Emmanuel Macron, la Budapesta, prima vizită din 2007 a unui șef de stat francez în Ungaria

Luni, 13 Decembrie 2021, ora 11:59
2513 citiri
Emmanuel Macron, la Budapesta, prima vizită din 2007 a unui șef de stat francez în Ungaria
Premierul Ungariei Viktor Orban și președintele Franței, Emmanuel Macron/ FOTO: Twitter

Președintele Franței, Emmanuel Macron, se va întâlni, luni 13 decembrie, cu premierul ungar Viktor Orban. Vizita la Budapesta ar trebui să-i permită șefului statului francez să-și clarifice poziția față de Ungaria și de prim-ministrul acesteia. Chiar dacă s-au contrat pe seama valorilor europene, Viktor Orban rămâne un potențial aliat pentru Paris pe probleme de energie nucleară, apărare europeană sau investiții.

Această vizită în Ungaria, prima a unui șef de stat francez din 2007, are loc în cadrul unui summit al țărilor grupului de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia). „Este un adversar politic, dar un partener european”, a subliniat Macron, care își încheie astfel turul în celelalte 26 de capitale ale Uniunii Europene. „Oricare ar fi sensibilitățile noastre politice, alegerile noastre, trebuie să lucrăm împreună pentru Europa “, a declarat președintele Franței.

„Este foarte clar că pe subiectul statului de drept vor exista neînțelegeri, dar cred că pe subiectele suveranității, pe subiectul modelului de creștere și pe subiecte multiple, pot fi găsite compromisuri utile”, a adăugat Macron. Viktor Orban a fost adesea calificat de Macron drept liderul unui lagăr naționalist și suveranist din UE, care se opune celui al eurofililor „progresiști”.

Puncte comune

Ca și Polonia, Ungaria a adoptat mai multe legi contestate de Bruxelles, inclusiv un text care interzice prezentarea homosexualității persoanelor sub 18 ani. Ca și Varșovia, contestă supremația dreptului european asupra dreptului național. Ca răspuns, Comisia Europeană a lansat mai multe proceduri împotriva acestor două state membre pentru subminarea statului de drept și a valorilor UE, în special un mecanism de „condiționalitate” a ajutorului european, care blochează plata subvențiilor UE.

Dar aceste subiecte „nu sunt neapărat legate” de acordurile la care se poate ajunge cu privire la suveranitatea digitală, apararea Europei, un buget european de investiții sau chiar alianțe industriale, a argumentat președinția franceză. Cei doi lideri au găsit deja un teren comun când Emmanuel Macron s-a întâlnit cu Viktor Orban în octombrie 2019, în special în ceea ce privește protecția frontierelor și necesitatea apărării europene.

Elysee, însă, a dat asigurări că președintele francez va vorbi și despre puncte în dezacord, pentru că „nu are obiceiul de a se eschiva”.

Negocieri secrete la cel mai înalt nivel în UE. Cine ar vrea schimbarea Ursulei von der Leyen de la șefia C.E.
Negocieri secrete la cel mai înalt nivel în UE. Cine ar vrea schimbarea Ursulei von der Leyen de la șefia C.E.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, negociază în secret cu alți lideri ai UE pentru schimbarea Ursulei von der Leyen de la șefia Comisiei Europene. Liderul de la Paris, care a criticat în...
Programul României la Europeanul din Ungaria. Când putem întâlni țara gazdă
Programul României la Europeanul din Ungaria. Când putem întâlni țara gazdă
EHF a anunţat, miercuri, programului meciurilor din grupele preliminare la Campionatul European din 2024. România va debuta cu Cehia, în 29 noiembrie, în grupa B, de la Debrecen. Programul...
#Ungaria, #Viktor Orban, #Emmanuel Macron, #grupul de la visegrad , #stiri externe