Frica de talibani si un deadline fatal

Autor: Petre M. Iancu (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Miercuri, 25 August 2021, ora 15:12
4378 citiri

Din frica de talibani, de presa si de propria umbra, politicienii apuseni se intrec in penibil, in timp ce expun celui mai acut pericol vietile multor zeci de mii de occidentali si de afgani prinsi in capcana, la Kabul.

Ce ramane cand, in vest, dispare frica de Dumnezeu? Ce ramane cand adevarul e "relativ" si se ascunde lesne? Cand elitele politice gasesc suvoaie de vorbe goale sa le inunde natiunile socate de incompetenta dregatorilor, spre a-si escamota lipsa de fapte salvatoare de vieti puse in pericol de propria ineptie, mai degraba decat de terorismul fundamentalistilor religiosi?

Ramane frica de talibani. Din cauza ei, presedintele american i-a ingrozit definitiv pe oamenii inca prinsi in capcana talibana din Kabul si a umplut de incantare si desfatare inimile islamiste si teroriste din intreaga lume. Caci a respins, la 24 august, apelurile de bun simt ale celorlalti lideri din grupul G7, care, just, i-au cerut sa extinda termenul limita al evacuarilor din Kabul.

In fond, mai sunt la cheremul islamistilor de epoca de piatra, adapostindu-i acum 20 de ani pe teroristii Al-Qaida, care au omorat aproape 3.000 de oameni in atentatele din SUA, zeci si sute de mii de occidentali si afgani cu meritul de a-i fi ajutat la fata locului pe americani, britanici, germani, romani si pe aliatii lor.

Un deadline fatal

Dar nu spre a comemora victimele americane de la 11/9 2001 le-a facut Joe Biden faptasilor terorii, care mai sunt inca in viata, precum si urmasilor lor, placerea de a-l trimite la Kabul pe seful CIA, William Burns. Ci pentru ca seful serviciului secret american sa se umileasca, rugandu-se in zadar de liderul talibanilor si co-fondatorul lor, Abdul Ghani Baradar, sa fie bun, bland si prevenitor si sa-i dea voie "superputerii" sa extinda fie si doar un pic sorocul.

Caci, daca vor sa respecte absurdul termen limita de 31 august, occidentalii nu mai au decat cateva zile la dispozitie pentru operatiuni umanitare si trebuie sa inceapa inca de pe acum sa-si retraga trupa dislocata sa protejeze evacuarile.

Or, talibanii amenintasera anterior ca orice intarziere a retragerii va antrena "consecinte" si anuntasera ca nu vor mai permite afganilor sa paraseasca tara. Vajnicul Pentagon, un exemplu de curaj si vitejie ostaseasca, l-a avertizat in reactie pe Biden, potrivit Reuters, sa nu care cumva sa-i expuna pe militarii americani furiei talibane, caci riscul pentru bietii soldati ar fi chipurile excesiv.

In Afganistan ceasul ticaie si moartea isi face de cap

E lesne de imaginat deznadejdea care si-a facut loc intre oamenii de pe aeroportul capitalei afgane. La fel de usor de intuit sunt panica si disperarea celor care, cautati in chiar aceste clipe de calai, se mai ascund si mor de foame si de sete, daca nu de glont si cutit, la Kabul, pentru ca ineptul presedinte al "superputerii" si aliatii lui europeni n-au fost in stare sa-si faca datoria de a-i evacua la timp, lasandu-i prada gazilor islamisti.

Or, "talibanii asasineaza (si) copii nevinovati, in timp ce-si consolideaza brutal puterea in Afganistan", a reliefat, pe marginea unor poze socante, postate pe Twitter, ex-ministrul de interne afgan, Masoud Andarabi, reluat de Daily Mail. Iar inaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Bachelet, a relatat la Geneva despre atrocitati talibane, despre executii in masa de civili si politisti ori militari afgani, despre reprimarea ucigasa de proteste pasnice, despre ingradirea libertatilor femeilor si a dreptului fetelor de a merge la scoala.

Dar cum de a ajuns, oare, o superputere moderna cu o superechipata si superinarmata oaste de elita ca a Statelor Unite sa moara de frica unei armate flenduroase de radicali islamisti zdrentarosi?

Un sef al statului american si o elita alaturea cu drumul

Si cum e posibil ca un presedinte american, care n-a obosit sa promita in campania sa electorala, ba chiar si dupa, "multilateralismul" mult dispretuit de predecesorul sau Trump, sa ignore fara jena si apelurile principalului aliat al SUA, Boris Johnson, si pe rugamintile fierbinti ale partenerilor sai europeni? E vorba, nota bene, de lideri mult stimati de partidul democrat american, ca Angela Merkel si presedintele Frantei, Emmanuel Macron!

