Franta comemoreaza moartea lui Napoleon Bonaparte, contestat si in prezent

Miercuri, 05 Mai 2021, ora 21:49
4714 citiri
Franta comemoreaza moartea lui Napoleon Bonaparte, contestat si in prezent
FOTO Pixabay

Presedintele Emmanuel Macron a comemorat miercuri, 5 mai, moartea lui Napoleon, un bicentenar ce reaprinde contoversele in jurul acestei figuri complexe si incontestabile din istoria Frantei, potrivit AFP.

"Napoleon Bonaparte este o parte din noi", a lansat presedintele francez, creionand un portret "clar-obscur" al acestei figuri controversate din istoria Frantei, denuntand "greselile" sale, precum restabilirea sclaviei, dar si celebrand calitatile sale de "constructor si legiuitor" si de aparator al suveranitatii nationale.

Pe 5 mai 1821, imparatul a murit la varsta de 51 de ani departe de ai sai si de tara sa, pe Sfanta Elena, insula pierduta din Atlanticul de SUd unde britanicii l-au trimis in exil dupa ultima infrangere, de la Waterloo.

Seful statului, primul presedinte care a vorbit despre Napoleon de la Georges Pompidou, a explicat ca vrea sa realizeze "o comemorare stralucita" intr-un discurs la Institutul Francez, creat in 1795 si care aduna elitele stiintei, literaturii si artei din tara.

Despre sclavia, pe care Napoleon a restabilit-o, Macron a declarat ca "a Doua Republica a reparat in 1848 aceasta tradare a spiritului Iluminismului".

Aceasta condamnare a sclaviei este asteptata cu mare interes mai ales in Guadelupa, Martinica si Reunion, teritorii franceze de dincolo de mari, unde numerosi locuitori sunt urmasi ai fostilor sclavi.

In schimb, Macron i-a adus un omagiu "strategului, legiuitorului, constructorului", acelei "parti a Frantei care a cucerit lumea".

El l-a celebrat pe cel care "a gravat in marmura egalitatea civila dintre oameni prin Codul civil, protejarea legii pentru toti prin Codul penal".

Emmanuel Macron l-a aplaudat de asemenea pe cel care "a domolit relatiile cu marile religii, de Concordat, de Marele Sanhedrin, o curte suprema evreiasca convocata de Napoleon la inceputul secolului al XIX-lea.

Intr-o alta oda adusa valorii individuale care rasuna cu propriul crez politic, el a celebrat o viata care "demonstreaza ca un om poate schimba cursul istoriei", precum si o "invitatie de a-si asuma riscul".

Napoleon continua sa inflameze dezbaterile intre aparatorii si criticii sai. Presedintii francezi s-au ferit sa ia atitudine cu privire la Napoleon, dupa ce George Pompidou a celebrat in 1969 bicentenarul nasterii sale la Ajaccio, orasul sau natal din Corsica.

"Nu exista un nume mai glorios decat cel al lui Napoleon. Pornind de la nimic, lipsit de tot si de toate, el a obtinut totul", a rezumat succesorul presedintelui Charles de Gaulle.

"Comemorare inseamna sa ne amintim impreuna, nu sa ii aducem onoruri", a precizat istoricul Frederic Regent.

Anuntata drept una dintre vedetele sezonului cultural 2021, "Expozitia Napoleon", care prezinta marile etape din viata imparatului, va putea fi vizitata de public, la Paris, incepand din 19 mai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete de 6 și 11 ani au fost transportate la spital joi, 18 aprilie, după ce au fost atacate cu un cuțit de un bărbat, în apropierea unei școli. Incidentul a avut loc în orașul...
Fosta soție a lui Vladimir Putin a rămas fără vila de pe costa Atlanticului. Cum s-a ajuns la confiscare decisă în Franța FOTO
Fosta soție a lui Vladimir Putin a rămas fără vila de pe costa Atlanticului. Cum s-a ajuns la confiscare decisă în Franța FOTO
Ludmila Putina, fosta soție a dictatorului rus Vladimir Putin, a rămas fără vila de pe riviera franceză, numită și „Suzanne”. Autoritățile franceze au confiscat conacul în valoare...
#Napoleon, #Franta, #comemorare , #stiri externe
Comentarii
Poza Salamcusoia
Salamcusoia
rank 5
Poza Salamcusoia
Salamcusoia
rank 5
A creat si medicina militara.