Geoana: Romanii trebuie sa aiba un acces decent in SUA

Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 11:43 1670 citiri
Foto: cotidianul.ro

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a pledat in cadrul intalnirii pe care a avut-o cu Ellen Tauscher ca romanii sa aiba un "acces decent in SUA", pe masura relatiei bilaterale si spera ca Romania, Polonia si alte state din est sa faca un efort comun pentru ca vizele cetatenilor lor sa fie ridicate.

Geoana a discutat, joi, cu subsecretarul de stat pentru Controlul Armamentelor si Securitate Internationala al SUA, Ellen Tauscher, despre accelerarea demersurilor necesare pentru acceptarea Romaniei in programul Visa Waiver, despre ratificarea cu celeritate a acordului privind scutul anti-racheta, despre necesitatea inzestrarii trupelor romanesti de pe teatrele de operatiuni la standarde NATO, precum si despre rolul NATO intr-un context international tot mai fluid si cu noi amenintari de securitate, informeaza un comunicat de presa.

In ceea ce priveste subiectul vizelor, Presedintele Senatului Romaniei a declarat ca, in acest caz, este si obligatia Romaniei de a incerca sa-si intensifica lobby-ul si comunicarea cu Congresul american.

In acelasi timp, Mircea Geoana s-a aratat in favoarea unui efort regional comun, in care Romania, Polonia si alte tari din zona, sa-si sustina cauza printr-o voce unita in Congresul american.

In plus, Presedintele Senatului Romaniei a mentionat ca intentioneaza sa ridice problema vizelor pentru romani cu ocazia vizitei pe care o va efectua in Statele Unite ale Americii in aceasta toamna.

Totodata, Mircea Geoana l-a asigurat pe subsecretarul de stat american de disponibilitatea si de sustinerea legislativului roman in legatura cu ratificarea cu celeritate a Acordului privind amplasarea scutului antiracheta. Seful Senatului a enumerat si o serie de obiective care trebuie abordate in cadrul parteneriatului dintre Romania si Statele Unite ale Americii, subliniind importanta modelului american de planificare bugetara pentru fortele armate.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News