Fotografia zilei: Tara care a blocat Facebook si Twitter in ziua alegerilor prezidentiale

Joi, 18 Februarie 2016, ora 18:55 4358 citiri
Foto: Ziare.com

Retelele sociale sunt blocate joi, chiar in ziua alegerilor prezidentiale, pentru a opri oamenii "sa spuna minciuni".

Se intampla in Uganda, unde ordinul de a bloca Facebook si Twitter in ziua scrutinului a venit chiar de la actualul lider, Yoweri Museveni, care se afla la putere de 30 de ani.

Foto: Ziare.com

"Unii oameni abuzeaza de retelele sociale, spun minciuni. Daca vor sa le foloseasca (retelele sociale), atunci sa le foloseasca in mod corespunzator", s-a justificat Yoweri Museveni intr-un scurt interviu televizat, citat de BBC.

In ciuda restrictiilor, hastagul #UgandaDecides (Uganda decide) este foarte popular pe Twitter. De altfel, fostul premier Amama Mbabazi (candidat si el la prezidentiale) a postat un mesaj in care-i sfatuieste pe ugandezi sa utilizeze Virtual Private Network - o retea virtuala privata (VPN) pentru a pacali restrictiile si pentru a putea posta pe retelele sociale.

Foto: Ziare.com

Scrutinul nu este lipsit de incidente. Votul a fost anulat deja la cel putin doua sectii din capitala Kampala, dupa ciocniri violente cu politia. Multimea, furioasa ca a asteptat ore intregi la coada pentru a-si exercita dreptul la vot, a fost dispersata de politie cu gaze lacrimogene.

Presedintele are sapte contracandidati. Potrivit unor sondaje, Museveni ar putea castiga din primul tur cu cel putin 50 de procente, scor necesar pentru a evita o confruntare in al doilea tur de alegeri. Si-ar prelungi astfel mandatul cu inca cinci ani in fruntea tarii.

Foto: Ziare.com

Principalul sau contracandidat este Kizza Besigye, doctorul de la un moment dat al presedintelui, care a declarat deja ca nu se asteapta ca procesul de votare sa fie unul liber si corect. De altfel, exista rapoarte neconfimate decocamdata ca Besigye a fost retinut de politie.

Foto: Ziare.com

Aproape 16 milioane de locuitori s-au inregistrat in Uganda pentru alegerile prezidentiale si parlamentare. Pana acum au mai avut loc patru alegeri in Uganda de cand s-au reinfiintat alegerile multi-partite in 1996.

Foto: Ziare.com

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
MacGigi
rank 5
In Uganda iti taie nu numai Internetul, daca esti neastamparat !
Nonpolitikon
rank 5
De două ori mai mulți ca noi, dar de câte ori mai deștepți, dacă au