Franța, fascinată de Eric Zemmour, varianta franceză a lui Trump

Luni, 11 Octombrie 2021, ora 12:30
4157 citiri
Franța, fascinată de Eric Zemmour, varianta franceză a lui Trump
Eric Zemmour, jurnalist si eseis francez

Creșterea în preferințele francezilor a lui Eric Zemmour, jurnalist, eseist şi scriitor cu opinii catalogate de extrema dreaptă, a fost meteorică. El primește mult mai multe invitații la emisiuni TV în prime time și se află pe prima pagină a ziarelor mai mult decât mulți dintre rivalii săi. El este, de asemenea, în creștere în sondaje.

Săptămâna trecută, un sondaj a arătat că Zemmour a depășit-o pentru prima dată pe lidera extremei-drepte fanceze Marine Le Pen și ar intra în turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța de anul viitor. Sondajul Harris Interactive a prezis că Zemmour va obține 17% din voturi, comparativ cu 15% pentru Le Pen și 24% pentru Emmanuel Macron.

La fel ca Donald Trump, Eric Zemmour câștigă meciul împotriva rivalilor săi și a presei. Deși nu și-a anunțat candidatura încă, un jurnalist a ajuns pe locul doi în intenția de vot pentru alegerile prezidențiale de anul viitor. Candidatura pare, însă, sigură pentru că susținătorii săi, „Amicii lui Eric Zemmour” şi „Generaţia Z” au început să strângă banii și adeziunile de care acesta are nevoie pentru a candida.

Mai radical decât Marine Le Pen, Eric Zemmour spune deschis: „Vreau să opresc fluxurile migratorii, nu mai vreau 275.000 de intraţi ilegal pe an pe teritoriul nostru, pe lângă cei 400.000 cu drept de azil. Zemmour spune că dosarul „autonomiei strategice europene”, avansat de Macron, este o „himeră”.

„Apărarea europeană se numeşte NATO şi armata care apără Europa se numeşte armata americană. Problema este că Emmanuel Macron vrea să facă cu orice preţ apărarea europeană în numele himerelor sale ideologice, cu toate că sacrifică armata franceză, cu toate că sacrifică industria militară franceză”, este de părere el. Zemmour îl acuză totodată pe Macron că „se supune Statelor Unite şi sacrifică politica externă franceză”.

În ciuda condamnărilor pentru incitare la ură împotriva musulmanilor și a poziției ferme în privința imigtrației clandestine, Eric Zemmour, descendentul unei familiii berbero-evreiești care a fugit din Algeria în timpul războiului de eliberare, este o amenințare pentru Le Pen, dar și pentru Macron. LREM, partidul progresist înfiinţat de Macron, vede deja în Zemmour un „inamic politic”. Reuniţi la Avignon în weekendul trecut, membrii LREM l-au calificat pe jurnalist drept un „rasist” şi un „aventurier respingător”. „Este un inamic politic, îl vom considera ca atare şi îl vom combate”, a declarat Christophe Castaner, liderul fracţiunii parlamentare a LREM.

Marine Le Pen şi partidul său Adunarea Naţională se uită de asemenea cu îngrijorare către prestaţia lui Eric Zemmour, în condiţiile în care jurnalistul se situează în mod independent pe acelaşi eşichier politic. Ori, dată drept mare favorită la accederea în turul doi, împreună cu Emmanuel Macron, Le Pen a scăzut la 15% în intenţiile de vot, adică pe trei, după înmulţirea zvonurilor cu privire la intenţia lui Zemmour de a deveni preşedinte al Franţei.

Unii simpatizanţi ai Adunării Naţionale propun chiar promovarea unei alte candidaturi în locul celei a lui Marine Le Pen ca soluţie de recuperare a distanţei faţă de Eric Zemmour. „Ar trebui să-i cedeze locul lui Joan Bardella. A venit timpul să lase locul tinerilor”, spune pentru Europe 1 Robert, un simpatizant al Adunării Naţionale, în timp ce desfăşoară o pancartă la Hénin-Beaumont, fieful lui Le Pen.

Trump francez?

Trump și Zemmour au povești de viață similare și puncte de vedere similare. Trump a câștigat o expunere uriașă la Fox News și „The Apprentice”, în timp ce Zemmour și-a făcut numele în emisiunile TV populare și pe canalele de știri non-stop. Amândoi bat monedă pe faptul nu sunt politicieni de carieră. La fel ca Trump, Zemmour a ocupat peisajul media cu un amestec de postări excesive și promisiuni de abordare dură a imigrației, una dintre temele cheie care vor marca alegerilor de anul viiotr.

Recent, el a sugerat reintroducerea prenumelor catolice pentru copiii de origine franceză pentru a îmbunătăți integrarea imigranților și a anunțat că este în favoarea deportării tuturor „delincvenților” străini.

„Diferența este că Donald Trump a dus o bătălie anti-intelectuali și a muncit din greu pentru a-și arăta disprețul față de aceștia”, spune sociologul de stânga Philippe Corcuff. „Dar în Franța, un președinte trebuie să aibă un aspect intelectual. Emmanuel Macron și-a promovat apropierea de filosoful Paul Ricœur. În timp ce Zemmour vrea să fie văzut ca Trump intelectual”, spune acesta, citat de Politico.eu.

Zemmour este o figură polemică a cărei retorică inflamatorie asupra imigrației și islamului este acuzată că a stârnit diviziunea în Franța și a degradat dezbaterea publică înainte de alegerile din aprilie. Susținătorii săi, totuși, spun că este o gură de aer proaspăt într-o societate asaltată de corectitudinea politică.

Un guru al publicității nu-i dă nicio șansă rețelei sociale deținută de Donald Trump. Compania a pierdut 57 de milioane de dolari de la înfiinţarea sa
Un guru al publicității nu-i dă nicio șansă rețelei sociale deținută de Donald Trump. Compania a pierdut 57 de milioane de dolari de la înfiinţarea sa
Guru-ul publicităţii Martin Sorrell a pus la îndoială perspectivele noii platforme de socializare Truth Social a lui Donald Trump, proaspăt listată la bursă, spunând că în prezent ar fi...
Avertisment la Paris: Anunțuri care par oficiale le cer francezilor „să se angajeze în Ucraina”. „Uzurparea unui site oficial al Forţelor Terestre”
Avertisment la Paris: Anunțuri care par oficiale le cer francezilor „să se angajeze în Ucraina”. „Uzurparea unui site oficial al Forţelor Terestre”
Ministerul Apărării din Franța a denunțat joi, 28 martie, pe X, un fals site care folosește logoul instituţiei și care cere ca 200.000 de francezi să se angajeze în Ucraina. ”URL-ul...
#Franta, #eric zemmour, #alegeri prezidentiale, #Marine Le Pen, #Emmanuel Macron, #Donald Trump , #alegeri Franta