la nivel federal.

Obiective externe

Viitorul guvernul de la Berlin intenționează să îndemne Bruxelles-ul să fie mai dur în ceea ce privește statul de drept, sprijină modificările tratatelor UE și ar putea să schimbe regulile UE privind datoria. Germania va rămâne parte a unui acord cu NATO în domeniul nuclear sub conducerea noului guvern, potrivit unui acord de coaliţie încheiat miercuri. Decizia va preveni o ruptură în cadrul alianţei militare occidentale într-o perioadă de tensiuni cu Rusia, transmite Reuters.

Germania nu deţine arme nucleare, dar găzduieşte bombe nucleare americane care pot fi transportate de avioanele de luptă germane Tornado, în cazul unui conflict militar. Până acum nu a fost clar cum va gestiona problema viitorul guvern, având în vedere că unii parlamentari din noua coaliţie se opun participării Germaniei la acordul nuclear cu NATO.

Acordul de coaliţie susţine ca Germania să îşi respecte angajamentele faţă de NATO.

”Atâta timp cât armele nucleare joacă un rol în conceptul strategic al NATO, Germania are un interes să participe la discuţii strategice şi la procesele de planificare”, se arată în document, referindu-se la locul deţinut de Berlin în Grupul de planificare nucleară al NATO.

Noua coaliţie urmăreşte, de asemenea, să înlocuiască vechiul avion de luptă Tornado al forţelor aeriene germane, singurul avion Bundeswehr echipat să transporte bombe nucleare americane. Forţele aeriene germane zboară cu acest model de avion din anii 1980.

Acordul de coaliţie a inclus şi un acord pentru înarmarea următoarei generaţii de drone militare germane. Unii social-democraţi s-au opus anterior să facă acest lucru. Evacuarea haotică din Afganistan, din luna august, va face obiectul unei anchete parlamentare, potrivit acordului de coaliţie.

Document secret. Armata Germană face planuri cum va hrăni mii de soldați americani în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO
Document secret. Armata Germană face planuri cum va hrăni mii de soldați americani în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO
Șefii armatei germane întocmesc planuri privind modul în care vor hrăni mii de soldați americani și le vor realimenta tancurile în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO, ca parte...
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
#Germania, #acord, #guvernare, #coalitie, #semafor, #prioritati , #stiri internationale
Comentarii