Atat valoreaza angajamentele politice si umanitare ale unui presedinte cu probleme cognitive si intelectuale majore, daca nu si las. In fond, Biden e dependent de o birocratie care si-a depasit de mult nivelul de competenta. Si e sustinut de o elita de extrema stanga, pentru care nu conteaza, ba e chiar pernicioasa credibilitatea propriei tari, a vestului, a democratiilor, iar frica de Dumnezeu exista tot atat de putin, pe cat de intensa ii e spaima de talibani.

Ceea ce nu-i diminueaza defel trufia, amintind fatal de nerozia promisiunilor lui Joe Biden, care asigura G7 si NATO, in luna iunie, ca "America is back", ca SUA s-ar fi intors la eficienta conducere a lumii. Era o vrajeala mimandu-l pe terminatorul Arnold Schwarzenegger, o formula moderna a gaunoasei semetii a lui Carol Qintul, mandrindu-se ca in "imperiul sau soarele nu apune niciodata", desi imparatul avea sa-l vada maruntit de reforma si protestanti.

Biden se referea in iunie la un leadership american in materie de schimbari climatice, de populism polonez si maghiar, de securitate cibernetica si de pandemie. Or, faptul ca liderul Casei Albe nu sufla o vorba despre pericolul islamist, iranian ori de cel rus si chinez si, cu atit mai putin de neomarxismul american, n-avea sa-l adecveze realitatii. Ori sa amelioreze situatia.

Lipsurile diplomatilor germani...

Aproape aceeasi nepotrivire cu realitatile date apasa si bilantul dregatorilor europeni si al birocratiilor aliate din G7 si NATO.

La Berlin, cancelara s-a vazut pe drept criticata pentru incapacitatea ei de a determina ministerele federale sa puna capat lunilor de interminabile galcevi si de jenante blocaje mutuale, pentru a facilita evacuarea de la poalele Hindukusului a nemtilor si afganilor care i-au ajutat, in ultimele doua decenii.

Tot la Berlin, partidul "Die Linke", de extrema stanga, respinge vehement interventia militara de extragere de la Kabul a refugiatilor din Afganistan, cerand caciuliri si pozitia ghiocel a vestului in fata talibanilor.

...si a MAE, sub Bogdan Aurescu: caci timpul avea multa rabdare...

Iar de la Bucuresti, MAE a remis postului Deutsche Welle, in ecou la un articol de bun simt al Sabinei Fati despre nefacutele diplomatiei romane, care, altfel decat cea poloneza, n-a reusit pana acum sa salveze nici o judecatoare sau procuroare afgana, un "drept la replica" reprezentand apogeul penibilului.

Intr-un text prolix, grotesc articulat si redactat in cel mai sinistru limbaj de lemn ceausist, MAE incearca sa ascunda intr-o interminabila gargara absenta oricarui magistrat afgan evacuat alaturi de romani si bulgari de la Kabul, in ciuda repetatelor semnale de alarma lansate de asociatii romanesti de profil.

Acelasi bla bla escamoteaza indaratul fluviilor retorice si tergiversarile revoltatoare comise de MAE sub acoperirea unor pretexte. De pilda al presupusei "nevoi de verificari". Sau al cererilor de "date concrete" privindu-i pe oamenii de evacuat de la Kabul. Diplomatia romana da semne a dispune si acum de timp berechet. Caci pare a considera ca pericolul pentru magistratii afgani vanati de talibani n-ar fi nici acum acut.

In schimb, MAE pare a avea vreme inepuizabila sa astepte dosare cu sina ucigase psihic si sa-si exprime, prezidential, "preocuparea deosebita", "atentia" constanta pentru "categoriile vulnerabile" si, vai, disponibilitatea de "a analiza".

Solutia

Mai exista vreo cale de iesire din aceasta jale? Evident. Ar fi nevoie de noi toti. Ar fi obligatorie nu doar o presa realmente critica, ci si exemplara mobilizare de proteste occidentale, care sa exercite presiuni reale, ample, revendicand fara echivoc demisia grabnica a politicienilor culpabili.

Si poate n-ar fi rea un pic de smerenie, precum si contracararea ideologiei islamiste prin revenirea la adevaratele valori europene, care sunt si cele iudeo-crestine.

O veche vorba evreiasca releva ca D-zeu doar frica de D-zeu n-o daruieste. A ne-o procura ar fi poate o cale buna de a ne reduce spaima de talibani.

Material preluat din Deutsche Welle.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#talibani, #Afganistan, #kabul , #Afganistan